Aloitin harjoittelun tutustumalla erilaisiin fiksaatiovälineisiin. Sitten käytiin läpi säteilyturvallisuusasioita. Eka viikolla pääsin jo asettelemaan potilasta esim. lantion alueen kuvauksiin, prostata. Aluksi minulla kesti jonkun aikaa ennen kuin opin suunnat. Vertikaali, lateraali ja long-suunnat.
Pikku hiljaa opin potilaasta asettelun, sitten siirryttiin pöydästä asettelemaan. Tein myös pään ja kaulan sekä rintojen alueen asettelua. Asettelussa pitää ottaa huomioon potilasturvallisuus, esim. että pystyykö potilas olemaan paikoillaan koko hoidon ajan. Potilaalle kerrotaan, että heiluttaa vaikka kättä, jos ei pystykään olemaan paikoillaan.
Pääsin mukaan oman potilaan mukana lääkärinvastaanotolle, jossa potilaalle kerrottiin tulevasta rinnan sädehoidosta, mahdollisista haittavaikutuksista. Seroomaa saattaa tulla eli rinta kerää nestettä.
Sädehoidon aikana on tärkeää huolehtia rinnan ihon hoidosta, ohjasin potilasta tässä. Rasvaus ja ilmakylvyt ovat hyviä. Potilaalle kerrottiin, että väsymys on yleistä sädehoidon aikana.
Olin haastattelemassa CT:llä potilasta ja osallistuin asetteluun ja haastatteluun sekä kirjasin. Sain tehdä tatuointimerkkejä lantion alueelle. Siinä on tärkeää osata anatomia ja aseptiikka. Ct:llä tehdään suunnittelukuvaus sädehoitoa varten. Potilaalta varmistetaan aina henkilötunnus, ennen suunnittelukuvasta. Kysyttiin, onko noudattanut valmistautumisohjeita. Rakko täysi ja suoli toiminut ennen prostata kuvausta. Potilaasta kirjataan hoitokertomukseen tiedot, kuvaustiedot kirjataan Rissiin.
Tässä harjoittelussa opin ymmärtämään koko sädehoitoprosessia. Eli määräys sädehoitoon ,lääkärin vastaanotto, , Ct-kuvaus, annossuunnittelu( fyysikko, röntgenhoitaja ja lääkäri osallistuvat) ja varsinainen sädehoito.
Pääsin yhdeksi päiväksi annossuunnittteluun, jossa piirsin röntgenhoitajan kanssa kriittisiä elimiä hoidettavalta alueelta. Röntgenhoitaja piirtää annossuunnitteluun kriittiset elimet, jotka fyysikko ja lääkäri hyväksyvät. Olin mukana piirtämässä rintaa ja siinä piirrettiin keuhkot, sydän ja olkanivel. Onkologi määrää hoidettavan alueen. Fyysikko laskee turvalliset annokset hoidettavalle alueelle.
Koneella työskentelyä pääsin seuraamaan, jossa röntgenhoitaja kertoi tarkasti mitä tehdään. Otetaan aluksi CBCT-kuvaus, jonka avulla kohdistetaan hoito juuri oikeaan paikkaan. Prostatan hoidossa, tarkistettava, että jyvät on paikoillaan,rakko lähes samankokoinen kuin suunnittelukuvauksessa ja suoli mahdollisimman tyhjä. Hoito annetaan kaarihoitona.
Aamuisin osallistuin yhdessä röntgenhoitajan kanssa laadunvarmistuksiin.
Konetyöskentely on tarkkaa, jossa varmistettava, ettei herkille elimille tule turhaa säteilyä.
Olin hoitokeskuksessa yhden aamupäivän sairaanhoitajan mukana, jossa seurasin sytostaattihoidon antamista potilaalle. Aluksi potilaalle kerrotiin verikokeista, pahoinvointilääkkestä ja hoidon toteuksesta. Sytostaatit annetaan joko suonensisäisesti tai tablettina. Kemosädehoidolla tarkoitetaan, että potilas saa sekä sytostaattia, että sädehoitoa.
Tämä oli mielenkiintoinen harjoittelu, jossa yhdistyy tekninen osaaminen, säteilysuojelu ja hoitamisosaaminen. Vahvuuteni on ohjaamis-ja hoitamisosaaminen. Toki konetyöskentely tuli tutuksi bunkkerissa.