Jo nyt ja yhä enemmän tulevaisuudessa teknologia ja erilaiset digitaaliset ratkaisut auttavat ja tukevat myös sosiaalialan asiantuntijan työssä. Esimerkiksi robottikissat ja -hylkeet rauhoittavat asiakkaita ikään katsomatta: ne tuovat myös piristystä päivään esimerkiksi palveluasunnoissa tai päiväkodeissa.

 

Robottikissa opiskelijatuutorin sylissä.
Robottikissan silittäminen koukuttaa, koska se myös kehrää tyytyväisyyttään. Kuva: Minna Kaija-Kortelainen

Uusi työkaluja esitellään tapahtumissa

Robottikissa, liikuntalaatat ja Taikofon-äänituntumasoitin olivat esillä Savonian Sinun tulevaisuutesi -tapahtumassa Iisalmen kampuksella maanantaina 25.11.2019. Niihin tutustumaan tulleiden reaktiot olivat tänäänkin varsin positiivisia.

Näitä uusia sosiaalialankin työkaluja on esitelty eri tapahtumissa, joissa on ollut mukana Weltech-hanke. – Ihmiset vauvasta vaariin ovat olleet innostuneita. Esimerkiksi liikuntalaatta-peli koukuttaa jatkamaan liikuntaa, kuvailee Weltech-hankkeen projektityöntekijä ja sosiaalialan lehtori Minna Kaija-Kortelainen.

Pelilliset ratkaisut puolestaan auttavat sosiaalialan työntekijää aktivoimaan asiakkaita myös tapaamisten väleillä. Esimerkiksi tupakoinnin lopettamiseen suunnattu appsi eli sovellus voi antaa sopivasti buustia myös silloin, kun ihmisen tukea ei ole lähettyvillä.

Äänituntumasoittimella voi esimerkiksi rauhoittaa ylivilkkaudesta kärsiviä, koska se tuottaa musiikin lisäksi tuntoaistimuksia.

 

Peleistä hyötyä asiakkaille ja työntekijöille

– Hyötypelejä on kehitetty esimerkiksi motoriikan harjoittamiseen ja toimintakyvyn ylläpitämiseen sekä kunnon kohottamiseen, kertoo Kaija-Kortelainen. Pelejä voidaan käyttää viriketoiminnassa tai vaikkapa lievittämään asiakkaiden ahdistusta, miksei myös motivoimaan päihteiden käytön lopettamiseen.

Opiskelijatuutori käyttää Taikofon-äänituntumasoitinta.
Taikofon-äänituntumasoitin värähtelee musiikin tahdissa rentouttaen ja rauhoittaen. Kuva: Minna Kaija-Kortelai

Peli tuottaa palkinnon, joka motivoi pelaamaan lisää. Palkinto voi olla näissä hyötypeleissä motivoiva lause: ”Hienoa, olet ollut tänään tupakoimatta 20 päivää” tai endorfiinin eli hyvänolon hormonin erittyminen kehossa.

 

Miten teknologiahype näkyy sosionomin opinnoissa?

Weltech-hankkeen esittelytunnit eivät ole ainoa sosionomiopiskelijoiden kosketus digitaalisiin ratkaisuihin. Omasta mielenkiinnostakin etsitään tietoa, mutta myös opintojen sisällöissä uusi suuntaus on näkyvissä.

– Meillä on ollut yksi sosiaali- ja terveysalan teknologiaseminaari Kuopiosta striimattuna tänä syksynä, ja kiinnostavaa on, miten paljon ihmisten kanssa pystyy teknologiaa hyödyntämään. Esimerkiksi robotin kanssa voi hoitaa käytännön asioita: kotikäynninkin voi jo korvata robotilla, kertoo Kristiina Puranen, 2. vuoden sosionomiopiskelija ja opiskelijatuutori.

Opiskelijatuutori pelaa liikuntalaatoilla.
Liikuntalaatat houkuttelevat jatkamaan liikkumista. Hiki virtaa ja toimintakyky paranee! Kuva: Minna Kaija-Kortelainen

– Minä kävin kesäopintoina hyvinvointiteknologian kurssin, jossa kerrottiin, miten näitä digitaalisia ratkaisuja voi hyödyntää ikäihmisten kanssa, kertoo opinnoistaan Nina Kastarinen 2. vuoden sosionomiopiskelija ja opiskelijatuutori.

– Ensimmäinen oma reaktio oli, että Wau, onko meillä oikesti tällaisia välineitä olemassa! kuvailee opiskelijatuutori Nina Kastarinen.

 

Uutta oppia tai työhön perehdytystä virtuaalilaseilla

Hyötypeleihin kuuluvat myös oppimispelit. Virtuaalilaseilla voi esimerkiksi tutustua etukäteen omaan uuteen työpaikkaan tai sen toimipisteisiin tai – tai vaikkapa asiakkaan asumisyksikköön. Tämä uusi väline on jo käytössä Savon vammaisasuntosäätiöllä (SAVAS).

Asiakkaille voisi jossakin sosiaalialan yksikössä olla myös tarjolla Memoride-peli, jossa poljetaan polkupyörällä entiseen kotimaisemaan tai kävellään vaikkapa Roomassa: se soveltuu esimerkiksi ikäihmisille, jotka eivät pääse itse enää matkustamaan. Memoride tuo iloa ja virkeyttä päivään – ja kukapa meistä ei haluaisi pysyä loppuun saakka hyvinvoivana?

 

Teksti:

Kukka-Maaria Raatikainen
suomen kielen ja viestinnän lehtori
sosiaalialan tiimin jäsen
Savonia-amk

 

Lue lisää Weltech-hankkeen blogista.

Teknologiahype näkyy myös sosiaalialalla – jo opintojen aikana!
Merkitty:                                    

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *