Savonia-ammattikorkeakoulussa sosiaalialaa opiskelevat keräävät iisalmelaisilta lapsilta ja nuorilta sekä heidän perheiltään ja läheisiltään lapsuusmuistoja ja tarinoita ja tallentavat muistot digitarinoiksi. Tarinat ovat osa Iisalmen kaupungin 130-vuotisjuhlavuoden tapahtumia.

Mila Simonen ja Terhi Lappalainen, sosionomi (YAMK) -tutkinnon suorittajat, ovat luoneet ensimmäisen digitarinan, jonka voit katsoa tästä.

Lapsuusmuistoja ovat keräämässä sosionomi (AMK) -, sosionomi (YAMK) – ja hyvinvointikoordinaattori (YAMK) -opiskelijoita. He keräävät tietoja lapsuusajan mieluisista tekemisistä ja leikeistä sekä leikki-, uinti- ja retkipaikoista Iisalmessa. Uskaliaimmat paljastavat leikkiensä piilopaikat ja parhaat, salaiset uimapaikkansa.

Kaksi lasta kyykistyy lammikon äärelle kesällä, pojilla on värikkäät vaatteet sekä hatut päässä. Molemmat katsovat ihmetellen veteen.
Vesi kiinnostaa useimpia lapsia
– joko se kuuluu elementtinä leikkeihin tai sitten siinä uidaan! Kuva: Pxhere CCO

Yhteistyökumppaneina digitaalisten tarinoiden keruuprosessissa ovat Paloisten päiväkodin esikouluryhmä sekä Juhani Ahon ja Kangaslammen koulut. Lisäksi kerätään tietoja vanhemmalta polvelta aina Iisalmen kaupungin alkuajoilta saakka.

Digitaalisessa tarinankerronnassa yhdistetään kulttuuriperinne – tarinankerrontataito –tieto- ja viestintäteknologiaan. Nyt luotavat digitarinat jäävät elämään; niitä voidaan esittää Iisalmessa nyt asuville tai aiemmin asuneille, tänne juuri muuttaneille ja muuttaville – ja niitä voivat katsoa kaikki halukkaat halutessaan vuosien päästäkin.

Ensimmäinen digitarina on valmistunut ja ensiesitetty Savonian Osallisuuswebinaarissa vappuaattona 2021. Siinä esitellään iisalmelaista lapsuutta valokuvin ja tarinoin 1900-luvun alkupuolelta. Kaikki digitarinat julkaistaan syksyllä 2021 yhteistyössä Iisalmen kaupungin kanssa. Lisäksi aiheesta laaditaan työnantajan edustajien, opettajien ja opiskelijoiden yhteistyön tuloksena julkaisu, jossa avataan myös teoreettisia lähtökohtia lapsuuskokemuksille ja digitarinamenetelmän käytölle.

Mustavalkoinen kuva. Kaksi lasta keinuu auton renkaasta tehdyssä keinussa, molemmat hymyilevät.
Keinuminen tai kiikkuminen esiintyy lapsuusmuistoissa läpi vuosikymmenten. Kuva: Wikimedia Commons | Klaus27neu | CC BY-SA 3.0

Kirjoittajat
Pirjo Turunen, sosiaalialan yliopettaja
Kukka-Maaria Raatikainen, viestinnän lehtori

Lähteet ja lue lisää:
Iisalmen kaupunki. Iisalmen kaupungin 130-vuotisjuhlavuosi. Viitattu 8.6.2021
Rauhankasvatusinstituutti. Maailmankoulu.fi. Digitaalinen tarinankerronta. Viitattu 8.6.2021

Iisalmelaisten lapsuusmuistot digitarinoiksi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *