aikaisemmat harjoittelut:
-Natiiviröntgen harjoittelu 1. Saarijärven sairaala 3 viikkoa, huhtikuu v. 2021
-Natiiviröntgen harjoittelu 1. Äänekosken terveyskeskus 1 viikko toukokuu v. 2021
-Uä-harjoittelu harjoittelu Sairaala Nova Jyväskylä 3 viikkoa, syys-lokakuu v.2021
-Ct-harjoittelu Sairaala Nova, 4 viikkoa (2+2) viikkoa marras-ja helmikuussa
-angioharjoittelu Sairaala Nova 4 viikkoa, maaliskuu v.2022
-isotooppitutkimusten teoriaopinnot 5op syksy 2021
-kliininen fysiikka ja laitetekniikka syksy 2021
Kliinisen radiografian asiakas-ja potilasosaaminen, hoitaminen ja ohjaaminen
Olen käynyt läpi aikaisemmissa harjoitteluissa potilaan voinnin seurantaan liittyviä mittauksia, RR-mittaus, happisaturaatio, hapenanto sekä yleistilan seuranta. Potilaan hoitaminen ja peruselintoimintojen seuraaminen on minulle tuttua jo aikaisemmasta ammatistani. Ohjaamisosaamista olen harjoitellut aikasemmissa harjoitteluissa sekä uä-ja Ct-harjoitteluissa.
Potilaalle kerrotaan tutkimuksen onnistumisen kannalta oleelliset asiat. Kauanko tutkimus kestää, esivalmistelut, tutkimuksen kulku. Allergiat, lääkitys ja perussairaudet pitää olla selvitetty ennen, kun tutkimus tehdään.
Potilaan ohjaaminen on vahvuuksiani. Isotooppitutkimusten esivalmisteluihin kuuluu lukea lähete huolellisesti läpi, lähettävä lääkäri tekee tutkimuksen oikeutusarvioinnin, tutkimuksesta on oltava enemmän hyötyä kuin haittaa. Radiologi on miettinyt, voisiko tutkimuksen tehdä jollakin muulla menetelmällä. Jos potilas on raskaana, ei yleensä tehdä isotooppitutkimuksia.
Isotooppitutkimusten esivalmisteluihin kuuluu radiolääkkeen käyttökuntoon saattaminen. Potilaan tietoihin tutustuminen huolellisesti ja päivän aikataulutus. Varmistaa potilaalta, onko noudattanut valmistautumisohjeita tutkimukseen. Joihinkin tutkimuksiin liittyy lääkkeiden tauotuksia. Lääkäri määrää ne.
Ennen isotooppitutkimusta röntgenhoitaja varmistaa potilaalta henkilötunnuksen, nimen ja painon. Raskauden mahdollisuus pitää pitää selvittää myös. Varmistetaan potilaalta,että hän pystyy olemaan paikoillaan tutkimuksen ajan. Mietittävä, annetaanko radiolääke valmistelussa vai kameralla. Kuvauksen toteutus. Potilaan ohjaaminen ja voinnin tarkkailu.
Tavoitteet:
-Osaan ohjata potilasta yleisimmissä isotooppitutkimuksissa
-Tunnistan potilaan yksilölliset ohjaustarpeet
-Osaan tarkkailla potilaan vointia ja elintoimintoja tutkimuksen aikana
-Pystyn luomaan luottamuksellisia hoito-ja vuorovaikutussuhteita
-Toimin aseptisesti oikein
-Osaan kanyloida
-Tiedän harjoittelupaikan yleisimmät lääkkeet/ radiolääkkeet
-Tiedän pääpiirteet, miten puhdastiloissa työskennellään ja miten radiolääkkeitä käsitellään
Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen sekä turvallisuus-ja laatuosaaminen
Anatomian ja fysiologian teoriaopetusta on ollut jo ensimmäisenä opiskeluvuotena. Minulla on perustiedot ihmisen anatomiasta. Ymmärrän, miten tärkeää on hallita anatomiset kohteet kuvantamisen yksikössä.
Isotooppiosastolla on otettava huomioon säteilysuojelu. Annosoptimointi tarkoittaa käytännössä sitä, että radiolääke annetaan potilaalle painon mukaan. TT-arvojen optimointi, esim. riittävä kuvanlaatu vaimennuskorjaukseen. Laatumittauksia tehdään myös. Potilasta ohjataan juomaan runsaasti nestettä ja käymään tiheämmin wc:ssä. Yksilönsuojan periaatteen mukaan raskaana olevat ei saa olla töissä isotooppiyksikössä. Potilaiden pitää välttää tapaamasta raskaana olevia ja lapsia tutkimuksen jälkeen. Lisäksi säteilevä potilas esim. PET-potilas on radiolääkkeen saatuaan sisällä isotooppiyksikössä.
Tutkimuksen toteuttamisen ja koko radiografiaprosessin aikana otan huomioon potilas-ja työturvallisuuden. Potilasturvallisuus on keskeinen osa laadukasta ja hyvää hoitoa. Potilasturvallisuudesta ja laadunhallinnasta säädetään sosiaali-ja terveysministeriön asetuksessa. Asiakkaan näkökulmasta potilasturvallisuus tarkoittaa, että potilas saa oikean hoidon oikeaan aikaan ja että hoidosta ei aiheudu haittaa.
Minulla on aikaisempaa osaamista ensiavusta. Osaan toimia potilaan voinnin muutoksissa. Potilaan perussairauksista voi aiheutua esim. voinnin äkillinen huononeminen. Jos esim.diabeetikolla verensokeriarvot heittelehtivät ja verensokeri laskee liian matalalle, potilaan vointi voi yllättäen heikentyä, esim. paaston vuoksi.
-Tunnistan anatomiset rakenteet
-Tunnistan yksilön säteilyaltistukseen vaikttavia tekijöitä
– Osaan käyttää lääketeiteellistä säteilyä turvallisesti ja optimoidusti
-Osaan huomioida harjoitteluun liittyvät turvallisuusnäkökohdat työssään
-Tiedän miten toimitaan ensiaputilanteissa
-Osaan noudattaa säteilyturvallista työskentelytapaa toiminnassaan
-Noudatan salassapitovelvollisuutta
-Tiedän laadunhalinnan perusteet
Kliinisen radiografian osaaminen
Isotooppitutkimuksen laitetekniikkaa: Kuvataan potilaasta lähtevää säteilyä, annettu radiolääke hakeutuu tutkittavaan elimeen,kudokseen. Gammakamera mittaa kohteen annosjakauman ja muodostaa siitä kuvan. Nykyisin laitteet ovat lähes aina hybridikameroita, joissa on kaksipäinen gammakamera ja TT eli tietokonetomografia. Tutkimus voidaan kuvata erilaisin menetelmin: staattinen, dynaaminen, ekg-tahdistettu, SPET ja SPET-TT.
Radiolääke hakeutuu kehon tiettyyn osaan elimeen/kudokseen. Radiolääkkeen sisältämän isotoopin hajoamisen seurauksena kohdekudoksesta emittoituu gammasäteilyä, jota mitataan gammakameralla. Gammakamerassa kollimaattori suodattaa pois vääristä suunnista tulleet säteet. Oikeista suunnista tulleet gammasäteet aiheuttavat valonvälähdyksiä tuikekiteessä. Valomonistinputket vahvistavat ja muuttavat valontuikahdukset sähköisiksi impulsseiksi, joista muodostetaan kuva tehtävään soveltuvalla tietokoneella. Sellaiset kohdat joissa on radioaktiivista ainetta paljon näkyvät kuvissa kirkkaina. Mustina puolestaan näkyvät kohdat, joihin ei ole kulkeutunut radioaktiivista ainetta. Käytetyin radioaktiivinen aine on tecnetium-99m.
Aikaisemmissa harjoitteluissa olen tutustunut tietojärjestelmiin.
-Tiedän kuvauksen/ toimenpiteen tai hoidon merkityksen potilaan kokonaishoidossa
-Tunnistan lähetteestä kuvauksen, toimenpiteen ja hoidon kannalta oleelliset asiat ja osaan suunnitella toimintaani lähetteeseen ja organisaation ohjeisiin perustuen
-Tiedän esivalmistelut sekä jälkihoidon-ja ohjauksen
Tavoitteet:
-Ymmärrän gammakameran toimintaperiaatteen
-Ymmärrän säteilyturvallisuuden
-Tiedän laitteen toimintaperiaatteen
-Osaan soveltaa ihmisen anatomian ja fysiologian tietoja isotooppitutkimuksissa
-Osaan käyttää ja hyödyntää isotooppitutkimusten tietojärjestelmiä sekä potilastietojärjestelmiä
Huomioin erityisen tarkasti lääkehoidon turvallisuuden. Keskeisiä asioita lääkehoidossa ovat: osastolla/ kuvantamisen yksikössä olevien lääkkeiden käyttäminen, perehtyminen miten ja missä tutkimuksissa radiolääkettä käytetään. Puhdastila työskentely ja aseptinen työtapa.
Tutkimuksen toteuttamisen ja koko radiografiaprosessin aikana otan huomioon potilas-ja työturvallisuuden. Potilasturvallisuus on keskeinen osa laadukasta ja hyvää hoitoa. Potilasturvallisuudesta ja laadunhallinnasta säädetään sosiaali-ja terveysministeriön asetuksessa. Asiakkaan näkökulmasta potilasturvallisuus tarkoittaa, että potilas saa oikean hoidon oikeaan aikaan ja että hoidosta ei aiheudu haittaa.
Tavoitteet:
-Osaan perustella toimintaani lääketieteellisen säteilynkäytön periaatteiden mukaisesti
-Osaan perustella toimintaani potilasturvallisuuden näkökulmasta
-Ymmärrän ergonomisen työtavan
Terveydenhuollon toimintaympäristö ja työelämätaidot
Osaan toimia ammatillisesti työyhteisössä. Noudatan työpaikan ohjeita ja sääntöjä. Osaan toimia työelämän viestintätilanteissa. Kansainvälisyys osaaminen on tärkeää, koska potilaat voivat olla vieraskielisiä. Yhteisen kielen ja kommunikoinnin löytäminen on tärkeää onnistuneen tutkimuksen suorittamiseksi. Tulkin käyttäminen tai näyttäminen potilaalle, kuin ka tutkimuksen aikana tulisi olla, ovat hyviä keinoja selvitä tutkimuksen suorittamisesta.
-Osaan toimia moniammatillisessa työryhmässä ja potilastyössä
-Osaan hakea ja arvioida kriittisesti tietoa
-Osaan hakea tietoa työtehtävieni hoitoon liittyvissä tehtävissä
-Olen kiinnostunut omasta ammatillisesta kehittymisestä
-Osaan reflektoida realistisesti, osaan vastaanottaa palautetta
-Kykenen vastaamaan omasta toiminnasta
-Noudatan työpaikan sääntöjä
Pystyn nyt kommentoimaan blogiasi, mutta näyttää siltä, että jos olet tehnyt muutoksia, ne eivät ole tallentuneen. Osioiden otsikointi ja tavoitteet eivät näytä olevan keväällä julkaistun ohjeen mukaiset. Esimerkiksi ohjeen mukaan ensimmäisen osaamisalueen otsikko pitäisi olla: 1. Kliinisen radiografian asiakas- ja potilasosaaminen, hoitaminen ja ohjaaminen. Sinulla se on Oppimisen taidot. Huomaathan, että ohjeessa on myös kaikille yhteiset yleiset tavoitteet ja harjoittelukohtaiset tavoitteet. Voit kopioida ne osaamisalueen alle.
T. Kaija
Ok, joo muutokset eivät olleet tallentuneet. Parantelen blogia vielä moodlen uusimman ohjeen mukaan.
Ole päivittänyt blogiasi osittain ohjeen mukaan. Lähtötasosi ovat riittävät. Nyt sinulla ei ole esimerkiksi osiossa ”Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen sekä turvallisuus-ja laatuosaaminen” lainkaan tavoitteita. Voit kopioida ohjeesta yhteiset tavoitteen osioiden alle ja muokata ne isotoopptutkimusten harjoitteluun sopiviksi. Niiden lisäksi voi kopioida Isotooppitutkimusten omat tavoitteet blogisi loppuun. Voit aloittaa harjoittelun, mutta tee nämä täydennykset viimeistään alkuviikon aikana.
T. Kaija
T. Kaija