Erityislapsen vanhemmuus aiheuttaa ristiriitaisia tunteita, selviää järjestöistä koostuvan Pähkinänsärkijät-verkoston kyselyssä vuodelta 2018. Vanhemmat kokeva iloa ja ylpeyttä lapsestaan ja pärjäämisestään, mutta samalla arki on jopa uuvuttava.

Oman lapsen erityisen tuen tarve aiheuttaa pelkoa muun muassa siitä, miten muut kohtelevat omaa lasta tai millainen tulevaisuus lasta odottaa. Oma lapsi on vanhemmilleen rakas, mutta arki erityislapsen kanssa koettiin kyselyn mukaan raskaaksi. Perheiden tukiverkostot voivat olla rajalliset ja sosiaaliset suhteet olivat kapeutuneet arjen haasteiden keskellä. Vanhemmat toivoivat ymmärrystä, vertaistukea, konkreettista apua ja vapaa-ajan toimintaa sekä koko perheen huomioimista.

Näihin haasteisiin ja toiveisiin tarttuu TATU ry:n (Tapaturmaisesti tai potilasvahingon kautta vammautuneiden ja sairastuneiden lasten ja nuorten sekä heidän läheistensä valtakunnallisen tukiyhdistys) Vauhti! -hanke.

Vauhti! -hanke toimii Pohjois-Savossa Kuopion, Varkauden, Siilinjärven ja Iisalmen alueilla. Hanke tukee erityistä tukea tarvitsevien lasten yhdenvertaisuutta ja osallisuutta sekä mahdollisuutta elää omannäköistä hyvää elämää. 

Kaksi lasta leikkii lumessa.
Sairaus tai vamma voi vaikeuttaa lapsen suuntautumista ympäristöön. Perheilyissä järjestetään osallistujien toiveiden mukaista tekemistä lasten yhteisleikit mahdollistaen. Kuva: Hanna Heikkinen.

Hanke järjestää lapsille ja heidän perheilleen erilaista toimintaa viikoittain. Kerran kuukaudessa toteutetaan Perheily-tapahtuma, joiden suunnittelussa ja toteutuksessa on ollut mukana sosionomiopiskelijoita. Iisalmessa Perheily-tapahtumia on toteutettu kuluvan kevään ajan yhteistyössä Perheentalon kanssa. Perheilyt ovat koko perheelle suunnattua, perheiden esittämien toiveiden mukaista yhdessäoloa ja vapaa-ajan viettoa.

Perheet toivoivat tapahtumapäiviin yhdessä olemista ja liikkumista. Iisalmessa Perheily-päiviin suunniteltiin toimintaa, joka olisi helposti toteutettavissa myös kotona. Toiminnalla tuettiin myös eri perheiden tutustumista toisiinsa ja lasten yhteisleikkejä. Kevään aikana toteutuneisiin tapahtumiin kuului aarrejahtia, lumilinnan rakentamista, leikkipuistossa leikkimistä, metsäleikkejä ja makkaranpaistoa.

Vertaistuki ei korvaa ammattilaisten tarjoamaa tukea ja apua, mutta voi täydentää sitä merkityksellisesti. Kokemusten jakaminen samankaltaisessa tilanteessa olevien kanssa mahdollistaa tunteen yhteenkuuluvuudesta ja osallisuudesta. Vertaisilta saadut neuvot ja vinkit voivat sujuvoittaa arkea. Vauhti! -hankkeen toiminnan kautta lisätään myös tietoisuutta ja suvaitsevaisuutta erityistä tukea tarvitsevien lasten ja nuorten kohtaamisessa.

Lapsia nuotiolla, myös makkarat.
Nuotiolla paistetut makkarat maistuivat leikkien jälkeen. Iisalmessa kevään Perheily-päivissä muun muassa leikittiin metsässä ja leikkipuistossa ja rakennettiin lumilinnoja. Kuva: Hanna Heikkinen

Kirjoittajat:
Hanna Heikkinen
sosionomiopiskelija

Tuija Pakarinen
sosiaalialan lehtori
Savonia-ammattikorkeakoulu

Lue lisää:

Pähkinänsärkijät 2018. Parisuhde, vanhemmuus ja ero erityistä tukea tarvitsevan lapsen perheissä. Raportti erityistä tukea tarvitsevien lasten vanhemmille suunnatusta kyselystä.

TATU ry 2021. Vauhti! -hanke.

Vauhti! -hankkeen Perheily tarjoaa erityislapsiperheille iloista yhdessäoloa ja tekemistä
Merkitty:                

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *