Kulttuurien karnevaalit ja Ikäihmisten messut – ammattikorkeakoulun ja järjestöjen yhteistyö on näkynyt ja kuulunut alueen asukkaille! Korona-aika on pakottanut uudistuksiin ja nyt suunnitellaan tammikuuksi Virtuaalisia järjestötreffejä.

Suomessa toimii yli 11 000 sosiaali- ja terveysalan järjestöä. Niissä on yli miljoona jäsentä ja toimintaan osallistuu puoli miljoonaa ihmistä. Suuri osa sosiaali- ja terveysalan järjestöistä on paikallisesti toimivia pienehköjä yhdistyksiä, joiden toiminta nojaa vapaaehtoistyöhön. Toisaalta järjestökentällä on myös isoja valtakunnallisia järjestöjä ammattitoimijoineen. Järjestökentällä työskentelee kymmeniä tuhansia sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia. Järjestöt ovat olennainen osa meidän hyvinvointijärjestelmää.

Savonia ja järjestöt kehittävät toimintaa yhdessä

Savonia-ammattikorkeakoulun sosionomien koulutus on tehnyt koko koulutuksen olemassaolon ajan erilaista yhteistyötä järjestöjen kanssa. Yhteiskunta ja sen mukana niin järjestötyö kuin koulutuskin ovat muuttuneet. Yhteistyössä on järjestetty isoja tapahtumia kuten Ikäihmisten messuja ja Kulttuurien karnevaaleja. Toisaalta opiskelijat ovat toimineet esimerkiksi nuorten tai perheiden tukihenkilöinä.

Monet järjestöt toimivat sosionomikoulutuksen ammatillisina harjoittelupaikkoina. Niissä opiskelijamme saavat kohdata lapsia, nuoria, aikuisia ja ikääntyneitä usein erilaisissa haasteellisissa elämäntilanteissa. Moni opiskelija on saanut harjoittelupaikan kautta tuntumaa myös hanketyöhön sillä monet järjestöt toimivat suurelta osalta hankerahoituksella. Opiskelijat ovat vuosien mittaan tehneet erilaisia opinnäytetöitä järjestöille. On kehitetty esimerkiksi vertaistoimintaa ja analysoitu hankkeiden vaikutuksia.

Vanhan ja nuoremman ihmisen kädet päällekkäin tekemässä kankaanpainantaa.
Järjestötyössä on paljon kohtaamisen ja oppimisen mahdollisuuksia sosionomiopiskelijoille.

Järjestöyhteistyö tiiviisti mukana opinnoissa

Järjestöyhteistyön antamia mahdollisuuksia on hyödynnetty myös opintojaksojen sisällöissä. Tunneilla on vieraillut niin järjestötyön ammattilaisia kuin kokemustoimijoitakin. Nyt ollaan Ylä-Savon alueella kehittämässä kokemustoimijoiden systemaattisempaa käyttöä. 

Toiminnallisten menetelmien ryhmäohjausta opiskelijat opiskelevat mm. järjestämällä ryhmämuotoista toimintaa useimmiten niin, että yhteistyökumppanina on joku järjestö. Samoin palveluohjauksen opintoihin sisältyy ryhmäohjausta, jota tehdään myös järjestöyhteistyössä. Joskus opiskelijat ovat opiskelleet tutkimusmenetelmiä toteuttamalla asiakastyytyväisyyskyselyn ja analysoimalla sen.

Opiskelijoilla on ollut mahdollisuus valita myös opintojakso Moniammatillinen hanketyö, jossa opiskelijat ovat päässeet kehittämään jotakin toimintaa mm. järjestökentällä. Tämä mahdollisuus on edelleen olemassa.

Tänä vuonna on Savonissa alkanut uutena vapaavalintaisena opintojaksona Järjestö- ja kansalaistoiminnan työelämäjakso. Ko. opintojaksolla opiskelija työskentelee jossakin valitsemassaan järjestössä. Tämä voi tapahtua opiskelijan ja järjestön sopimalla aikataululla. Tavoitteena on, että opiskelija oppii tuntemaan järjestö- ja kansalaistoimintaa ja oppii sen yhteiskunnallisen merkityksen.

Opiskelija oppii tällä opintojaksolla analysoimaan valitsemansa asiakasryhmän erityistarpeita ja vahvistamaan asiakkaiden osallisuutta yhteisössä ja arjen toimintaympäristössä. Sosionomien opinnoissa on kolme harjoittelujaksoa. Tämä työelämäjakso antaa mahdollisuuden laajentaa osaamistaan sellaisen asiakasryhmän kanssa, jota ei mahdollisesti harjoitteluissaan kohtaa.

Järjestötreffeillä kohtaavat sosionomi- ja sairaanhoitajaopiskelijat sekä järjestöjen edustajat

Jotta opiskelijat ja järjestöt voivat kohdata toisensa, olemme siis järjestämässä virtuaaliset järjestötreffit tammikuussa 26.1.klo 12.15 – 15.45. Näin opiskelijat saavat tietää mahdollisuuksista tehdä opintoja järjestökentällä ja järjestöt saavat kaipaamiaan toimijoita ja kehittäjiä. Järjestötreffit toteutetaan moniammatillisesti niin, että mukaan on kutsuttu myös sairaanhoitajaopiskelijoita, joiden opinnoissa on alkamassa myös uusi opintojakso, joka mahdollistaa järjestöyhteistyötä.

Jos nyt olet opiskelija, jota kiinnostaisi tehdä yhteistyötä järjestöjen kanssa, laita järjestötreffipäivä kalenteriisi. Jos olet järjestön edustaja, joka toivoisit opiskelijoita mukaan toimintaan, ota yhteyttä. Emme voi luvata opiskelijoita mutaa luomme mahdollisuuksia opiskelijoiden ja järjestöjen kohtaamiseen.

Teksti ja kuvat:
Kristiina Kukkonen
Sosiaalialan lehtori

Sähköpostiosoitteemme ovat muotoa:
etunimi.sukunimi@savonia.fi

Järjestöyhteistyö osana sosionomien koulutusta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *