Magneettiharjoittelu

Aikaisemmat harjoittelut:

Natiivi 1 Saarijärven sairaala huhtikuu v. 2021

Natiivi 1 Äänekosken terveyskeskus toukokuu v.2021

Uä-harjoittelu Sairaala Nova syys-lokakuu v.2021

Ct-harjoittelu Sairaala Nova marraskuu v.2021

Angio-harjoittelu Sairaala Nova maaliskuuv. 2022

Isotooppiharjoittelu Sairaala Nova lokakuu v.2022

Natiivi 2 Äänekosken terveyskeskus marras-joulukuu v.2022

1.Kliinisen radiografian asiakas-ja potilasosaaminen, hoitaminen ja ohjaaminen

Minulla on hyvät viestintätaidot. Olen tehnyt töitä sairaanhoitajana ja myös harjoittelussa olen päässyt käyttämään viestintätaitoja. Minulla on kokemusta työelämän viestintätilanteista.

Olen saanut harjoitella ohjaamisosaamista aikaisemmissa harjoitteluissa. Osaan tarkkailla potilaan peruselintoimintoja, verenpaineen mittaus, hapen anto ja verensokerin mitaaminen onnistuvat. Osaan valmistella potilaan toimenpiteisiin ja katsoa tarvittavat laboratoriotutkimukset, jos toimenpide vaatii. Olen avustanut radiologia ultraääniharjoittelussa.

Tiedän, miten ohjaan potilaan yleisimpiin mg-kuvauksiin.Kuvauksen aikana potilaan pitää pysyä paikoillaan. Sen takia ennen kuvauksen alkamista pitää varmistua siitä, että potilaalla on mukava asento. Potilaalle annetaan soittokello, jos tutkimuksen aikana tulee joku hätä.

Osaan tarkkailla potilasta kokonaisvaltaisesti. Olen harjoitellut kanylointia kahdessa aiemmassa harjoittelussa. Se sujuu, kun toistoja tulee enemmän.

Osaan toimia silloin, jos potilaan vointi huononee äkillisesti. Olen käynyt ensiapu koulutuksissa. Ja työelämässä olen joutunut toimimaan yllättävissä tilanteissa. Potilaan perussairauksista voi päätellä jo, esim. jos diabeetikon verensokerit laskee liian matalalle, voi tajunnantaso yllättäen huonontua äkillisesti.

Aikaisemmassa harjoittelussa opittua :Esim.ennen Pet-tutkimusta potilas haastatellaan ja käydään läpi tutkimuksen kulku ja potilaalle kerrotaan tutkimuspäivän aikataulusta. Minulle potilaan ohjaaminen on luontevaa ja hallitsen sen jo aikaisemman ammatin puolesta. Röntgenhoitajan on osattava lyhyessä ajassa luoda luottamuksellinen hoitosuhde potilaaseen. On osattava kysyä kuvantamisen kannalta oleelliset kysymykset.

Ennen magnettitutkimukseen tuloa, potilas on täyttänyt haastattelulomakkeen jossa kysytään mm. onko kehossa metallia, sirua yms. Jos potilaalla on sydämentahdistin potilaan on käytävä kardiologin vastaanotolla ennen tutkimusta. Jos potilaalla on ekg-lätkät, niin ne pitäisi ottaa pois ennen kuvantamista. Kaikki metalliset hiuskorut, hammasproteesit, kuulolaite, kaarituelliset rintaliivit, korut, sormukset, korvikset pitää ottaa pois ennen magneettikuvausta. Jos potilaalla on tekoniveliä, pitää selvittää etukäteen, milloin tekonivel on laitettu, tarkka vuosiluku ja missä sairaalassa.

-Ohjaan potilasta tai asiakasta ennen, tutkimuksen aikana ja sen jälkeen

-Tunnistan yksilölliset ohjaustarpeet ja osaan kohdata potilaat ja heidän läheisensä sen mukaisesti

-Osaan tarkkailla potilaan elintoimintoja ja niissä tapahtuvia muutoksia sekä toimia niiden mukaisesti

-Pystyn luomaan luottamuksellisia vuorovaikutussuhteita

-Osaan toimia aseptisesti

-Osaan viestiä ja kommunikoida ymmärrettävästi

2. Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen sekä turvallisuus -ja laatuosaaminen

Olen opiskellut koulussa anatomian kurssit sekä topografisen anatomian kurssit. Minulla on perustiedot anatomiasta. Olen opiskellut kriittisen kuvaluennan kurssin. Magneettitutkimusten kurssin sekä magneettifysiikan kurssit olen suorittanut viime syksynä. Lisäksi magneettitukimusten turvallisuuten liittyvä kurssi on suoritettu.

Otan huomioon turvallisen työskentelytavan työyksikön ohjeiden mukaan. Olen opiskellut magneettitutkimusten kurssin turvallisuudesta. Olen ollut Kysillä pajoissa harjoittelemassa turvallista työtapaa yhdessä toisten opiskelijoiden kanssa.Tutustuimme laitteeseen ja pään magneettitutkimuksen asetteluun.

Tavoitteet:

-Osaan soveltaa anatomiaa ja topografista anatomiaa

-Harjoittelen tunnistamaan eri kuvaussuuntia

-Tunnistaa anatomiset rakenteet ja patologiaa

-Osaa huomioida harjoitteluun liittyvät turvallisuusnäkökohdat

-Tiedän, miten toimitaan ensiaputilanteissa

– Noudatan magneettiturvallista työskentelytapaa

-Noudatan salassapito-ja vaitiolovelvollisuutta

3. Kliinisen radiografian osaaminen. Opiskelijan kyky toteuttaa kuvantamis-ja isotooppitutkimuksia ja sädehoitoa sekä niihin liittyviä toimenpiteitä.

Magneettikuvauksella saadaan aikaan laadultaan tarkkoja leikekuvia. Kuvauksella pyritään saamaan esille kudosten välisiä kontrastieroja. Kehon vety-ytimien avulla hyödynnetään ydinmagneettista resonanssia,jossa rasva ja vesi tuottavat signaalia. Magneettikuvauslaitteeseen kuuluu erilaisia keloja: RF-kela, gradienttikela ja staattinen magneetti. Staattinen magneettikenttä on aina päällä. Se on voimakas. Magneettikenttä on voimakkuudeltaan 1,5T tai 3T. Kaksi muuta kenttää ovat päällä vain kuvauksen aikana. Vety-ytimien pyörimisliike muunnetaan samansuuntaiseksi ulkoisen mg-kentän avulla. Leikeenvalinta gradienttia käyttäen valitaan leike ja tämän leikkeen alueella olevat ytimet viritetään pyörimisliikkeeltään samankaltaiseksi keskenään erillisellä magneettikentällä.

Parhaiten osaisin pään magneettikuvauksen ja toki sitäkin pitää ohjattuna aluksi harjoitella. Lannerangan kuvausta harjoiteltiin pajoissa Kysillä. Aluksi pitää tutustua erilaisiin keloihin ja tietää, millaista kelaa käytetään kussakin kuvauksessa. On olemassa lähetin ja vastaanotinkeloja. Kuvauksen aikana potilaan pitää pysyä paikoillaan. Sen takia ennen kuvauksen alkamista pitää varmistua siitä, että potilaalla on mukava asento.

-Osaan selittää magneettitutkimusten kontraindikaatiot ja huomioin ne toiminnassani

-Tunnen yleisimmät kuvauskelat ja osaan käyttää niitä

-Osaan määritellä kuvaussuunnat ja rajata kuvausalueen

-Tunnistaa sekvenssien painotukset ( ainakin T1 ja T2)

-Tiedän magneettikuvauksen keskeiset parametrit

-Tunnistan erilaisia keloja ja mihin kuvauksiin niitä käytetään

-Tiedän tehosteaineen käyttötarkoituksen, sen käyttöön liittyvät riskit ja kontraindikaatiot

-Tiedän kuvauksen, toimenpiteen tai hoidon merkityksen potilaan kokonaishoidossa

-Tunnistaa lähetteestä kuvauksen, toimenpiteen tai hoidon kannalta keskeiset asiat ja osaa suunnitella toimintaansa lähetteeseen ja organisaation ohjeisiin perustuen

-Osaa potilastietojärjestelmien perusteet

-Ymmärtää kirjaamisen perusteet ja osaa kirjata ohjattuna

-Osaa toimia radiografiatyön prosessin mukaan tavallisimmissa prosesseissa

-Osaa arvioda toimintaansa ja kuvauksen, toimenpiteen ja hoidon onnistumista

-Osallistuu potilaan moniammatillisen hoitopolun toteuttamiseen

4. Terveydenhuollon toimintaympäristö ja työelämätaidot. Opiskelijan kyky toimia erilaisissa terveysalan organisaatioissa ja työelämän tilanteissa

Minulla on aikaisempaa kokemusta työelämästä. Olen tehnyt tiimityötä sairaanhoitajana. Teen yhteistyötä lähihoitajien, sairaanhoitajien ja lääkärin kanssa. Eniten minulla on kokemusta tiimityöstä. Olen omassa työssäni lääkehoitovastaava. Teen yhteistyötä hoitajien kanssa. Minulla on hyvät vuorovaikutustaidot. Olen ollut puheenjohtajana tiimipalaverissa.

Opin parhaiten kun ensin katson, kun röntgenhoitaja tekee kuvauksen. Tekemällä opin parhaiten.

-Osaan toimia ammatillisesti potilastyössä ja työyhteisössä

-Osaan hakea ja arvioida kriittisesti tietoa ja tunnen lähdekriitikin perusperiaatteet

-Tunnistaa oman ja potilaan kulttuuritaustan vaikutuksia toiminnassa ja osaa soveltaa niitä työssään

-Osaa reflektoida realistisesti, osaa vastaanottaa ja antaa palutetta

-Kykynee vastaamaan omasta toiminnastaan ja sen seuraamuksista

-Noudatan työpaikan sääntöjä

4 thoughts on “Magneettiharjoittelu

  1. Hei Tarja,

    katso vielä tavoitteet kuntoon, eli Yleiset tavoitteet soveltuvin osin jokaiseen kohtaan, sekä Magneettitutkimukset tavoitteet myös. Kun olet tehnyt lisäykset, niin laitathan minulle siitä viestiä.

  2. Hei,
    toimin sinun ohjaavana opettajanasi tässä harjoittelussa. Kokonaisuudessaan lähtötasosi ovat hyvät jokaisessa teemassa. Toki voit tarvittaessa täydentää blogiasi ensimmäisen harjoitteluviikon aikana, kun olet päässyt tutustumaan harjoittelupaikkasi käytäntöihin. Muuten em. on hyväksytty.

    Meillä onkin jo sovittu opiskelijavastaavien kanssa väliohjauksen ajankohdaksi 10.2.23, joten jos soittelette minun puhelinnumerooni, joka on 044 785 6843.

    Tsemppiä harjoitteluun!

  3. Magneettiharjoittelu 31.1.-24.2.
    Sairaala Nova, kuvantaminen

    Tarja Duka
    MRI-harjoittelu 30.1.-24.2.2023
    Kuvantaminen, Sairaala Nova

    Ensimmäisen kahden viikon aikana Tarja toimi pääsääntöisesti potilashoitajan roolissa.
    Tarja aloitti tutustumalla potilasturvallisuuskaavakkeeseen ja käytettäviin tutkimuskeloihin. Pian Tarja otti potilaita vastaan ja toteutti turvallisuushaastatteluja aluksi ohjatusti ja sittemmin itsenäisesti. Tarja ymmärtää tarkan haastattelun merkityksen potilaan ja henkilökunnan kokonaisvaltaiselle turvallisuudelle magneettikuvausyksikössä.
    Tarja on päässyt tutustumaan monipuolisesti eri kuvauskeloihin ja ohjeistamaan potilaita eri alueiden tutkimuksiin. Tarja osaa asetella potilaan itsenäisesti pään alueen tutkimuksiin ja toimia ohjatusti työparina missä tutkimuksessa hyvänsä. Tarja osaa keskittää kuvattavan alueen laserin avulla isosentriin ja tietää kuvauslaitteiston keskeisimmät toiminnot. Tarja osaa kertoa potilaille ymmärrettävästi tutkimukseen liittyvät perusasiat kuten keston, kovan metelin ja siihen liittyvän soittokellon merkityksen.
    Tarjan kanssa on käyty läpi yksikössä käytössä olevat magneettitehosteaineet, niiden käyttökohteet ja annostelut. Tarja osaa laskea potilaan saaman Clariscan-annoksen potilaan painon mukaan. Lisäksi olemme tutustuneet magneettitutkimuksissa käytettäviin lääke- ja apuaineisiin (esim. Buscopan, Glucagen, Diapam, Nutilis). Tarja on päässyt antamaan tehosteainetta potilaille sekä täyttämään niin käsi- kuin automaattiruiskuja. Tarja on tarkka aseptiikasta ja ymmärtää sen merkityksen.
    Tarja on harjoitellut kanylointia ja saanut alle muutaman onnistuneen piston. Tekniikka ja aseptiikka hyvin hallussa. Kanylointi on taito, jonka voi oppia vain runsaiden toistojen kautta, ei haittaa, vaikkei jokainen yritys onnistu.
    Tarja on tutustunut magneettihuoneiden turvallisuuspainikkeisiin ja alkusammutusvälineistöön.

    Kuvauskonsolilla Tarja on kuvannut muutamia pään alueen tutkimuksia ja yhden polven ohjatusti. Tällä hetkellä kuvaussuuntien hahmottaminen vie vielä paljon energiaa ja vaikeuttaa huomattavan paljon konsolilla työskentelyä. Kunhan Tarja saa paljon toistoa pään kuvauksiin, se alkaa varmasti sujua. Suuntien hahmottamisen kanssa täytyy todella tehdä töitä, jotta Tarja saavuttaa nyt väliarviossa yhteisesti sopimamme tavoitteet. Tavoitteet tulevat saavutetuiksi ja harjoittelu suoritetuksi, kun harjoittelun päättyessä Tarja pystyy osoittamaan osaavansa suorittaa pään kuvauksen koko kuvausprosessin kaikkine osa-alueineen itsenäisesti. Tällä hetkellä kaikki muut osa-alueet hyvin hallussa kuvaamista lukuun ottamatta.
    Tarja! Olet motivoitunut ja haluat oppia. Se on kaikkein tärkeintä. Motivaation ollessa kohdallaan kaikki on mahdollista, joten tulet kyllä kuvauksenkin oppimaan. Usko itseesi!

    Jyväskylässä
    13.2.2023

    Jaana Hyyppä

  4. Kuvantaminen, Sairaala Nova

    MRI-harjoittelun toisella puolikkaalla Tarja pääsi vähitellen sisään kolmiulotteiseen maailmaan ja alkoi hahmottamaan kuvaussuuntia konsolilla työskennellessään. Kun palaset alkoivat loksahdella paikalleen Tarja selvästi rentoutui ja ymmärrys konsolityöskentelystä lähti käyntiin.
    Tarja on kuvannut kaikki pään kuvaukset, joita työlistalla on näinä päivinä ollut ja ns. peruspäät, joissa pakat koskevat koko kallon aluetta sujuvat itsenäisesti ja hyvin. Tarja löytää radiologin haluaman kuvausprotokollan koneen protokollavalikosta ja osaa tarkastaa pakkojen paikkojen oikeellisuuden sekä tietää ne anatomiset maamerkit, joiden mukaan pakat kussakin suunnassa tulee kipata. Tarja tunnistaa kolme leikesuuntaa (pään lisäksi myös esim. polvi, kaula, ranka…) ja ymmärtää yhden suunnan leiketason suhteessa toiseen suuntaan.
    Pään lisäksi Tarja on ohjatusti päässyt kuvaamaan kaulan aluetta, kaularankoja, lannerankoja, koko rangan, polvia ja tämä on sujunut jo loppua kohti hienosti.
    Kuvausparametrejä kävimme läpi sen verran, että Tarja erottaa puhtaat T1- ja T2-painotteiset kuvat toisistaan, ja tietää kyseisten painotusten TR-rajat.
    Tarja on myös tutustunut harjoittelussaan tahdistinpotilaan protokollaan, jossa kardiologi toimii tiiviissä yhteistyössä magneettitiimin kanssa potilaan turvallisen kuvauksen mahdollistaen.

    Kokonaisuudessaan harjoittelu sujui tasaisesti edeten alusta loppuun. MRI-prosessin osa-alueet ovat Tarjalla hyvin hallussa. Potilaan turvallisuushaastattelu sujuu hyvin ja tarkasti, Tarja on huolellinen kaikkien mahdollisten sisäisten ja ulkoisten metallien suhteen. Potilaan ohjaus itse tutkimukseen sujuu ymmärrettävästi ja oleelliset asiat esiin tuoden. Kanylointi sujuu hyvin, aseptiikka hienosti huomioiden. Tehosteainemäärät Tarja osaa laskea painon mukaan ja antaa ne aseptisesti potilaalle. Konehoitajana Tarja osaa katsoa, että tehosteet näkyvät halutuissa sarjoissa ja että kuvien laatu on ylipäätään hyvää. Tarja varmistaa potilaan jatkohoidon aina ennen pois päästämistä. Tutkimuksen kirjaus niin ikään onnistuu itsenäisesti.
    Tarja! Ole itsestäsi nyt ylpeä. Saavutit tavoitteesi hienosti. Suurin kiitos siitä kuuluu itsellesi, etsit niin kauan keinoa suuntien ymmärtämiseen ja lopulta löysit sen. Olet ottanut huiman askeleen neljässä viikossa MRI-taidoissa! Kaikkea hyvää opintoihisi, toivottavasti saat ne pian valmiiksi.

    Jyväskylässä
    24.2.2023

    Jaana Hyyppä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *