Sädehoidon harjoittelu

Aikaisemmat harjoittelut:

Natiivi 1 Saarijärven sairaala huhtikuu v. 2021

Natiivi 1 Äänekosken terveyskeskus toukokuu v.2021

Uä-harjoittelu Sairaala Nova syys-lokakuu v.2021

Ct-harjoittelu Sairaala Nova marraskuu v.2021

Angio-harjoittelu Sairaala Nova maaliskuuv. 2022

Isotooppiharjoittelu Sairaala Nova lokakuu v.2022

Natiivi 2 Äänekosken terveyskeskus marras-joulukuu v.2022

Magneettiharjoittelu Sairaala Nova tammikuu-helmikuu v.2023

1.Kliinisen radiografian asiakas-ja potilasosaaminen, hoitaminen ja ohjaaminen

Olen saanut harjoitella ohjaamisosaamista aikaisemmissa harjoitteluissa. Magneettiharjoitteluissa sain haastatella potilaita ja opin kysymään oleelliset asiat ennen kuvausta. Potilaalle kerrotaan tutkimuksen tai hoidon kestosta. Kuunnellaan potilasta, jos hänellä on jotain kysyttävää hoitoon liittyen.

Sädehoito ei tunnu miltään. Potilas saa puheyhteyden hoitajiin.

Osaan tarkkailla potilaan peruselintoimintoja ja niissä tapahtuvia muutoksia. Verenpaineen mittaus, hapen anto ja verensokerin mittaus onnistuvat minulta sujuvasti. Sädehoidossa pitää osata tarkkailla ihon kuntoa ja muita sädehoidon aiheuttamia haittavaikutuksia.

Osaan seurata potilaan vointia koko sädehoitojakson aikana. Sädehoidosta voi tulla väsymystä, pahoinvointia, riippuen kohteesta mihin sädehoitoa annetaan.

Tavallisin haittavaikutus on ihon ärtyminen annettaessa rintaan sädehoitoa.

Tiedän yleisimmät syövät ja niiden hoitomuodot. Rintasyöpää voidaan hoitaa sekä leikkauksella että sädehoidolla. Jos rintaan on tehty rinnan säästävä leikkaus, annetaan leikkauksen jälkeen aina sädehoito.

Tavoitteet:

-Toimii röntgenhoitajan eettisten periaatteiden ja arvojen mukaan

-Osaa ohjata potilasta tai asiakasta ennen,aikana ja sädehoidon jälkeen

-Tunnistaa yksilölliset ohjaustarpeet ja osaa kohdata potilaat ja heidän läheisensä

-Osaa tarkkailla potilaan elintoimintoja ja niissä tapahtuvia muutoksa sekä toimia tilanteen mukaisesti

-Osaa kuvata sädehoidon prosessin tavallisimpien tutkimusten osalta

-Tietää sädehoidon aiheuttamat akuutit ja myöhäishaitat sekä osaa ohjata potilasta niiden enneltaehkäisyssä ja oireenmukaisesti lääkehoito huomioiden

-Osaa asetella yleisimpiin kuvauksiin ohjattuna

-Osaa asetella lantion ( Prostata) potilaan itsenäisesti

2. Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen sekä turvallisuus-ja laatuosaaminen

Olen opiskellut koulussa anatomian kurssit sekä topografisen anatomian kurssit. Minulla on perustiedot anatomiasta. Olen opiskellut kriittisen kuvaluennan kurssin. Olen lisäksi opiskellut sädehoidon, säteilyfysiikan ja säteilybiologian luennot. Ensiapu taitoja olen päässyt käytännön työssä harjoittelemaan ja minulla on voimassa oleva ensiapu kortti. Osaan toimia, jos potilaan vointi äkillisesti huononee. Jos potilaalla on paljon perussairauksia, jotka selviää lähetteestä, niin silloin pystyy ennakoimaan esim. allergista reaktiota.

Olen ollut Kysillä tutustumassa sädehoitoon. Siellä kerrottiin turvallisesta säteilynkäytöstä. Tehtiin maski, jota käytetään pään alueen syövän hoidossa. Tutustuttiin erilaisiin apvälineisiin, joilla potilaan asentoa voi tukea hoidon aikana. Potilaan asento täytyy olla täysin sama jokaisella hoitokerralla.

Sädehoito vaurioittaa syöpäsoluja. Se tuhoaa erityisesti jakautumisvaiheessa olevia soluja,joita on syöpäkasvaimissa keskimääräistä enemmän. Korkeaenerginen säteily aiheuttaa kudoksessa veden ja muiden molekyylien ionisoitumista ja kemiallisesti aktiivisia radikaaleja, jotka puolestaan reagoivat voimakkaasti ja vaurioittavat solujen lisääntymiselle tärkeitä suuria molekyylejä. Jakautuvissa soluissa merkittävin suora ja epäsuoran säteilyn vaikutus kohdistuu Dna-molekyyliin. Sen seurauksena syntyy vaurio, jota solun sisäiset korjausmekanismit pyrkivät korjaamaan. Kun solussa tapahtuu riittävä määrä sädevaurioita, se ei pysty korjaamaan niitä ja solu kuolee.

Tavoitteet:

-Tunnistaa anatomiset rakenteet ja patologiaa

-Tunnistaa yksilön säteilyaltistukseen vaikuttavia tekijöitä

-Osaa käyttää lääketieteellistä säteilyä turvallisesti ja optimoidusti

-Osaa huomioida turvallisuusnäkökohdat työssään

-Tietää miten toimitaan ensiaputilanteissa

-Osaa noudattaa säteilyturvallista työtapaa toiminnassaan

-Noudattaa salassapito-ja vaitiolovelvollisuutta

-Ymmärtää mitä konsolityöskentelyssä tehdään prostata potilaalle hoidon kohdistamisen osalta

3. Kliinisen radiografian osaaminen. Opiskelijan kyky toteuttaa sädehoitoa sekä niihin liittyviä hoitoja ja toimenpiteitä

Lineaarikiihdyttimellä tuotetaan elektroni-ja fotonisäteilyä, jotka kohdennetaan potilaaseen tarkasti etukäteen tehdyn 3D-annossuunnitelman mukaisesti. Fotonisäteily on paremman läpäisykykynsä vuoksi huomattavasti elektronisäteilyä monikäyttöisempää. Fotonisäteilyksi kutsutaan suurienergiaista röntgensäteilyä ja sen syntymekanismi muistuttaakin perinteistä röntgenputkea.

Elektronitykissä lämmittämällä irroitetut elektronit vedetään korkeajännitteen avulla kiihdytysputkeen. Klystronin tuottama mikroaaltokenttä kiihdyttää elektronit 2 metrin mittaisessa vaakasuorassa putkessa lähes valon nopeuteen. Noin milimetrin levyinen korkeaenerginen elektronikeila taivutetaan kääntömagneettien avulla 270 astetta alaspäin ja suunnataan raskasmetallikohtioon.

Harjoittelupajoissa harjoiteltiin maskia pään alueen sädehoitoon, se on parhaiten muistissa.

Sädehoidossa potilas käy lääkärin vastaanotolla, jossa suunnitellaan sädehoitoa. Potilaalle tehdään tulohaastattelu, josa kartoitetaan: tausta-ja riskitiedot, potilaan fyysinen ja psyykkinen selviytyminen. Potilaalta otetaan kasvokuva.

Tämän jälkeen hoitoasennon varmistaminen kohteen mukaisesti. Otetaan huomioon mahdolliset hoitosuunnat, hoitokentät. Hoitoasennon toistettavuutta varmistetaan erilaisilla tukimuodoilla ns. fiksaatiovälineet, esim.immobilisaatiotai tukivälineet. Yleensä potilas makaa selälleen. Asettelu niin, että potilas ei ole vinossa. Huomioidaan toistettavuus ja mahdollisimman rento asento. Potilaan ihole kuvausalueelle laitetaan ihomerkkejä lasereiden avulla. Kuvauksessa voidaan käyttää röntgenpositiivisia hauleja. Kuvaus Ct-protokollan mukaan. Suunnittelukuvauksessa potilaaseen ja maskeihin merkitään referenssipisteet, joiden avulla asettelu hoitokoneella tapahtuu.

Suunnittelukuvaus tehdään CT:llä. Geometrisesti tarkka kuvaus. Kohdealue kuvataan tiheällä ja ohuella leikepaksuudella riittävällä marginaalilla ALARA huomioden. Leikeväli on vartalon alueella 3-5 mm, pään ja kaulan alueella 1-3mm

Tavoitteet:

-Tietää kuvauksen, toimenpiteen tai hoidon merkityksen potilaan kokonaishoidossa

-Tunnistaa lähetteestä kuvauksen, toimenpiteen kannalta keskeiset asiat ja osaa suunnitella toimintansa lähetteeseenja organisaation ohjeisiin perustuen

-Osaa potilastietojärjestelmien perusteet

-Ymmärtää kirjaamisen periaatteet ja osaa kirjata ohjattuna

-Osaa toimia radiografiatyöprosessin mukaan tavallisimmissa prosesseissa

-Osaa arvioida toimintaansa ja kuvauksen, toimenpiteen ja hoidon onnistumista

4. Terveydenhuollon toimintaympäristö ja työelämätaidot

Minulla on aikaisempaa kokemusta työelämästä. Olen tehnyt tiimityötä sairaanhoitajana. Teen yhteistyötä lähihoitajien, sairaanhoitajien ja lääkärin kanssa. Eniten minulla on kokemusta tiimityöstä. Olen omassa työssäni lääkehoitovastaava. Teen yhteistyötä hoitajien kanssa. Minulla on hyvät vuorovaikutustaidot. Olen ollut puheenjohtajana tiimipalaverissa.

Opin parhaiten kun ensin katson, kun röntgenhoitaja tekee kuvauksen. Tekemällä opin parhaiten.

-Osaan toimia ammatillisesti potilastyössä ja työyhteisössä

-Osaan hakea ja arvioida kriittisesti tietoa ja tunnen lähdekriitikin perusperiaatteet

-Tunnistaa oman ja potilaan kulttuuritaustan vaikutuksia toiminnassa ja osaa soveltaa niitä työssään

-Osaa reflektoida realistisesti, osaa vastaanottaa ja antaa palutetta

-Kykynee vastaamaan omasta toiminnastaan ja sen seuraamuksista

-Noudatan työpaikan sääntöjä

4 thoughts on “Sädehoidon harjoittelu

  1. Hei Tarja,

    olen ohjaava opettajasi tässä harjoittelussa. Olet kuvannut lähtötasoasi harjoitteluun ja sädehoidon prosessin keskeiset vaiheet vaikuttavat olevan sinulla hallussa.bKäytännöt vaihtelevat paljon yksiköittäin, joten moni asia varmasti tarkentuu harkan aikana.

    Kuvaamiesi tavoitteiden lisäksi yleiset sädehoidon tavoitteet ovat:
    Harjoittelun jälkeen opiskelija
    – tietää sädehoidossa käytettävien laitteiden rakenteen ja toimintaperiaatteen
    – ymmärtää suunnittelun, suunnittelukuvantamisen ja annossuunnittelun periaatteet
    – osaa kuvata sädehoidon prosessin tavallisimpien hoitojen osalta
    – osaa toteuttaa tavallisimpia hoitoja osana tiimiä
    – tietää sädehoidon aiheuttamat yleisimmät akuutit ja myöhäishaitat
    o osaa ohjata potilasta niiden ennaltaehkäisyssä ja oireenmukaisesti, lääkeosaaminen huomioiden
    – tietää kemosädehoidon haittavaikutukset ja röntgenhoitajan roolin hoidossa
    – ymmärtää säteilybiologian merkityksen sädehoidossa
    – osaa ohjattuna potilaan voinnin seurannan sädehoitojakson aikana ja sen jälkeen sekä osaa reagoida potilaan voinnin muutoksiin hoitojakson aikana

    Tavoitteet ovat nyt kaikille yhteiset, joten harjoittelun alussa voitte ohjaajasi kanssa pohtia millä syvyydellä ja keinoin saatte ne täyttymään. Kaikkea ei tarvitse yrittää oppia, vaan kannattanee valita 1-2 hoitoprosessia, joihin ainakin perehdyt mm. potilaan oireenmukaisen ohjauksen ja hoidon toteutuksen tiimoilta.

    Harjoitteluun liittyy artikkelitehtävä, johon on varattu itsenäistä työskentelyä harjoitteluajan ulkopuolella n. 40 t. Tehtävä voi olla Moodlesta löytyvä näyttöön perustuva artikkelitehtävä tai vaihtoehtoisesti jokin muu harjoitteluasi tukeva, vaikkapa yksikön tarpeista lähtevä tehtävä. Ilmoita minulle, kunhan tiedät aiheen/artikkelin.

    Sädehoidon harkkaan kuuluu sekä väliohjaus että loppuarviointi. Ehdottelen jo nyt väliohjausta viikon 14 lopulle, mutta palataan tähän harkan alkaessa.

    Antoisaa harjoittelua!

  2. Olet tällä viikolla ollut asettelemassa prostata potilaita. Lantion asettelu potilaasta sujuu hyvin. Kehitystä on tapahtunut paljon viikon aikana. Olet sopeutunut hyvin työyhteisöön ja noudatat sovittuja pelisääntöjä. Kohtaat potilaat luontevasti, ohjaat potilaita selkeästi ja ystävällisesti. Olet aktiivinen ja oma-aloitteinen. Ensi viikolla muistutellaan mieleen tällä viikolla opittua sekä harjoitellaan asettelua pöydästä.

  3. Olen nimettynä ohaajana tässä harjoittelussa sädehoitoyksikössä.
    Kävimme läpi tavoitteita ensimmäisen harjoitteluviikon lopussa ja ne vaikuttivat hyviltä. Tarkennetaan tavoitteita vielä tällä ja ensi viikolla, mahdollisesti ohjaavan opettajan kanssa väliarvioinnissa.
    Olet selvästi kiinnostunut oppimaan ja kyselet aktiivisesti. Jatka samaan malliin!

  4. Olen ollut nyt kaksi viikkoa sädehoidossa. Olen päässyt asettelemaan potilaita. Lantion asettelu sujuu mielestäni parhaiten. Pään ja rinnan asettelussa tarvitsen toistoja.
    Ohjaan potilaita oikeaan kuvausasentoon. Olen seurannut potilaan ohjaamista. Potilaan vointia ja hoidosta tulevia sivuvaikutuksia seurataan koko sädehoitojakson ajan. Tarvittaessa potilas ohjataan sairaanhoitajan tai lääkärin vastaaotolle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *