Oppimisen reflektio

UÄ-harjoittelussa

Opin harjoittelun aikana ohjaamaan potilasta ennen uä-tutkimusta. Kerroin potilaalle tutkimuksen kulusta, laitoin oikean kuvausohjelman koneelle valmiiksi. Varmistin henkilötunnuksen potillaata. Jos potilaalle tehtiin biopsia, niin tutkimusta edeltävänä päivänä pitää varmistaa tietyt laboratoriokokeet ovat kunnossa. Maksabiopsiaa varten Marevan täytyy olla tauotettuna . Hb, Crp, Trombosyytit ja INR, jos Marevan eli verenohennuslääke on käytössä. Verenpaine pitää olla tietyllä tasolla, ei yli 160/90.

Opin tekemään steriilin pöydän näytteiden ottoa varten ja keräämään tarvittavat välineet toimenpiteeseen. Osasin toimia aseptisesesti. Laitoin näytteenotossa tarvittavat välineet pöydälle siihen järjestykseen, missä niitä käytetään toimenpiteissä. Annoin radiologille puudutusainetta. Tarkkailin potilaan vointia toimenpiteen ajan.

Opin harjoittelun aikana, mitkä olivat yleisimmät Uä-tutkimukset. Vatsan-ja kaulan alueen uä-tutkimuksia oli eniten. Olin mukana seuraamassa myös nivelten uä-tutkimuksia. On tärkeää ohjata potilas mahdollisimman mukavaan asentoon potilas, jossa hän pystyy olemaan koko tutkimuksen ajan.

Tässä modaliteetissa tehdään tiiviisti yhteistyötä radiologin kanssa. Röntgenhoitajalla pitää olla hyvät sosiaaliset taidot. Radiologin kanssa suunnitellaan yhdessä, jos on onta biopsia potilasta, kuka radiologi tutkii maksan ja kuka muita tutkimuksia.

Opin etsimään tietokoneelta ohjeita esim. näytteenottoon liittyen, millaiseen purkkiin biopsia näytteet otetaan, tarrojen tulostus yms. Potilaalta varmistetaan henkilötunnus vielä ennen kuin tarra liimataan purkkiin.

Opin tässä harjoittelussa tekemään koko radiografiatyön prosessin itsenäisesti. Aluksi luin lähetteen ja perehdyin rauhassa potilaan tietoihin ja perussairauteen. Laitin potilaan tiedot uä-laitteelle. Ohjasin potilaan oikeaan asentoon. Varmistin, että geelipurkki on lähellä. Kerroin potilaalle, että radiologi suorittaa tutkimuksen. Jos potilaalle otettiin näyte esim. kaulasta. Laitoin puhteen suojalapun iholle ja kerroin jälkihoito-ohjeet.

Vahvuuteni tässä harjoittelussa oli potilaan kohtaaminen ja ohjaaminen. Toimenpiteissä sain avustaa radiologia ja tehdä steriilin pöydän. Katsoin ohjeesta tarvittavat välineet esim.maksan biopsiaan. Ennen toimenpidettä kyselin potillaalta, onko hän puuduteaineelle allerginen ja onko ennen saanut puudutetta. Verenpaine mitataan ennen ja jälkeen toimenpiteen. Pääsin pesemään punktiokohdan ja peittelemään. Tarvittaessa annoin puuduteainetta lisää radiologille. Toimenpiteen aikana kyselin potilaan vointia. Tutkimuksen jälkeen kerrotiin jälkihoito-ohjeet.

Loppureflektio Natiivi kehittäminen

Vikassa harjoitelussa hallitsin koko radiografiatyön prosessin, luin läheteen, katsoin edelliset kuvat, valitsin oikean kuvausohjeman, laitoin kuvaushuoneen valmiiksi. Pyysin potilaan kuvaukseen, varmistin henkilöllisyyden , tarvittaessa raskauden. Kyselin, missä kohdassa potillaala on kipua. Suoritin kuvauksen, ohjasin potilaalle jatkot, kirjasin kuvauksen, lähetin kuvat pacsiin.

Vahvuuksiani on potilaan kohtaaminen. Tekninen osaaminen vahvistui tämän natiiviharkan myötä. Parhaiten onnistuin polvien semifleksio, polven sivu ja rannekuvissa. Nautin haasteista, kun hankala polvi piti asetella ja sain siitä hyvän ja onnistuneen kuvan. Osasin polven semifleksiokuvasta katsia patellan asennon, siitä voi päätellä missä asennossa patella in polven sivukuvissa.

Hallitsen yleisimmät röntgenkuvaukset. Olkapään putkosta ja joitakin harvinaisempia kuvauksia tuli vähemmän, mutta niistä luin hyvän kuvan kriteereistä ja teoriaa.

Katsoin uusimmat kuvauohjeet toimipaikan huonekohtaisista ohjeista.

Opin katsomaan esim. olkapään kuvista, onko olkapääsää murtuma tai luksaatio. Jos huomasin, että potilaalla on esim. nilkkamurtuma, ohjeistin hakemaan apuvälinelainaamosta kävelykepit ja potilaan päivystykseen odottamaan lääkäriä. Mielestäni minulta sujuu kokonaisvaltainen potilaan huomiointi. Aikaisempi työkokemus tuo varmuuttsa kuvantamisen potilaiden kanssa toimimiseen.

Eniten harjoitusta tarvitsin kaularangan kuvauksissa. Pääsin kuvaavaan kerran dens kuvauksen. sekin sujui, kun katsoin mallikuvat ja hyvän kuvan kriteerit.Potilaan asettelu on pikkutarkkaa ja yksilöllinen anatomia on huomoitava.

Nautint ästä harjoittelusta, se toi varmuutta tulevaan röntgenhoitajan ammattiin. Nyt hallitsen yleisimmät natiivikuvaukset, osaan käyttää röntgenkuvaukslaitetta säteilyturvallisesti ja optimoidusti.

Natiiviharjoittelu kehittäminen

Aikaisemmart harjoittelut

Saarijärven sairaala huhtikuu v. 2021

Natiivi 1 harjoittelu Äänekosken terveyskeskus v.2021

Uä-harjoittelut Sairaala Nova syys/lokakuu v. 2021

CT-harjoittelu, Sairaala Nova marraskuu v.2021

Angio/harjoittelu Sairaala Nova maaliskuu v.2022

Isotooppiharjoitettelu, Sairaala Nova lokakuu v.2022

Natiivi 2. Äänkosken terveyskeskus marras/joulukuu v. 2022

Magneettiharjoittelu Sairaala Nova v. 2023

Sädehoidon harjoittelu, Sairaala Nova huhti/toukokuu v.2023

Mammogafian harjoittelu, Terveystalo Jyväskylä syyskuu v. 2024

1.Kliinisen radiografian asiakas-ja potilas osaaminen, hoitaminen ja ohjaaminen

Minulla on hyvät sosiaaliset taidot ja vuorovaikutustaidot. Olen tehnyt töitä sairaanhoitajana ja myös harjoittelussa olen päässyt käyttämään potilaan ohjaamis -ja hoitamistaitoja. Minulla on kokemusta työelämän viestintätilanteista. Olen ollut teams-palavereissa mukana.

Olen saanut harjoitella ohjaamisosaamista aikaisemmissa harjoitteluissa. Osaan kysyä potilaalta oleelliset asiat kuvantamistutkimusta varten. Olen haastatellut potilaita ennen Pet-tutkimusta ja magneettia. Haastatellessa pitää osata selvittää tutkimuksen kannalta keskeiset asiat. Röntgenkuvantamisen kannata esim. fertiili-ikäiseltä pitää kysyä, onko hän raskaana. Henkilötunnus varmistetaan aina ennen kuvausta sekä potilaan pituus ja paino.

Osaan tarkkailla potilaan peruselintoimintoja, verenpaineen mittaus, hapen anto ja verensokerin mittaaminen sekä happisaturaation seuranta onnistuvat. Osaan valmistella potilaan toimenpiteisiin ja katsoa tarvittavat laboratoriotutkimukset, jos toimenpide vaatii. Olen avustanut radiologia ultraääniharjoittelussa. Osaan toimia aseptisesti.

Osaan toimia, jos potilaan tila heikkenee äkillisesti. Minulla on ensiapukoulutus. Osaan valmistella huonokuntoisen potilaan natiivikuvaukseen. Valitsen kuvausasennon potilaan yleisvoinnin mukaan. Heikkokuntoinen potilas pitää kuvata maaten tai istualleen.

Ultraääniharjoittelussa on tärkeää, että potilas on noudattanut valmistautumisohjeita ennen varsinaista tutkimusta. Esim. jos tutkitaan alavatsaa, varmistan potilaalta, että rakossa on virtsaa. Kerron potilaalle tutkimuksen kulun.

Syventävässä natiiviharjoittelussa anatomian osaaminen on saanut syvyyttä. Olen oppinut katsomaan edellisistä kuvia, joista voi päätellä potilaan yksilöllistä anatomiaa ja kuvausasentoa. Esim. polvea kuvattaessa polvien semifleksio kuvista voi päätellä patellan asennon, joka helpottaa, kun kuvaa polven sivukuvaa.

Tavoitteet:

Yleiset tavoitteet:

-Tunnistaa anatomiaa ja patologiaa ja osaa hyödyntää tietoa työssään

-Tunnistaa yksilön säteilyaltistukseen vaikuttavia tekijöitä

-Osaa käyttää lääketieteellistä säteilyä turvallisesti ja optimoidusti

-Osaa huomioida harjoitteluun liittyvät turvallisuusnäkökohdat työssään

-Tietää miten toimitaan ensiaputilanteissa

Tavoitteet:

-Osaan optimoinnoin keinot

-Ymmärrän säteilyturvallisen työskentelytavan

-Huomioin ergonomian ja työtuvallisuuden

2.Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen sekä laatu-ja turvallisuusosaaminen

Olen opiskellut koulussa anatomiaa sekä topografista anatomiaa. Käytännön harjoittelussa esim. Ct:llä ja magneetissa anatomian tieto ja taidot ovat karttuneet. Magneetissa on osattava anatomia todella hyvin. harjoitteluissa olen kerrannut esim. modaliteetille tärkeimpiä rakenteita. Perusanatomian tiedot on hallussa.

Omassani työssäni sairaanhoitajana minun täytyy osata anatomiaa. Olen lukenut topogarfista anatomiaa ja opetellut kolmiulotteista hahmottamista.

Olen erittäin tarkka ja huolellinen potilasturvallisuudessa. Huolehdin, että potilas pääsee turvallisesti siirtymään kuvauspöydälle, tai, jos kuvataan seisten esim. polvi, pitää potilaalta varmistaa, että hän jaksaa/ kykenee seistä koko kuvauksen ajan. Ohjaan potilasta ottamaan esim. särkylääkkeen hyvissä ajoin, jos hän tulee kontrollikuviin.

Osaan huomioida säteilyturvallisuuden, jos kyseessä on lapsipotilas, pitää miettiä millä kuvausarvoilla kuvataan. Osaan huomioida optimoinnin keinoja. Hyvällä rajauksella, saadaan tarkempi kuva ja vähennetään terveydelle haitallista säteilyä. Varmistan, että samaa kuvaa, ei ole otettu lähiaikoina. Otan huomioon oikeutuksen. Tutkimuksesta on oltava enemmän hyötyä kuin haittaa.

Yleiset tavoitteet:

-Tunnistaa anatomiaa ja patologiaa ja osaa hyödyntää tietoa työssään

-Tunnistaa yksilön säteilyaltistukseen vaikuttavia tekijöitä

-Osaa käyttää lääketieteellistä säteilyä turvallisesti ja optimoidusti

-Osaa huomioida harjoitteluun liittyvät turvallisuusnäkökohdat työssään

-Tietää miten toimitaan ensiaputilanteissa

Tavoitteet:

-Osaan ja arvioida ja kehittää omaa ammatillista osaamista röntgenkuvantamisessa

-Osaan etsiä luotettavaa näyttöön perustuvaa tietoa röntgentutkimukisista

-Osaan toteuttaa teknisiä laadunvarmistusmittauksia kanssa

-Hyödyntää auditointiraporttien tietoa röntgenkuvantamisessa

-Osaan määrittää potilaan saaman säteilyannoksen

3. Kliinisen radiografian osaaminen. Opiskelijan kyky toteuttaa kuvantamistutkimuksia

Röntgensäteily syntyy, kun elektronit kiihdytetään tasajännitteellä. Törmätessään anodiin, elektronit tuottavat jarrutussäteilyä. Elektronien jarruuntuessa syntyy anodilla energiaa, lämpöä ja röntgensäteilyä. Kuva syntyy, kun röntgensäteily osuu kuvalevylle ja virittää sen loisteaineessa olevia elektroneja ja jättää ne virittyneeseen tilaan. Lopullinen digitaalinen kuva muodostuu, kun levyn tallentama informaatio puretaan lasersäteillä erillisessä kuvanlukijalaitteessa.

Aikaisimpien harjoittelujen pohjalta osaan kuvata jo melko paljon erilaisia tutkimuksia sekä ohjata potilasta niissä. Lisäksi hyvän kuvan kriteereihin olen jo päässyt perehtymään, toki niitä täytyy nyt vähän kerrata.

Ortopedisten potilaiden kuvaaminen jäi viime harjoitelussa vähälle. Nyt haluan mahdollisuuksien mukaan päästä kuvaamaan polven ja lonkan kuvauksia. Olkapään kuvaukset jäivät myös viime harjoittelussa vähemmälle harjoittelulle, joten toivon pääseväni kuvaamaan niitä.

Hallitsen radiografiatyön prosessin. Luen lähetteen huolellisesti, pohdin rauhassa, mitä potilaalta kuvataan, valitsen oikean kuvausohjelman, projektiot, valmistelen kuvaushuoneen, otan potilaan vastaan kysyn henkilötunnnuksen,asettelen potilaan kuvaukseen, otan kuvat, käsittelen kuvat, varmistan potilaalta, tietääkö hän, mistä saa tulokset, esim. onko varattu aika lääkärille.

Katson aikaisemmin otetut kuvat. Niiden mukaan pystyn päättelemään esim. lonkan proteesin pituuden. Se on tärkeää ortopedisissa kuvauksissa.

Yleiset tavoitteet:

-Kliinisen radiografiatyön prosessi

-Osaa noudattaa säteilyturvallista työskentelytapaa toiminnassaan

Tavoitteet:

-Hallitsen kliinisen radiografiatyön prosessin

-Osaan valita oikeat projektiot lähetteen perusteella

–Osaan säätää kuvausarvoja

–Osaan ottaa yleisempiä traumakuvia

-Osaan suorittaa ylä-ja alaraajojen kuvaukset itsenäisesti alusta loppuun

–Osaan kuvata keuhkot, lantion, pikkunivelet, polven, jalkaterän, nilkan, olkapään ja kyynärpään

-Osaan arvioida natiivikuvia hyvän kuvan kriteerien perusteella

– Erotan röntgenkuvasta tavallisimmat poikkeavuudet ( murtuma)

-Osaan pohdiskella kuvausarvoja

4. Terveydenhuollon toimintaympäristö ja työelämätaidot

Minulla on jo aikaisempaa kokemusta työelämästä joten minulla on hyvät sosiaaliset ja vuorovaikutustaidot. Osaan työskennellä erilaisten ammattilaisten kanssa. Olen tehnyt töitä lähihoitajien, sairaanhoitajien, ensihoitajien ja lääkäreiden kanssa.

Olen tehnyt tiimityötä viimeiset pari vuotta. Minulla on aikaisempaa kokemusta esim. tiimipalaverereista puheenjohtajana ja sihteerinä. Olen hoitanut kansainvälisiä potilaita ja kohdannut vieraskielisiä omaisia.

Huolehdin työhyvinvoinnista. Olen kiinnostunut oppimaan uutta ja kehittymään ammatillisesti.

Yleiset tavoitteet:

-Lainsäädäntö

-Itsensä johtaminen ja jatkuva kehittyminen

-Monitoimijainen yhteistyö

-Työhyvinvointi

-Kansainvälisyys ja kielitaito

Tavoitteet:

-Osaan toimia työyhteisössä ja noudatan työvuoroja

– Käyttäydyn ammatillisesti ja kunnioittavasti potilasta kohtaan

-Osaan toimia eri ammattiryhmien kesken

-Huomoin kestävän kehityksen periaatteet

Väliarviointi syventävä natiivi 2.

Olen päässyt kuvaamaan eri-ikäisiä ja erikokoisia potilaita. Olen mielestäni saanut varmuutta kuvaamiseen. Edellisestä natiiviharkasta oli melkein vuosi aikaa, joten esim. lonkan läpiammuttua kuvausta, piti kerrata teoriassakin.

Mielestäni osaan kuvata keuhkot, pikkunivelet, lantion , olkapään, polven semifleksion. Polven sivukuvan joutuu usein uusimaan. Ortopedisiä kuvauksia olen tehnyt ohjattuna. Olen lukenut ennen kuvausta uusimmat kuvausohjeet ja valmistellut kuvaushuoneen valmiiksi. Trauma kuvauksia olen tehnyt myös.

Kontrollikuvia otettaessa esim. nilkan, on mietittävä, missä asennossa lähettävä lääkäri haluaa kuvauksen, jos se ei lue lähetteessä. Lääkäriltä voi kysyä, jos lähete on epäselvä.

Osaan kohdata potilaan ammatillisesti ja kunnioittavasti. Kysyn potilaalta pituuden, painon ja henkilötunnuksen ennen tutkimusta. Naispotilailta varmistan raskauden. Katson edelliset kuvat. Huomioin optimoinnin kuvauksessa. Mahdollisimman tarkka kuvan rajaaminen, katse pois röntgenputkesta esim. ranteen kuvauksessa.

Seuraavaa harjoittelua varten olen saanut lisää varmuutta kuvaamiseen.

Natiiviharjoittelu syventävä 2.

Aikaisemmart harjoittelut

Saarijärven sairaala huhtikuu v. 2021

Natiivi 1 harjoittelu Äänekosken terveyskeskus v.2021

Uä-harjoittelut Sairaala Nova syys/lokakuu v. 2021

CT-harjoittelu, Sairaala Nova marraskuu v.2021

Angio/harjoittelu Sairaala Nova maaliskuu v.2022

Isotooppiharjoitettelu, Sairaala Nova lokakuu v.2022

Natiivi 2. Äänkosken terveyskeskus marras/joulukuu v. 2022

Magneettiharjoittelu Sairaala Nova v. 2023

Sädehoidon harjoittelu, Sairaala Nova huhti/toukokuu v.2023

Mammogafian harjoittelu, Terveystalo Jyväskylä syyskuu v. 2024

1.Kliinisen radiografian asiakas-ja potilas osaaminen, hoitaminen ja ohjaaminen

Minulla on hyvät vuorovaikutustaidot. Olen tehnyt töitä sairaanhoitajana ja myös harjoittelussa olen päässyt käyttämään potilaan ohjaamis-ja hoitamistaitoja. Minulla on kokemusta työelämän viestintätilanteista. Olen ollut teams-palavereissa mukana.

Olen saanut harjoitella ohjaamisosaamista aikaisemmissa harjoitteluissa. Osaan kysyä potilaalta oleelliset asiat kuvantamistutkimusta varten. Olen haastatellut potilaita ennen Pet-tutkimusta ja magneettia. Haastatellessa pitää osata selvittää tutkimuksen kannalta keskeiset asiat. Röntgenkuvantamisen kannata esim. fertiili-ikäiseltä pitää kysyä, onko hän raskaana. Henkilötunnus varmistetaan aina ennen kuvausta sekä potilaan pituus ja paino.

Osaan tarkkailla potilaan peruselintoimintoja, verenpaineen mittaus, hapen anto ja verensokerin mitaaminen sekä happisaturaation seuranta onnistuvat. Osaan valmistella potilaan toimenpiteisiin ja katsoa tarvittavat laboratoriotutkimukset, jos toimenpide vaatii. Olen avustanut radiologia ultraääniharjoittelussa. Osaan toimia aseptisesti.

Ultraääniharjoittelussa on tärkeää, että potilas on noudattanut valmistautumisohjeita ennen varsinaista tutkimusta. Esim. jos tutkitaan alavatsaa, varmistan potilaalta, että rakossa on virtsaa. Kerron potilaalle tutkimuksen kulun.

Syventävässä natiiviharjoittelussa anatomian osaaminen on tärkeää. Olen opiskellut anatomian perusasiat sekä topografista anatomiaa. Röntgenhoitajan pitää osata soveltaa ja toteuttaa monipuolisesti erilaisia kuvantamistutkimuksia. Mielestäni osaan parhaiten keuhkojen, pikkunivelten, lantion, polven, jalkaterän ja nilkan kuvaukset. Olkapään, kyynärpään ja kaularangan kuvauksissa tarvitsen vielä harjoitusta. Osaan lähetteen perusteella päätellä, onko kyseessä artroosi vai traumakuvaus.

Syventävässä harjoittelussa osaan toimia ammatillisesti ja toteuttaa yleisimpiä kuvantamistutkimuksia aluksi ohjattuna ja harjoittelun lopussa itsenäisesti. Lähetteen luettuani, tiedän mitkä projektiot potilaalta kuvataan. Osaan etsiä tietoa sähköisistä lähteistä.

Yleiset tavoitteet:

-Toimii röntgenhoitajan eettisten periaatteiden ja arvojen mukaan huomioiden tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden periaatteet ja osaa arvioida eettistä toimintaa

-Ohjaa potilasta ennen, aikana ja kuvantamistutkimuksen jälkeen

-Tunnistaa yksilölliset ohjaustarpeet ja osaa kohdata potilaat ja heidän läheiset asianmukaisesti

-Osaa tarkkailla potilaan elintoimintaja ja niissä tapahtuvia muutoksia sekä toimii tilanteen mukaisesti

2. Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen sekä turvallisuus-ja laatu osaaminen

Olen opiskellut koulussa anatomiaa sekä topografista anatomiaa. Käytännön harjoittelussa esim. Ct:llä ja magneetissa anatomian tieto ja taidot ovat karttuneet. Magneetissa on osattava anatomia todella hyvin. Harjoitteluissa olen kerrannut esim. modaliteetille tärkeimpiä rakenteita. Perusanatomian tiedot on hallussa.

Olen erittäin tarkka ja huolellinen potilasturvallisuudessa. Huolehdin, että potilas pääsee turvallisesti siirtymään kuvauspöydälle, tai, jos kuvataan seisten esim. polvi, pitää potilaalta varmistaa, että hän jaksaa/ kykenee seistä koko kuvauksen ajan. Ohjaan potilasta ottamaan esim. särkylääkkeen hyvissä ajoin, jos hän tulee kontrollikuviin.

Osaan huomioda säteilyturvallisuuden, jos kyseessä on lapsipotilas, pitää miettiä millä kuvausarvoilla kuvataan. Osaan huomioida optimoinnin keinoja. Hyvällä rajauksella, saadaan tarkempi kuva ja vähennetään terveydelle haitallista säteilyä. Varmistan, että samaa kuvaa, ei ole otettu lähiaikoina. Otan huomioon oikeutuksen. Tutkimuksesta on oltava enemmän hyötyä kuin haittaa.

Yleiset tavoitteet:

-Tunnistaa anatomiaa ja patologiaa ja osaa hyödyntää tietoa työssään

-Tunnistaa yksilön säteilyaltistukseen vaikuttavia tekijöitä

-Osaa käyttää lääketieteellistä säteilyä turvallisesti ja optimoidusti

-Osaa huomioida harjoitteluun liittyvät turvallisuusnäkökohdat työssään

-Tietää miten toimitaan ensiaputilanteissa

Tavoitteet:

-Osaan optimoinoin keinot

-Ymmärrän säteilyturvallisen työskentelytavan

-Huomioin ergonomian ja työtuvallisuuden

-Osaan kuvata osittain ohjattuna vaativimmat potilaat, ortopediset kuvaukset, kookkaat potilaat, lapset sekä huonokuntoiset potilaat

-Osaan valita oikeat projektiot lähetteen perusteella

-Osaan arvioida, onko otettu kuva riittävän hyvä, diagnoosia varten ( näkyykö lähetteessä

pyydetty kohde)

Osaan ja arvioda ja kehittää omaa ammatillista osaamista röntgenkuvantamisessa

-Osaan etsiä luotettavaa näyttöön perustuvaa tietoa röntgentutkimukisista

-Osaan toteuttaa teknisiä laadunvarmistusmittauksia ohjaajan kanssa

-Hyödyntää auditointiraporttien tietoa röntgenkuvantamisessa

-Osaan määrittää potilaan saaman säteilyannoksen

3. Kliinisen radiografian osaaminen. Opiskelijan kyky toteuttaa kuvantamistutkimuksia

Röntgensäteily syntyy, kun elektronit kiihdytetään tasajännitteellä. Törmätessään anodiin, elektronit tuottavat jarrutussäteilyä. Elektronien jarruuntuessa syntyy anodilla energiaa, lämpöä ja röntgensäteilyä. Kuva syntyy, kun röntgensäteily osuu kuvalevylle ja virittää sen loisteaineessa olevia elektroneja ja jättää ne virittyneeseen tilaan. Lopullinen digitaalinen kuva muodostuu, kun levyn tallentama informaatio puretaan lasersäteillä erillisessä kuvanlukijalaitteessa.

Aikaisimpien harjoittelujen pohjalta osaan kuvata jo melko paljon erilaisia tutkimuksia sekä ohjata potilasta niissä. Lisäksi hyvän kuvan kriteereihin olen jo päässyt perehtymään, toki niitä täytyy nyt vähän kerrata.

Ortopedisten potilaiden kuvaaminen jäi viime harjoitelussa vähälle. Nyt haluan mahdollisuuksien mukaan päästä kuvaamaan polven ja lonkan kuvauksia. Olkapään kuvaukset jäivät myös viime harjoittelussa vähemmälle harjoittelulle, joten toivon pääseväni kuvaamaan niitä.

Hallitsen radiografiatyön prosessin. Luen lähetteen huolellisesti, pohdin rauhassa, mitä potilaalta kuvataan, valitsen oikean kuvausohjelman, projektiot, valmistelen kuvaushuoneen, otan potilaan vastaan kysyn henkilötunnnuksen,asettelen potilaan kuvaukseen, otan kuvat, käsittelen kuvat, varmistan potilaalta, tietääkö hän, mistä saa tulokset, esim. onko varattu aika lääkärille.

Yleiset tavoitteet:

-Kliinisen radiografiatyön prosessi

-Osaa noudattaa säteilyturvallista työskentelytapaa toiminnassaan

Tavoitteet:

-Hallitsen kliinisen radiografiatyön prosessin

-Osaan valita oikeat projektiot lähetteen perusteella

–Osaan säätää kuvausarvoja

–Osaan ottaa yleisempiä traumakuvia

-Osaan suorittaa ylä-ja alaraajojen kuvaukset itsenäisesti alusta loppuun

–Osaan kuvata keuhkot,lantion, pikkunivelet, polven, jalkaterän, nilkan, olkapään ja kyynärpään

-Osaan arvioida natiivikuvia hyvän kuvan kriteerien perusteella

– Erotan röntgenkuvasta tavallisimmat poikkeavuudet ( murtuma)

-Osaan pohdiskella kuvausarvoja

4.Terveydenhuollon toimintaympäristö ja työelämätaidot

Minulla on jo aikaisempaa kokemusta työelämästä joten minulla on hyvät sosiaaliset ja vuorovaikutustaidot. Osaan työskennellä erilaisten ammattilaisten kanssa. Olen tehnyt töitä lähihoitajien, sairaanhoitajien, ensihoitajien ja lääkäreiden kanssa.

Olen tehnyt tiimityötä viimeiset pari vuotta. Minulla on aikaisempaa kokemusta esim. tiimipalaverereista puheenjohtajana ja sihteerinä. Olen hoitanut kansainvälisiä potilaita ja kohdannut vieraskielisiä omaisia.

Huolehdin työhyvinvoinnista. Olen kiinnostunut oppimaan uutta ja kehittymään ammatillisesti.

Yleiset tavoitteet:

-Lainsäädäntö

-Itsensä johtaminen ja jatkuva kehittyminen

-Monitoimijainen yhteistyö

-Työhyvinvointi

-Kansainvälisyys ja kielitaito

Tavoitteet:

-Osaan toimia työyhteisössä ja noudatan työvuoroja

– Käyttäydyn ammatillisesti ja kunnioittavasti potilasta kohtaan

-Osaan toimia eri ammattiryhmien kesken

-Huomoin kestävän kehityksen periaatteet

Oppimisen reflektointi

Mammografia

Harjoittelun alussa perehdyin mammografian laitteeseen ja kertasin rintojen anatomiaa. Teoria opinnoista oli jo pari vuotta aikaa, joten jouduin kertaamaan rintojen kuvantamisen teoriaa, asettelusta ja laitetekniikasta.

Toisena päivänä seurasin,kun röntgenhoitaja asetteli kuvattavan asiakkaan mammografiakuviin ja pääsin itsekin asettelemaan CC-suunnan kuviin.

Aluksi luettiin lähete, jonka perusteella selvisi, mitä projektioita otetaan, mammopgrafiaseulonnassa kuvataan yleensä 4 kuvaa eli molemmat CC-suunnan kuvat sekä viistot eli MLO-kuvat. Jos potilas / asiakas oli tulossa kliiniseen tutkimukseen niin, silloin kuvattiin aluksi lähetteen perusteella mammogfrafia kuvat ja sen jälkeen radiologi teki rintojen ultraäänitutkimuksen.

Pääsin kuvaamaan erikokoisia asiakkaita sekä avustamaan radiologia näytteenotossa eli biopsiassa. Tein steriilin pöydän ja avustin radiologia ultraääniohjatussa toimenpiteessä.

Paksuneulanäytettä otettaessa tehdään steriili pöytä ennen näytteenottoa.

Olen ollut seuraamassa ohutneulanäytettä sekä paksuneulanäytettä rinnasta. Neulanäyte on solunäyte. Paksuneulanäyte otetaan suuremmalla neulalla. Ennen toimenpidettä radiologi kertoo potilaalle toimenpiteen kulusta. Röntgenhoitaja seuraa asiakkaan vointia koko tutkimuksen ajan. Näytteenoton jälkeen kerrotaan potilaalle/asiakkaalle, että lääkäri soittaa tuloksista viikon päästä. Ohjataan pitämään pistokohtaa vuorokauden kuivana. Saunaa ja uimista on vältettävä 3 päivän ajan. Kun puudutus lakkaa, voi ottaa tarvittaessa särkylääkettä.

Olen seurannut, kun kuvataan istuen asiakasta. Asettelu tehdään muuten samoin kuin seistessä.

Olen arvioinut yhdessä ohjaajan kanssa hyvän kuvan kriteerejä ja olen pohtinut kuvaamisen jälkeen, onko kuva riittävä dianostisesti ja täyttääkö kuva hyvän kuvan kriteerit.

Opin radiografiatyön prosessin harjoittelussa: luin lähetteen ja mietin, mitkä projektiot kuvataan. Otin potilaan vastaan, seulontaa varten kysyttiin, hetu, onko hormonilääkitys käytössä, onko huomannut rinnoissa jotakin oireita, milloin on käynyt edellisen kerran mammografiakuvauksessa.Myös yhteystiedot kysyttiin.

Opin asettelemaan potilaita seulonnassa CC- ja MLO -suunnan

Mammografia

Aikaisemmat harjoittelut:

Tutustuminen röntgenhoitajan työhön

Natiiviharjoittelu Saarijärven terveyskeskus 3 viikkoa huhtikuu 2021

Ultraääniharjoittelu Sairaala Nova 3 viikkoa, syyskuu v.v. 2021

CT-harjoittelu Sairaala Nova 2+2 viikkoa marraskuu-helmikuu v. 2021 ja 2022

Angioharjoitelu Sairaala Nova 4 viikkoa maaliskuu v. 2022

Isotooppiharjoittelu Sairaala Nova syys-lokakuu v. 2022

Magneettiharjoittelu Sairaala Nova 4 viikkoa tammikuu v.2023

Sädehoitoharjoittelu Sairaala Nova 6 viikkoa huhti-toukokuu v.2023

Natiivi syventävä harjoittelu 1. Äänekosken terveysasema, kuvantaminen marraskuu v.2023

Lähtötaso

Olen opiskellut mammografian teoriaopinnot Savoniassa, syksyllä v.2022. Mammografialaitteistoon tutuistuimme pienryhmissä Kuopiossa, harjoittelimme kuvaukseen asettelua toisten opiskelijoiden kanssa. ’

Olen opiskellut rinnan anatomiaa: Rintarauhanen koostuu 15-20 säteittäin sijaitsevasta rauhaslohkosta (lobus). Jokaisesta lohkosta lähtee maitorauhastiehyt, joka avautuu nännin ( mamilla) iholle.

Ikä vaikuttaa rinnan rakenteeseen. Alle 30-vuotiaan rintarauhanen on yleensä tiivisrakenteinen, iän myötä tiiviys vähenee. Hormonit vaikuttavat rintojen kehitykseen. Estrogeeni ja progesteroni stimuloivat rintarauhasen kasvua. Raskauden aikana hormonit stimuloivat rintarauhasen kasvua ( keltarauhanen, istukan hormonit, prolaktiini). Myös kuukautiskierto sekä hormonitasot vaikuttavat rintojen kokoon. 15-20 vuotiailla pienet maitorauhaset jakautuvat tasaisesti koko rinnan alueelle. Rinnat ovar kiinteät ja tasaisin ryynimäiset, symmetriset. 25-55 vuotiailla sidekudos alkaa venyä ja veltostua.Kyhmyisyyttä ja epäsymmetriaa ilmenee.

Osaan ohjata potilasta mammografiatutkimuksiin. Osaan ohjata potilasta huomioiden yksilölliset tarpeet. potilaalta varmistetaan henkilöllisyys, fertiili-ikäiseltä kysytään raskauden mahdollisuus.

Rintarauhaspotilaan tutkiminen:

-kliininen tutkiminen

-mammografia, 2D-kuvantaminen, 3D-DBT

-Tomosyntesis

-ultraääni

-kuvantaohjattu neulanäyte

-varjoainekuvaukset

-magneettikuvaukset

-kartiokeila

Kliininen tutkiminen:

Inspektio ja palpaatio : rinnat ja kainalot selinmakuulla

Istuen kädet lanteilla palpoidaan imusolmukkeet kaulalta ja kainaloista

Potilas laittaa kädet suoraan sivuille ja nostaa käsiä sivujen kautta rauhallisesti ylöspäin

Tarkistetaan rintojen kokoero, muutokset

Tiedän yleisimmät projektiot mammografiakuvantamisessa:CC ja MLO.

Tavoitteet:

-Hallitsen kuvantamisen kannalta tärkeät anatomiset kohteet

  1. Kliinisen radiografian asiakas-ja potilasohjaaminen, hoitaminen ja ohjaaminen

Olen päässyt harjoittelemaan potilaan ohjaamista ja hoitamista aikaisemmista harjoitteluissa. Olen aikaisemmalta ammatiltani sairaanhoitaja, joten minulla on vahva työkokemus hoitamisesta, kliinisestä hoitotyöstä. Vitaalien mittaaminen ( RR, lämpö, happisaturaatio) sekä potilaan yleisvoinnin tarkkailu on tuttua nykyisen työni puolesta. Potilaan ohjaamista olen päässyt aikaisemmissa harjoitteluissa tekemään monipuolisesti. Magneetti-sekä sädehoitoharjoittelut ovat melko hyvin muistissa.

Aseptiikkaosaamista on ollut ultraääni ja angiografia-harjoitteluissa.

Yleiset tavoitteet:

-Toimii röntgenhoitajan eettisten periaatteiden ja arvojen mukaan huomioiden tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden periaatteet

-Osaa ohjata potilasta ennen, aikana ja kuvantamistutkimuksen jälkeen

-Tunnistaa yksilölliset ohjaustarpeet sekä osaa kohdata potilaat ja heidän läheisensä sen mukaisesti

-Pystyy luomaan luottamuksellisia hoito- ja vuorovaikutussuhteita

-Osaa perustella hoitamisen-ja ohjaamisen näyttöön perustuvalla tiedolla

-Osaa viestiä ja kommunikoida ymmärrettävästi

-Osaa toimia aseptisesti

Tavoitteet:

-Hallitsen kuvantamisen kannalta tärkeät anatomiset kohteet

-Osaan valita oikeat projektiot lähetteen perusteella

-Osaan ohjata potilasta yksilöllisesti

-Osaa ohjattuna avustaa radiologia näytteenotossa

-Osaan tehdä steriilin pöydän

-Tiedän hyvän kuvan kriteerit

-Osallistun kliinisen asiakkaan kuvantamiseen ja tiedän hoitopolun mammografiassa

2.Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen sekä turvallisuus-ja laatuosaaminen

Anatomiaa ja topografista anatomiaa olen opiskellut koulussa. Rinnan anatomiaa olen opiskellut mammografian teoriaopinnoissa.

Säteilyn käytöstä säädetään laissa. Oikeutusperiaate tarkoittaa, että säteilyn käytöstä on oltava enemmän hyötyä kuin haittaa. Yksilönsuojaperiaate: Säteilytoiminnasta työntekijöille tai väestölle aiheutuva säteilyaltistus ei saa ylittää asettuja enimmäisrajoja. Lääketieteelllisen säteilyn käytössä on huomioitava optimoinnin periaate. Säteilyaltistus on pidettävä niin pienenä kuin kohtuullisin toimin on mahdollista. ALARA-periaate ( as low as reasonably achievable)

Potilas tarvitsee lähetteen mammografia kuvantamistutkimukseen, että röntgenhoitaja voi suorittaa kuvantamisen. Lähetteessä kerrotaan potilaan tausta, miksi tutkimus/ kuvantaminen tehdään.

Rinnan tutkimisessa käytetään ns. kolmoisdignostiikkaa. Tähän kuuluvat: inspektio ja palpaatio, kuvantamistutkimukset sekä mahdollisesti biopsia. Mammografia on ensisijanen tutkimusmenetelmä yli 35- vuotiailla naispotilailla. Täydentävinä tutkimuksina käytetään: ultraäänitutkimusta, galaktografiaa tai magneettikuvausta

Yleiset tavoitteet:

-Tunnistaa anatomiset rakenteet ja patologiaa ja osaa hyödyntää tietoa työssään

–Tunnistaa yksilön säteilyaltistukseen vaikuttavia tekijöitä

-Osaa käyttää lääketieteellistä säteilyä turvallisesti ja optimoidusti

-Osaa huomioida harjoitteluun liittyvät turvallisuusnäkökohdat

-Tietää miten toimitaan ensiaputilanteissa

-Osaa noudattaa säteilyturvallista työskentelytapaa toiminnassaan

-Noudattaa salassapito- ja vaitiolovelvollisuutts

-Tietää laadunhallinnan periaatteet

Tavoitteet:

-Tiedän miten aamutesti tehdään

-Osaan toimia säteilysuojelun huomioiden

-Osaan arvioida kuvauksen onnistumista yhdessä ohjaajan kanssa

3. Kliinisen radiografian osaaminen : opiskelijan kyky suorittaa mammografiakuvauksia

Mammografialaite on lääketieteelistä ionisoivaa säteilyä tuottava laite. mammogfrafialaite on perinteinen rintojen kuvantamislaite, jolla kuvataan rintoja kahdesta eri suunnasta. Mammografiatutkimuksessa kuvattava rinta puristetaan kuvauspöytää vasten tiiviisti puristuskaukalon avulla, jotta rintakudos saadaan leviämään laajemmaksi ja ohuemmaksi, jolloin säteilyrasitus pienenee ja mahdolliset muutokset rintakudoksessa erottuvat paremmin. Tutkimuksessa voidaan ottaa useita kuvia eri projektioissa, joista yleisimmin CC eli etukuva ja MLO eli viistokuva.

Detektorien teknistä suorituskykyä voidaan kuvata erilaisilla parametreillä, joita ovat kontrastierotuskyky, terävyys ja kvanttiefektiiviys. Mammografialaite tuottaa matalaenergistä röntgensäteilyä, mikä on mahdollista rodium-, molybdeeni-tai volframi suodatuksen ansioita. Mammografialaitteen anodilautasmateriaalina käytetään molybdeenia, joka tuottaa energialtaan juuri mammografiaan soveltuvaa karkaterista säteilyä. Tutkimuksessa käytettävä röntgenjännite on 25-30 kilovolttia (kv), käytetty kuvausvirta on välillä 80-200 milliampeeria ( mA), kuvausaika noin 1 sekunti.

Yleiset tavoitteet:

-Tietää kuvauksen,toimenpiteen tai hoidon merkityksen potilaan kokonaishoidossa

-Tunnistaa lähetteestä kuvauksen, toimenpiteen tai hoidon kannalta keskeiset asiat ja osaa suunnitella toimintansa läheteeseen ja organisaation ohjeisiin perustuen

-Osaa potilastietojärjestelmän perusteet

-Ymmärtää kirjaamisen periaatteet ja osa kirjata ohjattuna

-Osaa toimia radiografiatyöprosessin mukaan tavallisimmissa prosesseissa

-Osaa arvioida toimintaansa ja kuvauksen, toimenpiteen ja hoidon onnistumista

-Osallistuu potilaan moniammatillisen hoitopolun toteuttamiseen

Omat tavoitteet:

-Osaan ohjattuna asetella ja kuvata CC- ja MLO-projektiot

-Osaan kuvata anatomialtaan erikokoisia asiakkaita

-Tiedän tutkimusindikaatiot sekä inspektion ja palpaation merkityksen

-Tiedän yleisimmät erityiskuvaukset, esim. suurennos, rintaproteesikuvaus, sivuprojektio

-Ymmärrän potilasturvallisuuden erityispiirteet: rinnan puristus

4. Terveydenhuollon toimintaympäristö ja työelämätaidot

Minulla on aikaisempaa työkokemusta jo hoitoalalta. Olen tehnyt moniammatillista työtä sairaanhoitajana. Tosin röntgenhoitajan työ vaatii teknistä osaamista, anatomian hallintaa ja turvallista säteilynkäytön osaamista. Minulla on hyvät sosiaaliset ja vuorovaikutustaidot. Osaan kohdata ammatillisesti ja kunnioittavasti potilaat sekä huomioin heidän erityispiirteet .

Opin parhaitan, kun ensin katson, kun röntgenhoitaja asettelee potilaan kuvantamista varten.

-Osaan toimia ammatillisesti potilastyössä ja työyhteisössä

– Osaan hakea ja arvioida kriittisesti tietoa ja tunnen lähdekritiikin perusperiaatteet

-Osaan osoittaa kiinnostusta omaa ammatillista kehittymistä kohtaan

-Osaan reflektoida realistisesti, osaan vastaanottaa palautetta

Oppimisen reflektio

Tämän harjoittelun tarkoituksena oli oppia kuvaamaan erikokoisia potilaita ja huonokuntoisempia potilaita, sekä mahdollisimman monipuolisesti ylä-alaraajan, rankakuvauksia, ortopedisiä yms. sekä säätämään kuvausarvoja ihmisen anatomian mukaan.

Harjoittelun alussa oli kerrattava kuvausprojektioita sekä tutkimusohjeet, mitä kuvataan. Radiografian prosessi sujuu. Luen läheteen, valitsen oikean kuvausohjelman, valmistelen kuvaushuoneen. Potilaalta kysytään paino, pituus, henkilötunnus sekä missä kohdassa on kipua. Fertiili-ikäiseltä naiseltä,kysytään onko hän raskaana. Kuvauksen jälkeen kirjasin rissiin sekä muokkasin kuvat ( kuvan rajaus), merkitsin puolenmerkit ja lähetin kuvat sähköisesti radiologille/ lääkärille.

Potilaan voinnin perusteella on pystyttävä muuttamaan kuvausasentoa, esim. keuhkokuvauksessa, jos potilas ei jaksakaan seistä kuvauksen ajan, otetaan kuva maaten ja vain 1 projektio. Hyvässä lähetteessä kerrotaan yleenä jotain perussairauksista ja tärkein, on tietenkin se, miksi esim. ranne kuvataan, onko kyseessä trauma vai itsestään kipeytynt kohde.

Minun oli harjoittelun alussa tehtävä kovasti töitä oppimisen eteen, että pystyisin mahdollisimman itsenäisesti kuvaamaan potilaita. Huomasin miten tärkeää, on tarkka trauma potilaan asettelu, ettei esim. raaja ole vinossa ja, että keskisäteen on oltava juuri oikeassa kohdassa mielenkiinnon mukaan. On huomioitava, että traumapotilas voi olla kivulias, joten, röntgenhoitajan täytyy huomioida se asetellessa potilasta kuviin. Jos esim. murtunutta rannetta kuvataan, kannattaa pöydän korkeus laittaa potilaalle miellyttäväksi, sen jälkeen täytyy muistaa tarkistaa oikea kuvausetäisyys. Esim. Pa-kuvausta tehdessä pöytä voi olla hieman korkeammalla ja sivukuvassa potilas voi siirtää kuvattavaa kättä lähelle vartaloa ja pöytää voi hieman laskea.

Osasin suorittaa yleisimpiä kuvauksia itsenäisesti alusta loppuun asti. Lisää harjoitusta kaipaa etenkin olkapään, rankojen sekä ortopediset kuvaukset. Tällä jaksolla pääsin kuvaamaan myös lonkkakuvauksia. Harjoittelun viimeisellä viikolla alkoi lonkan läpiammutun kuvauskin jo sujumaan toki ohjaaja oli vielä neuvomassa/ säätämässä röntgenputkea ja detektoria.

Mielestäni potilaan kohtaaminen ja ohjaaminen ovat vahvuuksiani. Pääsin ohjaamaan myös vieraskielisiä potilaita sekä lapsipotilaita. Osasin puhua sujuvasti englantia. Jos yhteistä kieltä ei löytynyt, henkilöllisyys varmistettiin henkilökortista. Kuvausasentoon ohjasin näyttämällä mallia. Sain ohjaajalta hyviä vinkkejä, miten ohjataan vieraskielistä potilasta keuhkokuviin.

Edellisestä natiiviharjoittelusta oli jo melkein vuosi aikaa, mutta mielestäni pienen kertauksen jälkeen sain varmuutta lisää ja onnistumisia. Polven sivukuvissa olin erityisen hyvä. Opin katsomaan keuhkokuvista muutoksia esim. pleuranestettä tai keuhkokuumeen aiheuttamia muutoksia. Raajojen kuvista, löysin murtuman tai pikkunivelten kuvista nivelrikkoon viittavia muutoksia. Polven semiflexio kuvien perusteella osasin päätellä onko patella lateraalisesti vai keskellä, tämä vaikuttaa jalan asentoon polven sivukuvissa.

Väliarviointi syventävä natiivi

Olen päässyt kuvaamaan monipuolisesti erikuntoisia potilaita. Hallitsen radiografian prosessin tässä modaliteetissa. Ensin luen lähetteen huolellisesti, katson aikaisemmin otetut kuvat, valitsen oikean kuvausohjelman, projektiot, laitan kuvaushuoneen valmiiksi. Kysyn potilaalta hetun, painon ja pituuden ja mikä paikka on kipeä.

Olen ottanut traumakuvauksia, kuvannut ortopedisia kuvauksia. Post-op kuvaukseen valmistautuessa, on tärkeää katsoa edelliset kuvat, että osaa asetella potilaan juuri oikeaan asentoon, esim. polven sivu kuvaus. Osaan ohjata potilaita yksilöllisesti huomioiden esim. rajoitteet. Huonokuntoisia potilaita kuvattaessa tehdään tiimityötä. Silloin täytyy osata reagoida nopeasti potilaan voinnin muutoksiin. Potilaan yleistila vaikuttaa kuvausasennon valitaan.

Osaan ottaa huomioon säteilyturvallisuuden. Lapsipotilaat kuvataan painon mukaan. Kuvausarvoja pitää osata säätää lapsen koon mukaan. Jos kyseessä on pieni lapsi, vanhempi voi olla kuvaushuoneessa lyijyessu päällä. Kiinnipitäjän täytyy olla 18 v. ja hän saa ei saa olla raskaana.

Parhaiten osaan kuvata keuhkot, polvet, yläraajan, jalkaterän, nilkan, reumakuvaukset.

Rankakuvauksia olen päässyt ohjattuna kuvaamaan. Anatomian osaamiseni on kehittynyt paljon edellisestä harjoittelusta. Lanneranka sujuu jo mielestäni melko hyvin. Potilaan asettelu on tärkeää, keskisäteen paikka on tärkeä laittaa oikeaan kohteen. Sivukuvan ottaminen vaatii tarkkuuta. Toistojen avulla rankojen kuvaukset alkavat sujumaan.

Kehittämistä vaatii lonkan/lantion, lannerangan sekä olkapään kuvaukset. Mielestäni harjoittelun loppua kohden maltoin keskittyä paremmin siihen, mitä olen tekemässä. On tärkeää miettiä potilaan koon mukaan kuvan rajaaminen. Huomasin, miten tärkeää on tunnustella potilaasta anatomiset kohteet. Koska silloin osaa keskittää kuvan oikein ja pitää miettiä, että kuvassa näkyy lähetteen kannalta tärkeät anatomiset kohteet ns, mielenkiinnon alue.

Natiiviharjoittelu syventävä

Aikaisemmat harjoittelut

Natiivi 1 Saarijärven sairaala huhtikuu v. 2021

Natiivi 1 Äänekosken terveyskeskus toukokuu v.2021

Uä-harjoittelu Sairaala Nova syys-lokakuu v.2021

Ct-harjoittelu Sairaala Nova marraskuu v.2021

Angio-harjoittelu Sairaala Nova maaliskuuv. 2022

Isotooppiharjoittelu Sairaala Nova lokakuu v.2022

Natiivi 2 Äänekosken terveyskeskus marras-joulukuu v.2022

Magneettiharjoittelu Sairaaa Nova tammi-helmikuu v.2023

Sädehoidon harjoittelu Saraala Nova v.2023

1.Kliinisen radiografian asiakas-ja potilas osaaminen, hoitaminen ja ohjaaminen

Minulla on hyvät viestintätaidot. Olen tehnyt töitä sairaanhoitajana ja myös harjoittelussa olen päässyt käyttämään viestintätaitoja. Minulla on kokemusta työelämän viestintätilanteista.

Olen saanut harjoitella ohjaamisosaamista aikaisemmissa harjoitteluissa. Osaan kysyä potilaalta oleelliset asiat kuvantamistutkimusta varten. Olen haastatellut potilaita ennen Pet-tutkimusta ja magneettia. Haastatellessa pitää osata selvittää tutkimuksen kannalta keskeiset asiat. Röntgenkuvantamisen kannata esim. fertiili-ikäiseltä pitää kysyä, onko hän raskaana.

Osaan tarkkailla potilaan peruselintoimintoja, verenpaineen mittaus, hapen anto ja verensokerin mitaaminen sekä happisaturaation seuranta onnistuvat. Osaan valmistella potilaan toimenpiteisiin ja katsoa tarvittavat laboratoriotutkimukset, jos toimenpide vaatii. Olen avustanut radiologia ultraääniharjoittelussa. Osaan toimia aseptisesti.

Ultraääniharjoittelussa on tärkeää, että potilas on noudattanut valmistautumisohjeita ennen varsinaista tutkimusta. Esim. jos tutkitaan alavatsaa, varmistan potilaalta, että rakossa on virtsaa. Kerron potilaalle tutkimuksen kulun.

Osaan toimia, jos potilaan vointi muuttuu äkillisesti ja antaa tarvittaessa ensiapua. Olen suorittanut hätäensiapukurssin. Novassa tutustuin ensiapuvälineisiin ja tärkeisiin puhelinnumeroihin. Omassa työssäni sairaanhoitajana olen joutunut antamaan hätäensiapua.

Osaan ohjata potilasta erilaisiin kuvantamistutkimuksiin. Osaan ohjata potilaita yksilöllisesti. Huomioin erityistarpeet. Osaan kysyä, onko potilas raskaana, missä kohti on kipua. Päättelen potilaan voinnista kuvausasennon.

Syventävässä natiiviharjoittelussa anatomian osaaminen on tärkeää. Olen opiskellut anatomian perusasiat sekä topografista anatomiaa. Röntgenhoitajan pitää osata soveltaa ja toteuttaa monipuolisesti erilaisia kuvantamistutkimuksia. Mielestäni osaan parhaiten keuhkojen, pikkunivelten, lantion, polven, jalkaterän ja nilkan kuvaukset. Olkapään, kyynärpään ja kaularangan kuvauksissa tarvitsen vielä harjoitusta. Osaan lähetteen perusteella päätellä, onko kyseessä artroosi vai traumakuvaus.

Syventävässä harjoittelussa osaan toimia ammatillisesti ja toteuttaa yleisimpiä kuvantamistutkimuksia aluksi ohjattuna ja harjoittelun lopussa itsenäisesti. Lähetteen luettuani, tiedän mitkä projektiot potilaalta kuvataan. Osaan etsiä tietoa sähköisistä lähteistä.

Yleiset tavoitteet:

-Toimii röntgenhoitajan eettisten periaatteiden ja arvojen mukaan huomioiden tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden periaatteet ja osaa arvioida eettistä toimintaa

-Ohjaa potilasta ennen, aikana ja kuvantamistutkimuksen jälkeen

-Tunnistaa yksilölliset ohjaustarpeet ja osaa kohdata potilaat ja heidän läheiset asianmukaisesti

-Osaa tarkkailla potilaan elintoimintaja ja niissä tapahtuvia muutoksia sekä toimii tilanteen mukaisesti

-Pystyy luomaan luottamuksellisia hoito-ja vuorovaikutussuhteita

-Osaa perustella hoitamisen ja ohjaamisen näyttöön perustuvalla tiedolla

-Osaa viestiä ja kommunikoida ymmärrettävästi

-Osaa toimia aseptisesti

-Tietää harjoittelupaikan tavallisimmat lääkkeet, niiden käyttötarkoituksen ja turvallisen lääkehoidon periaatteet

Tavoitteet:

-Hallitsen kuvantamisen kannalta tärkeät anatomiset kohteet

-Osaan soveltaa säteilynsuojelun periaatteita kuvantamistutkimuksessa

-Otan huomioon potilas- ja säteilyturvallisuuden kuvantamisessa

-Osaan toimia vuorovaikutus- ja ohjaustilanteissa

2. Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen sekä turvallisuus-ja laatu osaaminen

Olen opiskellut koulussa anatomiaa sekä topografista anatomiaa. Käytännön harjoittelussa esim. Ct:llä ja magneetissa anatomian tieto ja taidot ovat karttuneet. Magneetissa on osattava anatomia todella hyvin. Harjoitteluissa olen kerrannut esim. modaliteetille tärkeimpiä rakenteita. Perusanatomian tiedot on hallussa.

Olen erittäin tarkka ja huolellinen potilasturvallisuudessa. Huolehdin, että potilas pääsee turvallisesti siirtymään kuvauspöydälle, tai, jos kuvataan seisten esim. polvi, pitää potilaalta varmistaa, että hän jaksaa/ kykenee seistä koko kuvauksen ajan. Ohjaan potilasta ottamaan esim. särkylääkkeen hyvissä ajoin, jos hän tulee kontrollikuviin.

Osaan huomioda säteilyturvallisuuden, jos kyseessä on lapsipotilas, pitää miettiä millä kuvausarvoilla kuvataan. Osaan huomioida optimoinnin keinoja. Hyvällä rajauksella, saadaan tarkempi kuva ja vähennetään terveydelle haitallista säteilyä. Varmistan, että samaa kuvaa, ei ole otettu lähiaikoina. Otan huomioon oikeutuksen. Tutkimuksesta on oltava enemmän hyötyä kuin haittaa.

Yleiset tavoitteet:

-Tunnistaa anatomiaa ja patologiaa ja osaa hyödyntää tietoa työssään

-Tunnistaa yksilön säteilyaltistukseen vaikuttavia tekijöitä

-Osaa käyttää lääketieteellistä säteilyä turvallisesti ja optimoidusti

-Osaa huomioida harjoitteluun liittyvät turvallisuusnäkökohdat työssään

-Tietää miten toimitaan ensiaputilanteissa

Tavoitteet:

-Osaan optimoinnoin keinot

-Ymmärrän säteilyturvallisen työskentelytavan

-Huomioin ergonomian ja työtuvallisuuden

-Osaan kuvata osittain ohjattuna vaativimmat potilaat, ortopediset kuvaukset, kookkaat potilaat, lapset sekä huonokuntoiset potilaat

-Osaan valita oikeat projektiot lähetteen perusteella

-Osaan arvioida, onko otettu kuva riittävän hyvä, diagnoosia varten ( näkyykö lähetteessä pyydetty kohde)

-Syvennän aikaisemmin natiiveissa oppimaani

-Osaan etsiä tietoa sähköisistä lähteistä

-Osaan kirjata potilastietojärjestelmiin

3. Kliinisen radiografian osaaminen. Opiskelijan kyky toteuttaa kuvantamistutkimuksia

Röntgensäteily syntyy, kun elektronit kiihdytetään tasajännitteellä. Törmätessään anodiin, elektronit tuottavat jarrutussäteilyä. Elektronien jarruuntuessa syntyy anodilla energiaa, lämpöä ja röntgensäteilyä. Kuva syntyy, kun röntgensäteily osuu kuvalevylle ja virittää sen loisteaineessa olevia elektroneja ja jättää ne virittyneeseen tilaan. Lopullinen digitaalinen kuva muodostuu, kun levyn tallentama informaatio puretaan lasersäteillä erillisessä kuvanlukijalaitteessa.

Aikaisimpien harjoittelujen pohjalta osaan kuvata jo melko paljon erilaisia tutkimuksia sekä ohjata potilasta niissä. Lisäksi hyvän kuvan kriteereihin olen jo päässyt perehtymään, toki niitä täytyy nyt vähän kerrata.

Ortopedisten potilaiden kuvaaminen jäi viime harjoitelussa vähälle. Nyt haluan mahdollisuuksien mukaan päästä kuvaamaan polven ja lonkan kuvauksia. Olkapään kuvaukset jäivät myös viime harjoittelussa vähemmälle harjoittelulle, joten toivon pääseväni kuvaamaan niitä.

Hallitsen radiografiatyön prosessin. Luen lähetteen huolellisesti, pohdin rauhassa, mitä potilaalta kuvataan, valitsen oikean kuvausohjelman, projektiot, valmistelen kuvaushuoneen, asettelen potilaan kuvaukseen, otan kuvat, käsittelen kuvat, varmistan potilaalta, tietääkö hän, mistä saa tulokset, esim. onko varattu aika lääkärille.

Yleiset tavoitteet:

-Kliinisen radiografiatyön prosessi

-Osaa noudattaa säteilyturvallista työskentelytapaa toiminnassaan

Tavoitteet:

-Hallitsen kliinisen radiografiatyön prosessin

-Osaan valita oikeat projektiot lähetteen perusteella

–Osaan säätää kuvausarvoja

–Osaan ottaa yleisempiä traumakuvia

-Osaan suorittaa ylä-ja alaraajojen kuvaukset itsenäisesti alusta loppuun

–Osaan kuvata keuhkot,lantion, pikkunivelet, polven, jalkaterän, nilkan, olkapään ja kyynärpään

-Osaan arvioida natiivikuvia hyvän kuvan kriteerien perusteella

– Erotan röntgenkuvasta tavallisimmat poikkeavuudet ( murtuma)

-Osaan pohdiskella kuvausarvoja

4.Terveydenhuollon toimintaympäristö ja työelämätaidot

Minulla on jo aikaisempaa kokemusta työelämästä joten minulla on hyvät sosiaaliset ja vuorovaikutustaidot. Osaan työskennellä erilaisten ammattilaisten kanssa. Olen tehnyt töitä lähihoitajien, sairaanhoitajien, ensihoitajien ja lääkäreiden kanssa.

Olen tehnyt tiimityötä viimeiset pari vuotta. Minulla on aikaisempaa kokemusta esim. tiimipalaverereista puheenjohtajana ja sihteerinä. Olen hoitanut kansainvälisiä potilaita ja kohdannut vieraskielisiä omaisia.

Huolehdin työhyvinvoinnista. Olen kiinnostunut oppimaan uutta ja kehittymään ammatillisesti.

Yleiset tavoitteet:

-Lainsäädäntö

-Itsensä johtaminen ja jatkuva kehittyminen

-Monitoimijainen yhteistyö

-Työhyvinvointi

-Kansainvälisyys ja kielitaito

Tavoitteet:

-Osaan toimia työyhteisössä ja noudatan työvuoroja

– Käyttäydyn ammatillisesti ja kunnioittavasti potilasta kohtaan

-Osaan toimia eri ammattiryhmien kesken

-Huomoin kestävän kehityksen periaatteet

Loppureflektio sädehoidossa

Aloitin harjoittelun tutustumalla erilaisiin fiksaatiovälineisiin. Sitten käytiin läpi säteilyturvallisuusasioita. Eka viikolla pääsin jo asettelemaan potilasta esim. lantion alueen kuvauksiin, prostata. Aluksi minulla kesti jonkun aikaa ennen kuin opin suunnat. Vertikaali, lateraali ja long-suunnat.

Pikku hiljaa opin potilaasta asettelun, sitten siirryttiin pöydästä asettelemaan. Tein myös pään ja kaulan sekä rintojen alueen asettelua. Asettelussa pitää ottaa huomioon potilasturvallisuus, esim. että pystyykö potilas olemaan paikoillaan koko hoidon ajan. Potilaalle kerrotaan, että heiluttaa vaikka kättä, jos ei pystykään olemaan paikoillaan.

Pääsin mukaan oman potilaan mukana lääkärinvastaanotolle, jossa potilaalle kerrottiin tulevasta rinnan sädehoidosta, mahdollisista haittavaikutuksista. Seroomaa saattaa tulla eli rinta kerää nestettä.

Sädehoidon aikana on tärkeää huolehtia rinnan ihon hoidosta, ohjasin potilasta tässä. Rasvaus ja ilmakylvyt ovat hyviä. Potilaalle kerrottiin, että väsymys on yleistä sädehoidon aikana.

Olin haastattelemassa CT:llä potilasta ja osallistuin asetteluun ja haastatteluun sekä kirjasin. Sain tehdä tatuointimerkkejä lantion alueelle. Siinä on tärkeää osata anatomia ja aseptiikka. Ct:llä tehdään suunnittelukuvaus sädehoitoa varten. Potilaalta varmistetaan aina henkilötunnus, ennen suunnittelukuvasta. Kysyttiin, onko noudattanut valmistautumisohjeita. Rakko täysi ja suoli toiminut ennen prostata kuvausta. Potilaasta kirjataan hoitokertomukseen tiedot, kuvaustiedot kirjataan Rissiin.

Tässä harjoittelussa opin ymmärtämään koko sädehoitoprosessia. Eli määräys sädehoitoon ,lääkärin vastaanotto, , Ct-kuvaus, annossuunnittelu( fyysikko, röntgenhoitaja ja lääkäri osallistuvat) ja varsinainen sädehoito.

Pääsin yhdeksi päiväksi annossuunnittteluun, jossa piirsin röntgenhoitajan kanssa kriittisiä elimiä hoidettavalta alueelta. Röntgenhoitaja piirtää annossuunnitteluun kriittiset elimet, jotka fyysikko ja lääkäri hyväksyvät. Olin mukana piirtämässä rintaa ja siinä piirrettiin keuhkot, sydän ja olkanivel. Onkologi määrää hoidettavan alueen. Fyysikko laskee turvalliset annokset hoidettavalle alueelle.

Koneella työskentelyä pääsin seuraamaan, jossa röntgenhoitaja kertoi tarkasti mitä tehdään. Otetaan aluksi CBCT-kuvaus, jonka avulla kohdistetaan hoito juuri oikeaan paikkaan. Prostatan hoidossa, tarkistettava, että jyvät on paikoillaan,rakko lähes samankokoinen kuin suunnittelukuvauksessa ja suoli mahdollisimman tyhjä. Hoito annetaan kaarihoitona.

Aamuisin osallistuin yhdessä röntgenhoitajan kanssa laadunvarmistuksiin.

Konetyöskentely on tarkkaa, jossa varmistettava, ettei herkille elimille tule turhaa säteilyä.

Olin hoitokeskuksessa yhden aamupäivän sairaanhoitajan mukana, jossa seurasin sytostaattihoidon antamista potilaalle. Aluksi potilaalle kerrotiin verikokeista, pahoinvointilääkkestä ja hoidon toteuksesta. Sytostaatit annetaan joko suonensisäisesti tai tablettina. Kemosädehoidolla tarkoitetaan, että potilas saa sekä sytostaattia, että sädehoitoa.

Tämä oli mielenkiintoinen harjoittelu, jossa yhdistyy tekninen osaaminen, säteilysuojelu ja hoitamisosaaminen. Vahvuuteni on ohjaamis-ja hoitamisosaaminen. Toki konetyöskentely tuli tutuksi bunkkerissa.