Upeita historiallisia rakennuksia. Lämpimiä sosiaalialan työntekijöiden kohtaamisia. Kulttuurisia elämyksiä ja yhteisöllisyyttä. Niistä oli sosionomiopiskelijoiden opintomatka Krakovaan tehty.

Lastensuojelutyö edellyttää tänä päivänä yhä enemmän ymmärrystä eri kulttuureissa kasvaneiden lasten ja perheiden taustoista. Siksi Savonia-ammattikorkeakoulun lastensuojelun opintojaksolla annettiin mahdollisuus suorittaa osa opintojaksosta kansainvälisessä ympäristössä. Aktiiviset sosionomi –opiskelijat tarttuivat tilaisuuteen valiten kohteeksi Krakovan ja suunnittelivat yhteistoiminnallisesti viikon mittaisen opintomatkan.

 

Krakova – monien mahdollisuuksien kaupunki

Krakova antoi mahdollisuuden oppia lastensuojelun opintojaksolle asetettuja tavoitteita, kuten sosiaalialan työmenetelmiä, ymmärrystä perheiden moninaisista haasteista vanhemmuudessa sekä lastensuojelun järjestelmästä. Tavoitteiden edistämiseksi vierailtiin Krakovan sosiaalipalveluita koordinoivassa yksikössä sekä lastensuojeluyksikössä, jossa oli sijoitettuja lapsia sekä nuoria äitejä vauvojen kanssa. Lisäksi opiskelimme päivän Jagiellonian yliopistolla ja kävimme Auschwitzissa.

Vierailemassamme lastensuojeluyksikössä työ pohjautuu äitien tukemiseen vanhemmuudessaan. Heitä aktivoidaan kouluttautumaan ja luomaan vahvan vuorovaikutussuhteen lapsiinsa.  Työ on tiivistä yhteistyötä eri ammattilaisten kanssa. Työryhmässä työskentelee psykologeja, sosiaalialan ammattilaisia, toiminta- ja puheterapeutteja sekä lääkäreitä. Äitiyden takana olevat haasteet kuvautuivat samanlaisiksi kuin Suomessa, kuten päihde- ja mielenterveysongelmat sekä kiintymyssuhteiden vaikeudet.

Sosionomiopiskelija Riku Pulkkinen kuvailee, että lastensuojeluyksikkö oli viihtyisä ja rakennettu lapsen tarpeita ajatellen. Tunnelma oli avoin, vastaanottavainen ja lämmin. Työntekijät suhtautuivat lapsiin ja äiteihin välittävästi.

Krakovassa on kehitetty lähivuosien aikana lapsi- ja perhepalveluita. Palveluissa korostuu muun muassa lähiöissä toteutettava projektityö, jolla aktivoidaan asukkaita kehittämään omaa asuinyhteisöään. Lapsiperheiden taloudellinen tukeminen on kohentunut viimeisten vuosien aikana ja kaikki lapset saavat kuukausittain maksettavan lapsilisän. Lapsilisä on merkittävä rahasumma perheille suhteutettuna paikalliseen palkkatasoon.

Opiskelijoita ulkona.
Sosiaalialan opiskelijoiden kohtaamista ja tiedon jakamista yliopistolla. Kuva Jagiellonian yliopistolta. Kuva: kirjoittajat

 

Kuvassa opiskelijoita Collegium Maius museon pihalla.
Jagiellonian yliopisto on Puolan vanhin (perustettu 1364) ja toiseksi suurin, noin 50 000 opiskelijaa. Kuva Collegium Maius museolta. Kuva: kirjoittajat

Lämmin vastaanotto Jagiellonian yliopistolla

Opiskelimme päivän Puolan vanhimmassa ja toiseksi isoimmassa yliopistossa (Jagiellonian University), jossa saimme kuulla heidän tutkimuksen- ja opetuksen painopistealueita. Sosionomi -opiskelijamme esittelivät pakallisille opiskelijoille ja opettajille Savonia-ammattikorkeakoulun omaa tutkinto-ohjelmaa sekä kansainvälisiä opintoja. Vastaanotto oli vilpittömän kiinnostunut ja innostunut. Saimme iloksemme myös vierailla 1300-luvulla perustetun yliopiston museossa, joka oli vaikuttava kokemus. Opiskelijamme saivat positiivista palautetta rohkeudestaan ja aktiivisuudestaan. Jagiellonian yliopiston henkilökunta toivotti opiskelijat ja opettajat jatkossa yhteistyöhön.

Sosionomiopiskelija Elisa Puranen kertoo paikallisten opiskelijoiden kohtaamisen olleen mielenkiintoista. Yliopistovierailun herätti Elisan mielenkiintoa ulkomailla opiskeluun ja opintojen jatkamiseen.

 

Tätä päivää ei ole ilman historiaa

Pienet, vanhat kengät ja takki.
Pienet kengät ilman käyttäjää. Opintomatka Auschwitziin. Kuva: kirjoittajat

Perehdyimme lastensuojelun historiaan usean tunnin kestävällä opastetulla kierroksella Auschwitzissa.  Vierailu muistutti ihmisoikeuksista ja historian tuntemisen tärkeydestä myös lapsen oikeuksien näkökulmasta. Pienet vaatteet ja kengät kertoivat surullista tarinaa lasten ja perheiden kohtaloista. Opastettua kierrosta voi suositella kaikille, sillä se varmasti herättää monenlaisia ajatuksia.

Krakova on upea, historiallinen kaupunki, jossa voi kokea mahtavia kulttuurisia ja kulinaristisia elämäyksiä. Kansainvälisyys ja erilaiset oppimisympäristöt rikastuttavat opintojaksoja ja syventävät ammatillisen asiantuntijuuden kehittymistä. Viikon jälkeen kotiin palasi tyytyväinen sosionomien porukka. Matkaa varten yhteisöllisesti tehty valmistelutyö kantoi hedelmää!

 

Kirjoittajat:

Auli Pohjolainen
sosiaalialan lehtori

Johanna Komulainen
sosiaalialan lehtori

Savonia-ammattikorkeakoulu

 

Lue lisää:

Lastensuojelun työtä oppimassa Krakovassa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *