Aikaisemmat harjoittelut:
Natiiviharjoittelu Saarijärven terveyskeskus 3 viikkoa huhtikuu 2021
Natiiviharjoittelu Äänekosken terveyskeskus 1 viikko, toukokuu 2021
ultraääniharjoittelu Sairaala Nova 3 viikkoa, syys-lokakuu 2021
Ct-harjoittelu Sairaala Nova 2+2 viikkoa, marraskuu ja helmikuu 2021 ja 2022
Angioharjoittelu Sairaala Nova 4 viikkoa maaliskuu 2022
Teoriaopinnot: Natiiviröntgentutkimukset 5op
Kriittinen kuvaluenta ja natiiviröntgentutkimukset 5op
- Kliinisen radiografian asiakas-ja potilasosaaminen, hoitaminen ja ohjaaminen
Olen käynyt jo läpi potilaan voinnin seurantaan liittyviä toimintoja esim. RR-mittaus, hapenanto, yleistilan arviointi, ensiapu sekä aseptiikkaosaaminen, nämä asiat hallitsen jo hyvin. Ohjaamisosaamista olen harjoittelut aikaisemmissa harjoitteluissa sekä sairaanhoitajan täydennyskoulutuksissa. Olen ohjannut eri ikäisiä potilaita sekä heidän omaisiaan tutkimuksiin valmistautumisessa. Osaan kysyä oleelliset ja tärkeät asiat tutkimusta / kuvausta varten. Fertiili-ikäisiltä naispotilailta varmistetaan raskauden mahdollisuus. Henkilötunnus, pituus ja paino kysytään ennen kuvausta. Fyysikot haluavat seurata säteilyannoksia ja sen takia potilaita kysytään sekä pituus että paino ennen kuvausta.
Osaan ohjata potilaista ennen kuvausta, sen aikana ja kuvauksen jälkeen. Ohjattaessa täytyy huomioda potilas yksilöllisesti ja ottaa huomioon esim. potilaan rajoitteet, huono kuulo tai vieraskieliset potilaat. Vahvuuteni on potilaan kohtaamisessa ja ohjaamisessa.
-Toimin röntgenhoitajan ammattieettisten periaatteiden ja arvojen mukaisesti huomioiden tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden
-Ohjaan potilasta tai asiakasta ennen, tutkimuksen aikana ja sen jälkeen
-Tunnistan yksilölliset ohjaustarpeet ja osaan kohdata potilaat ja heidän läheisensä sen mukaisesti
-Osaan tarkkailla potilaan elintoimintoja ja niissä tapahtuvia muutoksia sekä toimia niiden mukaisesti
-Pystyn luomaan luottamuksellisia vuorovaikutussuhteita
-Osaan toimia aseptisesti
-Osaan viestiä ja kommunikoida ymmärrettävästi
2. Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen sekä turvallisuus-ja laatuosaaminen
Olen opiskellut koulussa anatomian kurssit sekä topografisen anatomian kurssit. Minulla on perustiedot anatomiasta. Olen opiskellut natiiviröntgenkuvan kriittisen kuvaluennan kurssin. Otan huomioon turvallisen työskentelytavan yksikön ohjeiden ja sääntöjen mukaan. Huomion säteilyturvallisuuden. Huomioin säteilysuojelun erityispiirteet ionisoivan säteilyn käytössä. Oikeutusperiaatteella tarkoitetaan, että tutkimuksesta on oltava enemmän hyötyä kuin haittaa. Optimointiperiaate : Säteilyn käytöstä aiheutuva säteilyaltistus on pidettävä niin pienenä kuin kohtuudella on mahdollista. Yksilöperiaate: Säteilytoiminnassa työntekijän ja väestön yksilön säteilyaltistus ei saa olla annosrajaa suurempi.
Minulla on ollut koulussa ensiapua ja voimassa oleva koulutuskortti. Osaan toimia, jos potilaan vointi äkillisesti huononee. Potilaan perussairauksista johtuen hänen tilansa voi yllättäen huonontua. Esim. diabeetikon , jos verensokerit laskee tai keuhkokuumeisen potilaan hengitys voi vaikeutua. Olen harjoitellut aiksemmissa harjoitteluissa tilanteita, joissa potilaan vointi äkillisesti huononee. Osaan pyytää lisäapua, aloittaa elvytyksen.
-Tunnistan anatomiset rakenteet ja patologiaa ja osaan hyödyntää tietoa työssään
-Tunnistan yksilön säteilyaltistukseen vaikuttavia tekijöitä
-Osaan käyttää lääketieteellistä säteilyä turvallisesti ja optimoidusti
-Osaan huomioida harjoitteluun liittyvät turvallisuusnäkökohdat työssään
-Tiedän, miten toimitaan ensiaputilanteissa
-Osaan noudattaa säteilyturvallista työskentelytapaa toiminnassaan
-Noudatan salassapito-ja vaitiolovelvolisuutta
-Tiedän laadunhallinnan periaatteet
3. Kliinisen radiografian osaaminen. Opiskelijan kyky toteuttaa kuvantamistutkimuksia sekä niihin liittyviä toimenpiteitä ja hoitoja
Tiedän millainen on taulukuvailmaisin. Se koostuu kolmesta osasta, ensin on konversiokerros, jonka perusteella taulukuvailmaisimet jaetaan suoraan tai epäsuoraan konversioon. Suorassa konversiossa säteily muuttuu suoraan sähköiseksi signaaliksi ja siitä edelleen digitaaliseksi tiedoksi. Materiaali on amorfista seleeniä. Epäsuorassa konversiossa taas röntgensäteily muutetaan ensin valoksi ja siitä sähköiseksi signaaliksi.
Epäsuorassa Flat Panel teknologiassa röntgenkvantit absorboituvat ensin valoa tuottavaan loisteaineeseen. Välittömästi loisteaineessa on kiinni kenno, joka tuottaa valosta elektroniaukko-pareja ionisaation kautta. Materiaalina käytetään amorfista piitä ( a-Silicon). Syntyneet varaukset luetaan välittömästi edellisessä kerroksesssa kiinni olevalla TFT-matriisilla.
Röntgenputki on laite, jossa elektronit kiihdytetään tasajännitteellä, törmäytetään anodiin, syntyy jarrustussäteilyä. Elektronien jarruuntuessa syntyy anodilla energiaa, lämpöä ja röntgensäteilyä. Kuva syntyy, kun röntgensäteily osuu kuvalevylle ja virittää sen loisteaineessa olevia elektroneja ja jättää ne virittyneeseen tilaan. Lopullinen digitaalinen kuva syntyy, kun levyn tallentama informaatio puretaan lasersäteillä erillisessä kuvanlukijassa.
Ymmärrän röntgensäteilyn, joka on ionisoivaa säteilyä. Ja sen ominaisuuden ja käyttäytymisen.
Ymmärrän mitä tarkoittaa putken jännite, vaikutus putken kannalta: Katodin ja anodin välinen jännite, vaikutus säteilyn kannalta:määrää säteilyn maksimienergian, vaikutus kuvan kannalta: määrää kontrastin.
Putkivirta: Katodilta anodille siirtyvien elektronien määrä/aika, vaikutus säteilyn kannalta: määrää säteilyn intensiteetin. Aika, jonka jännite on putkessa päällä, vaikutus säteilyn kannalta: Aika, jonka aikana säteilyä syntyy. Varaus Mas: Syntyvien elektronien kokonaismäärä, vaikutus säteilyn kannalta: syntyneen säteilyn kokonaismäärä.
Osaan lukea lähetteen radiologisesta tietojärjestelmästä eli RIS ( Radiology Information System) ja katsoa potilaan aikaisempia kuvia Pacista( kuvien arkistojärjestelmä). Teoriaopintojen perusteella parhaiten osaan ottaa keuhkokuvan ja ranteen ja käden kuvan. Kaularangan ja olkapään kuvauksia pitää vielä harjoitella. Aikaisemmassa natiiviharjoittelussa asettelin potilaita polven, lonkan ja jalkaterien kuvauksiin. Teoriaopinnoista on jo muutama vuosi aikaa, mutta kertaamalla hyvän kuvan kriteerit ja katsomalla työpaikan kuvausohjeita. Kuvien onnistumista arvioidaan hyvän kuvan kriteerien mukaan. Ohjeet löytyvät arkista (kuvantamisen sähköinen informaatiojärjeltelmä).
Aikaisemmasssa harjoittelussa otin keuhkokuvia, ranteen ja käden . Näitä suoritin ohjattuna, mutta keuhkokuvan osasin ottaa itsenäisesti. Niihin sain varmuutta useilla toistoilla ja lukemalla ohjeet juuri ennen kuvausta. Perusharjoittelussa olin katsomassa lonkan ja lantion kuvauksia ja mukana asettelussa. Maaten Thorax-kuvauksia ei ole ollut aikaisemmissa harjoittelussa ollenkaan.
Haluan saada lisää kokemusta vaikeimmissa projektioissa, esim. olkapään ja polven kuvauksissa. Haluan oppia toimimaan koko radiografiatyön prosessin mukaisesti alusta loppuun.
Tavoitteet:
-Tiedän kuvauksen, toimenpiteen tai hoidon merkityksen potilaan kokonaishoidossa
-Tunnistan lähetteestä kuvauksen, toimenpiteen tai hoidon kannalta keskeiset asiat ja osaan suunnitella toimintaansa lähetteeseen ja organisaation ohjeisiin perustuen
-Luen lähetteen, valmistelen kuvaushuoneen valmiiksi, valitsen oikean kuvausohjelman ja asettelen potilaan projektioihin ohjeiden mukaan
-Osaa potilastietojärjestelmien periaatteet
-Osaan toimia radiografiatyöprosessin mukaan tavallisimmissa prosesseissa
-Osaan arvioida kuvauksen, toimenpiteen tai hoidon onnistumista
-Osallistun potilaan moniammatillisen hoitopolun toteuttamiseen
-Huomioin hyvän kuvan kriteerit ja anatomian
-Osaan toteuttaa yleisimmät natiivikuvaukset
–Ymmärrän kirjaamisen periaatteet ja osaan kirjata ohjattuna
-Osaan ottaa itsenäisesti radiografian prosessin mukaan keuhkokuvan, erilaiset käsiprojektiot mm. ranne, kyynärnivel, olkapää, rangat ja yleisimmät polven projektiot sekä lonkka ja lantio ja erilaiset jalkaprojektiot mm. sääri-ja reisikuvaukset. Lisäksi kuutamokuva.
4. Terveydenhuollon toimintaympäristö ja työelämätaidot. Opiskelijan kyky toimia erilaisissa terveysalan organisaatioissa ja työelämän tilanteissa
Minulla on jo aikaisempaa kokemusta työelämästä. Työvuoroja pitää noudattaa sekä työpaikan yhteisesti sovittuja sääntöjä. Tykkään työskennellä eri ammattiryhmien kanssa. Minulla on aikaisempaa kokemusta tehdä töitä lääkärien, lähihoitajien ja fysioterapeutin kanssa. Minulla on hyvät vuorovaikutustaidot. Osaan toimia vastuullisesti työyhteisössä työpaikan sääntöjä ja ohjeita noudattaen.
-Osaan toimia ammatillisesti potilastyössä ja työyhteisössä
-Osaan hakea ja arvioda kriittisesti tietoa ja tuntee lähdekritiikin perusperiaatteet
-Kykenen kansainväliseen viestintään työtehtävissäni
-Osaan reflektoida realistisesti
Lähtötasosi perusteella vaikuttaisi siltä, että olisit lähdössä ensimmäiseen natiiviröntgentutkimusten harjoitteluun. Lähtötasoissa tulisi kuvata laajemmin sitä, mitä opit ensimmäisessä harjoittelussa. Kerrot, että teoriaopintojen perusteella parhaiten osaat ottaa keuhkokuvan ja ranteen ja käden kuvan. Et kerro mitään siitä, mitä opit ensimäisessä natiiviröntgenharjoittelussa. Tällä perusteella on vaikeaa kommentoida tavoitteitasi. Sinulla on tavoitteena edelleen esim. thx, käsi ja ranne. Osaamista voi näidenkin osalta kerrata ja syventää. Kun harjoittelusi pääsee kunnolla alkuun kannattaa miettiä tarkemmin, mitä tutkimuksia sinun on syystä erityisesti harjoittella. Kaularangan ja olkapään tutkimuksia on hyvä harjoittella niin kuin toteatkin.
Täydentele harjoittelun aikana omia tavoitteitasi. Jutellaan niistä tarkemmin väliarvioinnissa.
Mielenkiintoista harjoittelua
T. Kaija
Päivitetyt tavoitteesi sopivat aiempaa paremmin toiseen natiiviröntgentutkimusten harjoitteluun.
Antoisaa harjoittelun jatkoa
T. Kaija
Natiiviröntgentutkimusten toinen harjoittelu vahvisti yleisimpien tutkimusten osaamistasi, hienoa. Oppimista riittää vielä, joten onneksi suunnitelmasi on mennä myöhemmin syventävään natiivitutkimusten harjoitteluun.
Mukavaa joulun odotusta
T. Kaija