Arkistot kuukauden mukaan: helmikuu 2022

Angiografia harjoittelu

Aikaisemmat harjoittelut:

-Tutustuminen röntgenhoitajan ammattiin 1 viikko Äänekosken sairaalan röntgen kevät 2017

-Natiiviröntgen harjoittelu 1. Saarijärven sairaala, 3 viikkoa, huhtikuu v.2021

-Natiiviröntgen harjoittelu 1. Äänekosken röntgen 1 viikko, toukokuu2021

-UÄ-harjoittelu sairaala Nova Jyväskylä 3 viikkoa, syyskuu-lokakuu

-CT-harjoittelu sairaala Nova 2+2 viikkoa marraskuu 2021 -ja helmikuu 2022

Oppimisen taidot:

Teoriatietoa opin parhaiten tekemällä tehtävät huolellisesti ja kirjoittamalla muistiin oleelliset asiat. Harjoittelupajoissa opin parhaiten, kun pääsen itse tekemään, esim. steriililin pöydän teko. Myös opittujen uusien asioiden toistot auttavat oppimisessa ja tulee varmuutta, kun kertaa uutta asiaa.

Osaan perustella aikaisemmin oppimaani teoriaa, kun käytännön työssä/harjoittelupaikassa pääsen esim. avustamaan radiologia, esim. aseptinen työtapa. Olen perehtynyt yleisimpiin angiografia tutkimuksiin ja röntgenhoitajan työnkuvaan tässä modaliteetissa. Röntgenhoitajan on tiedettävä tutkimuksiin valmistautumisohjeet.

-Osaan etsiä tietoa sähköisistä lähteistä

-Osaan etsiä kuvausohjeet

-Kehitän oppimistaitojani teoriatiedon ja käytännön työn yhdistämisessä

Ohjaamis-ja hoitamisosaaminen

Lähtötaso:

Osaan tarkkailla potilaan peruselintoiminoja: RR-seuranta, pulssi, happisaturaation mittaaminen, yleistilan seuranta sekä tarvittaessa antaa ensiapua. Nämä osaan jo aikaisemman ammatin perusteella. Osaan arvioida potilaan kipua sekä kysymällä, onko kipuja, että kasvojen ilmeistä voi päätellä kivusta.

Ohjaamisosaamista olen päässyt harjoittelemaan aikaisemmissa harjoitteluissa, esim. Uä. ja Ct-harjoittelu. Potilaalle kerrotaan tutkimuksen kulku ja kysytään, onko noudattanut tutkimukseen valmistautumisohjeita. Kysytään, onko esivalmistelut toteutettu eli esim. mahdollinen lääkityksen tauotus, esilääke, varjoaineallergia. Tarvittaessa ohjataan potilas käymään vessassa ennen toimenpidettä. Ohjataan potilas tutkimuspöydälle, tuetaan asento mahdollisimman mukavaksi. Röntgenhoitaja tarkistaa potilaan ihon, onko iho ehjä ja tarvittaessa ihokarvojen poisto. Punktiokohdan iho täytyy olla siisti.

Angiografiatutkimuksissa ja -toimenpiteissä valmisteluihin kuuluu potilaan tietoihin perehtyminen ja lähetteen lukeminen huolellisesti. Röntgenhoitaja tarkistaa potilaan mahdolliset laboratoriovastaukset ja suunnittelee päivän yhdessä osastojen ja radiologin kanssa. Hoitajan pitää selvittää, onko potilaalla antikoagulaatiolääkitys esim. Marevan, Eliquis tai Xarelto ja onko lääkitys tauotettu . Muiden sairauksien vaikutus tutkimuksen suoritukseen on huomioitava, esim. diabetes. Riskitekijät ja allergiat pitää tietää myös ennen tutkimuksen tekemistä.

Potilas ohjataan mahdollisimman mukavaan asentoon ennen tutkimusta ja ohjataan käymään vessassa. Tarkistetaan punktiokohdan iho ja pestään se juuri ennen tutkimusta. Potilaalle saatetaan laittaa seurantamonitorit ( EKG ja RR) ennen tutkimusta. Röntgenhoitaja avustaa tutkimuksen aikana radiologia, tarkkailee potilaan vointia, kirjaa ylös tutkimuksessa käytetyt välineet, potilaan voinnin, varjoaineen ja lääkityksen.

Tutkimuksen aikana röntgenhoitaja huolehtii välineistä, kaikki välineet huuhdellaan heparinisoidulla keittosuolalla. Hoitaja ja seuraa potilaan vointia tutkimuksen aikana. Tutkimuksen jälkeen punktiokohtaa painetaan. Toimenpiteen jälkeen lääkäri voi asettaa punktiokohtaan sulkulaitteen. Röntgenhoitaja kirjaa tutkimuksen jälkeen käytetyt välineet, lääkityksen, potilaan voinnin sekä jälkihoito-ohjeet.

Tavoitteet:

-Potilaan ohjaaminen ennen tutkimusta

-Tutkimukseen valmistautuminen : tarkistan ihon kunnon, potilaan voinnin, selvitän allergiat, lääkityksen, esitiedot

-Steriilin pöydän teko

-Steriilisti pukeutumien

-Toimenpiteissä tarvittavien välineiden kerääminen

-Radiologin avustaminen toimenpiteissä

-Osaan huomioida jälkihoito-ohjeet angiografia tutkimuksissa

-Osaan seurata potilaan vointia

-Osaan kirjata tutkimuksista ohjatusti

Menetelmäosaaminen

Läpivalaisulla tarkoitetaan potilaan reaaliaikaista kuvaamista ionisoivan säteilyn avulla. Röntgenputki tuottaa röntgensäteitä pulssimaisesti 3,75-15 pulssin sekuntinopeudella sovelluksen mukaan. Pulssinopeutta säätämällä voidaan vähentää sädeannosta. Valotusautomatiikka käytössä. Ilmaisimen avulla saadaan näkyviin läpivalaisukuva.

Potilaan säteilyannoksen minimoiminen läpivalaisua käytettäessä: Valotusautomatiikan käyttö: Mittakammioiden avulla kiihdytysjännitettä ja annosnopeutta säädetään automaattisesti potilaan koon mukaan. Pulsoiva läpivalaisu: Esim. sepelvaltimoita kuvattaessa suurempi pulssinopeus kuin alaraajoja kuvattaessa. Kohteen rajaus: Kuva-alan kasvattaminen kasvattaa myös sironneen säteilyn määrää ja näin heikentää kuvan laatua. Suurennuksen välttäminen kuvauksen aikana ( kasvattaa annosnopeutta) Röntgenputken sijoittaminen mahdollisimman kauas ja kuvailmaisimen sijoittaminen mahdollisimman lähelle. Sädesuojien käyttöä silloin, kun se on mahdollista.

Sädesuojainten tehokas käyttö, esim. Lyijyesiliinat, lyijylasisermit, suojalasit ja suojahanskat.Röntgenputki on suositeltavaa asemoida kuvauspöydän alle. Toimenpiteen suorittajan kannattaa sijoittua ilmaisimen puolelle. Samat keinot kuin potilaan säteilysuojelussa vähentävät myös henkilökunnan sädealtistusta. Nämä kaikki kuuluvat henkilökunnan säteilyannoksen minimoimiseen läpivalaisua käytettäessä.

Yleisimpiä läpivalaisututkimuksia ovat: Yleisin angiografia tutkimus on alaraajojen angiografia. Yleisimpiä toimenpiteitä ovat erilaiset diagnostiset neulanäytteiden otot esim. kasvaimista ja verisuoniahtaumien pallolaajennus ja stentin asennus. Muita tutkimuksia ovat: ohutsuolen varjoainetutkimus, sappiteiden ja haimateiden varjoainetutkimukset sekä peräsuolen toiminnan varjoainetutkimukset.

Tavoitteet:

-Osaan toimia radiografiatyön prosessin mukaisesti angiografiatutkimuksissa

-Osaan valmistella kuvaushuoneen tutkimusta varten

-Osaan etsiä toimenpiteeseen tarvittavat välineet

Turvallisuusosaaminen

Osaan perustella toimintaani lääketieteellisen säteilynkäytön periaatteiden mukaan. Ymmärrän säteilyturvallisuuden kokonaisuutena eli optimoinnin, oikeutusperiaatteen. Oikeutusperiaatteella tarkoitetaan sitä, että säteilyn käytöstä saatavan hyödyn on oltava suurempi kuin siitä aiheutuvan haitan. Optimointi periaate: Säteilyn käytöstä aiheutuva säteilyaltistus on pidettävä niin pienenä kuin kohtuudella on mahdollista.

Läpivalaisu tutkimuksissa huomioin henkilökunnan ja potilaan säteilysuojelun. Käytän lyijysuojaimia.

Lääketurvallisuudesta osaan huolehtia. Potilaalle annetaan tarvittaessa esilääke ennen toimenpidettä radiologin määräyksen mukaan. Selvitän puuduteaine allergiat ennen toimenpidettä.

-Osaan arvioida toimintaani potilasturvallisuuden näkökulmasta

-Osaan toimia aseptisen työtavan mukaan

-Osaan toimia työturvallisuuden huomioiden

Työyhteisö- ja kansainvälisyysosaaminen

Kansainvälisyys osaaminen on tärkeää, koska potilaat voivat olla vieraskielisiä. Yhteisen kielen ja kommunikoinnin löytäminen on tärkeää. Tulkki tai näyttäminen, potilaalle ennen tutkimusta,miten ollaan tutkimuksen aikana voi selkeyttää potilaalle tutkimuksen kulkua. Potilasturvallisuus on otettava huomioon, jos yhteistä kieltä ei meinaa löytyä.

Toimin työyhteisön sääntöjen mukaan ja noudatan työaikoja ja työpaikan yhteisiä sääntöjä. Osaan toimia työyhteisön viestintä- ja vuorovaikutustilanteissa.

-Osaan ohjata potilasta vieraalla kielellä ( englanniksi)

-Huomioin kulttuurierot

-Ymmärrän moniammatillisen tiimityöskentelyn merkityksen.