Aikaisemmat harjoittelut
Natiivi 1 Saarijärven sairaala huhtikuu v. 2021
Natiivi 1 Äänekosken terveyskeskus toukokuu v.2021
Uä-harjoittelu Sairaala Nova syys-lokakuu v.2021
Ct-harjoittelu Sairaala Nova marraskuu v.2021
Angio-harjoittelu Sairaala Nova maaliskuuv. 2022
Isotooppiharjoittelu Sairaala Nova lokakuu v.2022
Natiivi 2 Äänekosken terveyskeskus marras-joulukuu v.2022
Magneettiharjoittelu Sairaaa Nova tammi-helmikuu v.2023
Sädehoidon harjoittelu Saraala Nova v.2023
1.Kliinisen radiografian asiakas-ja potilas osaaminen, hoitaminen ja ohjaaminen
Minulla on hyvät viestintätaidot. Olen tehnyt töitä sairaanhoitajana ja myös harjoittelussa olen päässyt käyttämään viestintätaitoja. Minulla on kokemusta työelämän viestintätilanteista.
Olen saanut harjoitella ohjaamisosaamista aikaisemmissa harjoitteluissa. Osaan kysyä potilaalta oleelliset asiat kuvantamistutkimusta varten. Olen haastatellut potilaita ennen Pet-tutkimusta ja magneettia. Haastatellessa pitää osata selvittää tutkimuksen kannalta keskeiset asiat. Röntgenkuvantamisen kannata esim. fertiili-ikäiseltä pitää kysyä, onko hän raskaana.
Osaan tarkkailla potilaan peruselintoimintoja, verenpaineen mittaus, hapen anto ja verensokerin mitaaminen sekä happisaturaation seuranta onnistuvat. Osaan valmistella potilaan toimenpiteisiin ja katsoa tarvittavat laboratoriotutkimukset, jos toimenpide vaatii. Olen avustanut radiologia ultraääniharjoittelussa. Osaan toimia aseptisesti.
Ultraääniharjoittelussa on tärkeää, että potilas on noudattanut valmistautumisohjeita ennen varsinaista tutkimusta. Esim. jos tutkitaan alavatsaa, varmistan potilaalta, että rakossa on virtsaa. Kerron potilaalle tutkimuksen kulun.
Osaan toimia, jos potilaan vointi muuttuu äkillisesti ja antaa tarvittaessa ensiapua. Olen suorittanut hätäensiapukurssin. Novassa tutustuin ensiapuvälineisiin ja tärkeisiin puhelinnumeroihin. Omassa työssäni sairaanhoitajana olen joutunut antamaan hätäensiapua.
Osaan ohjata potilasta erilaisiin kuvantamistutkimuksiin. Osaan ohjata potilaita yksilöllisesti. Huomioin erityistarpeet. Osaan kysyä, onko potilas raskaana, missä kohti on kipua. Päättelen potilaan voinnista kuvausasennon.
Syventävässä natiiviharjoittelussa anatomian osaaminen on tärkeää. Olen opiskellut anatomian perusasiat sekä topografista anatomiaa. Röntgenhoitajan pitää osata soveltaa ja toteuttaa monipuolisesti erilaisia kuvantamistutkimuksia. Mielestäni osaan parhaiten keuhkojen, pikkunivelten, lantion, polven, jalkaterän ja nilkan kuvaukset. Olkapään, kyynärpään ja kaularangan kuvauksissa tarvitsen vielä harjoitusta. Osaan lähetteen perusteella päätellä, onko kyseessä artroosi vai traumakuvaus.
Syventävässä harjoittelussa osaan toimia ammatillisesti ja toteuttaa yleisimpiä kuvantamistutkimuksia aluksi ohjattuna ja harjoittelun lopussa itsenäisesti. Lähetteen luettuani, tiedän mitkä projektiot potilaalta kuvataan. Osaan etsiä tietoa sähköisistä lähteistä.
Yleiset tavoitteet:
-Toimii röntgenhoitajan eettisten periaatteiden ja arvojen mukaan huomioiden tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden periaatteet ja osaa arvioida eettistä toimintaa
-Ohjaa potilasta ennen, aikana ja kuvantamistutkimuksen jälkeen
-Tunnistaa yksilölliset ohjaustarpeet ja osaa kohdata potilaat ja heidän läheiset asianmukaisesti
-Osaa tarkkailla potilaan elintoimintaja ja niissä tapahtuvia muutoksia sekä toimii tilanteen mukaisesti
-Pystyy luomaan luottamuksellisia hoito-ja vuorovaikutussuhteita
-Osaa perustella hoitamisen ja ohjaamisen näyttöön perustuvalla tiedolla
-Osaa viestiä ja kommunikoida ymmärrettävästi
-Osaa toimia aseptisesti
-Tietää harjoittelupaikan tavallisimmat lääkkeet, niiden käyttötarkoituksen ja turvallisen lääkehoidon periaatteet
Tavoitteet:
-Hallitsen kuvantamisen kannalta tärkeät anatomiset kohteet
-Osaan soveltaa säteilynsuojelun periaatteita kuvantamistutkimuksessa
-Otan huomioon potilas- ja säteilyturvallisuuden kuvantamisessa
-Osaan toimia vuorovaikutus- ja ohjaustilanteissa
2. Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen sekä turvallisuus-ja laatu osaaminen
Olen opiskellut koulussa anatomiaa sekä topografista anatomiaa. Käytännön harjoittelussa esim. Ct:llä ja magneetissa anatomian tieto ja taidot ovat karttuneet. Magneetissa on osattava anatomia todella hyvin. Harjoitteluissa olen kerrannut esim. modaliteetille tärkeimpiä rakenteita. Perusanatomian tiedot on hallussa.
Olen erittäin tarkka ja huolellinen potilasturvallisuudessa. Huolehdin, että potilas pääsee turvallisesti siirtymään kuvauspöydälle, tai, jos kuvataan seisten esim. polvi, pitää potilaalta varmistaa, että hän jaksaa/ kykenee seistä koko kuvauksen ajan. Ohjaan potilasta ottamaan esim. särkylääkkeen hyvissä ajoin, jos hän tulee kontrollikuviin.
Osaan huomioda säteilyturvallisuuden, jos kyseessä on lapsipotilas, pitää miettiä millä kuvausarvoilla kuvataan. Osaan huomioida optimoinnin keinoja. Hyvällä rajauksella, saadaan tarkempi kuva ja vähennetään terveydelle haitallista säteilyä. Varmistan, että samaa kuvaa, ei ole otettu lähiaikoina. Otan huomioon oikeutuksen. Tutkimuksesta on oltava enemmän hyötyä kuin haittaa.
Yleiset tavoitteet:
-Tunnistaa anatomiaa ja patologiaa ja osaa hyödyntää tietoa työssään
-Tunnistaa yksilön säteilyaltistukseen vaikuttavia tekijöitä
-Osaa käyttää lääketieteellistä säteilyä turvallisesti ja optimoidusti
-Osaa huomioida harjoitteluun liittyvät turvallisuusnäkökohdat työssään
-Tietää miten toimitaan ensiaputilanteissa
Tavoitteet:
-Osaan optimoinnoin keinot
-Ymmärrän säteilyturvallisen työskentelytavan
-Huomioin ergonomian ja työtuvallisuuden
-Osaan kuvata osittain ohjattuna vaativimmat potilaat, ortopediset kuvaukset, kookkaat potilaat, lapset sekä huonokuntoiset potilaat
-Osaan valita oikeat projektiot lähetteen perusteella
-Osaan arvioida, onko otettu kuva riittävän hyvä, diagnoosia varten ( näkyykö lähetteessä pyydetty kohde)
-Syvennän aikaisemmin natiiveissa oppimaani
-Osaan etsiä tietoa sähköisistä lähteistä
-Osaan kirjata potilastietojärjestelmiin
3. Kliinisen radiografian osaaminen. Opiskelijan kyky toteuttaa kuvantamistutkimuksia
Röntgensäteily syntyy, kun elektronit kiihdytetään tasajännitteellä. Törmätessään anodiin, elektronit tuottavat jarrutussäteilyä. Elektronien jarruuntuessa syntyy anodilla energiaa, lämpöä ja röntgensäteilyä. Kuva syntyy, kun röntgensäteily osuu kuvalevylle ja virittää sen loisteaineessa olevia elektroneja ja jättää ne virittyneeseen tilaan. Lopullinen digitaalinen kuva muodostuu, kun levyn tallentama informaatio puretaan lasersäteillä erillisessä kuvanlukijalaitteessa.
Aikaisimpien harjoittelujen pohjalta osaan kuvata jo melko paljon erilaisia tutkimuksia sekä ohjata potilasta niissä. Lisäksi hyvän kuvan kriteereihin olen jo päässyt perehtymään, toki niitä täytyy nyt vähän kerrata.
Ortopedisten potilaiden kuvaaminen jäi viime harjoitelussa vähälle. Nyt haluan mahdollisuuksien mukaan päästä kuvaamaan polven ja lonkan kuvauksia. Olkapään kuvaukset jäivät myös viime harjoittelussa vähemmälle harjoittelulle, joten toivon pääseväni kuvaamaan niitä.
Hallitsen radiografiatyön prosessin. Luen lähetteen huolellisesti, pohdin rauhassa, mitä potilaalta kuvataan, valitsen oikean kuvausohjelman, projektiot, valmistelen kuvaushuoneen, asettelen potilaan kuvaukseen, otan kuvat, käsittelen kuvat, varmistan potilaalta, tietääkö hän, mistä saa tulokset, esim. onko varattu aika lääkärille.
Yleiset tavoitteet:
-Kliinisen radiografiatyön prosessi
-Osaa noudattaa säteilyturvallista työskentelytapaa toiminnassaan
Tavoitteet:
-Hallitsen kliinisen radiografiatyön prosessin
-Osaan valita oikeat projektiot lähetteen perusteella
–Osaan säätää kuvausarvoja
–Osaan ottaa yleisempiä traumakuvia
-Osaan suorittaa ylä-ja alaraajojen kuvaukset itsenäisesti alusta loppuun
–Osaan kuvata keuhkot,lantion, pikkunivelet, polven, jalkaterän, nilkan, olkapään ja kyynärpään
-Osaan arvioida natiivikuvia hyvän kuvan kriteerien perusteella
– Erotan röntgenkuvasta tavallisimmat poikkeavuudet ( murtuma)
-Osaan pohdiskella kuvausarvoja
4.Terveydenhuollon toimintaympäristö ja työelämätaidot
Minulla on jo aikaisempaa kokemusta työelämästä joten minulla on hyvät sosiaaliset ja vuorovaikutustaidot. Osaan työskennellä erilaisten ammattilaisten kanssa. Olen tehnyt töitä lähihoitajien, sairaanhoitajien, ensihoitajien ja lääkäreiden kanssa.
Olen tehnyt tiimityötä viimeiset pari vuotta. Minulla on aikaisempaa kokemusta esim. tiimipalaverereista puheenjohtajana ja sihteerinä. Olen hoitanut kansainvälisiä potilaita ja kohdannut vieraskielisiä omaisia.
Huolehdin työhyvinvoinnista. Olen kiinnostunut oppimaan uutta ja kehittymään ammatillisesti.
Yleiset tavoitteet:
-Lainsäädäntö
-Itsensä johtaminen ja jatkuva kehittyminen
-Monitoimijainen yhteistyö
-Työhyvinvointi
-Kansainvälisyys ja kielitaito
Tavoitteet:
-Osaan toimia työyhteisössä ja noudatan työvuoroja
– Käyttäydyn ammatillisesti ja kunnioittavasti potilasta kohtaan
-Osaan toimia eri ammattiryhmien kesken
-Huomoin kestävän kehityksen periaatteet