Arkistot kuukauden mukaan: syyskuu 2024

Oppimisen reflektointi

Mammografia

Harjoittelun alussa perehdyin mammografian laitteeseen ja kertasin rintojen anatomiaa. Teoria opinnoista oli jo pari vuotta aikaa, joten jouduin kertaamaan rintojen kuvantamisen teoriaa, asettelusta ja laitetekniikasta.

Toisena päivänä seurasin,kun röntgenhoitaja asetteli kuvattavan asiakkaan mammografiakuviin ja pääsin itsekin asettelemaan CC-suunnan kuviin.

Aluksi luettiin lähete, jonka perusteella selvisi, mitä projektioita otetaan, mammopgrafiaseulonnassa kuvataan yleensä 4 kuvaa eli molemmat CC-suunnan kuvat sekä viistot eli MLO-kuvat. Jos potilas / asiakas oli tulossa kliiniseen tutkimukseen niin, silloin kuvattiin aluksi lähetteen perusteella mammogfrafia kuvat ja sen jälkeen radiologi teki rintojen ultraäänitutkimuksen.

Pääsin kuvaamaan erikokoisia asiakkaita sekä avustamaan radiologia näytteenotossa eli biopsiassa. Tein steriilin pöydän ja avustin radiologia ultraääniohjatussa toimenpiteessä.

Paksuneulanäytettä otettaessa tehdään steriili pöytä ennen näytteenottoa.

Olen ollut seuraamassa ohutneulanäytettä sekä paksuneulanäytettä rinnasta. Neulanäyte on solunäyte. Paksuneulanäyte otetaan suuremmalla neulalla. Ennen toimenpidettä radiologi kertoo potilaalle toimenpiteen kulusta. Röntgenhoitaja seuraa asiakkaan vointia koko tutkimuksen ajan. Näytteenoton jälkeen kerrotaan potilaalle/asiakkaalle, että lääkäri soittaa tuloksista viikon päästä. Ohjataan pitämään pistokohtaa vuorokauden kuivana. Saunaa ja uimista on vältettävä 3 päivän ajan. Kun puudutus lakkaa, voi ottaa tarvittaessa särkylääkettä.

Olen seurannut, kun kuvataan istuen asiakasta. Asettelu tehdään muuten samoin kuin seistessä.

Olen arvioinut yhdessä ohjaajan kanssa hyvän kuvan kriteerejä ja olen pohtinut kuvaamisen jälkeen, onko kuva riittävä dianostisesti ja täyttääkö kuva hyvän kuvan kriteerit.

Opin radiografiatyön prosessin harjoittelussa: luin lähetteen ja mietin, mitkä projektiot kuvataan. Otin potilaan vastaan, seulontaa varten kysyttiin, hetu, onko hormonilääkitys käytössä, onko huomannut rinnoissa jotakin oireita, milloin on käynyt edellisen kerran mammografiakuvauksessa.Myös yhteystiedot kysyttiin.

Opin asettelemaan potilaita seulonnassa CC- ja MLO -suunnan

Mammografia

Aikaisemmat harjoittelut:

Tutustuminen röntgenhoitajan työhön

Natiiviharjoittelu Saarijärven terveyskeskus 3 viikkoa huhtikuu 2021

Ultraääniharjoittelu Sairaala Nova 3 viikkoa, syyskuu v.v. 2021

CT-harjoittelu Sairaala Nova 2+2 viikkoa marraskuu-helmikuu v. 2021 ja 2022

Angioharjoitelu Sairaala Nova 4 viikkoa maaliskuu v. 2022

Isotooppiharjoittelu Sairaala Nova syys-lokakuu v. 2022

Magneettiharjoittelu Sairaala Nova 4 viikkoa tammikuu v.2023

Sädehoitoharjoittelu Sairaala Nova 6 viikkoa huhti-toukokuu v.2023

Natiivi syventävä harjoittelu 1. Äänekosken terveysasema, kuvantaminen marraskuu v.2023

Lähtötaso

Olen opiskellut mammografian teoriaopinnot Savoniassa, syksyllä v.2022. Mammografialaitteistoon tutuistuimme pienryhmissä Kuopiossa, harjoittelimme kuvaukseen asettelua toisten opiskelijoiden kanssa. ’

Olen opiskellut rinnan anatomiaa: Rintarauhanen koostuu 15-20 säteittäin sijaitsevasta rauhaslohkosta (lobus). Jokaisesta lohkosta lähtee maitorauhastiehyt, joka avautuu nännin ( mamilla) iholle.

Ikä vaikuttaa rinnan rakenteeseen. Alle 30-vuotiaan rintarauhanen on yleensä tiivisrakenteinen, iän myötä tiiviys vähenee. Hormonit vaikuttavat rintojen kehitykseen. Estrogeeni ja progesteroni stimuloivat rintarauhasen kasvua. Raskauden aikana hormonit stimuloivat rintarauhasen kasvua ( keltarauhanen, istukan hormonit, prolaktiini). Myös kuukautiskierto sekä hormonitasot vaikuttavat rintojen kokoon. 15-20 vuotiailla pienet maitorauhaset jakautuvat tasaisesti koko rinnan alueelle. Rinnat ovar kiinteät ja tasaisin ryynimäiset, symmetriset. 25-55 vuotiailla sidekudos alkaa venyä ja veltostua.Kyhmyisyyttä ja epäsymmetriaa ilmenee.

Osaan ohjata potilasta mammografiatutkimuksiin. Osaan ohjata potilasta huomioiden yksilölliset tarpeet. potilaalta varmistetaan henkilöllisyys, fertiili-ikäiseltä kysytään raskauden mahdollisuus.

Rintarauhaspotilaan tutkiminen:

-kliininen tutkiminen

-mammografia, 2D-kuvantaminen, 3D-DBT

-Tomosyntesis

-ultraääni

-kuvantaohjattu neulanäyte

-varjoainekuvaukset

-magneettikuvaukset

-kartiokeila

Kliininen tutkiminen:

Inspektio ja palpaatio : rinnat ja kainalot selinmakuulla

Istuen kädet lanteilla palpoidaan imusolmukkeet kaulalta ja kainaloista

Potilas laittaa kädet suoraan sivuille ja nostaa käsiä sivujen kautta rauhallisesti ylöspäin

Tarkistetaan rintojen kokoero, muutokset

Tiedän yleisimmät projektiot mammografiakuvantamisessa:CC ja MLO.

Tavoitteet:

-Hallitsen kuvantamisen kannalta tärkeät anatomiset kohteet

  1. Kliinisen radiografian asiakas-ja potilasohjaaminen, hoitaminen ja ohjaaminen

Olen päässyt harjoittelemaan potilaan ohjaamista ja hoitamista aikaisemmista harjoitteluissa. Olen aikaisemmalta ammatiltani sairaanhoitaja, joten minulla on vahva työkokemus hoitamisesta, kliinisestä hoitotyöstä. Vitaalien mittaaminen ( RR, lämpö, happisaturaatio) sekä potilaan yleisvoinnin tarkkailu on tuttua nykyisen työni puolesta. Potilaan ohjaamista olen päässyt aikaisemmissa harjoitteluissa tekemään monipuolisesti. Magneetti-sekä sädehoitoharjoittelut ovat melko hyvin muistissa.

Aseptiikkaosaamista on ollut ultraääni ja angiografia-harjoitteluissa.

Yleiset tavoitteet:

-Toimii röntgenhoitajan eettisten periaatteiden ja arvojen mukaan huomioiden tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden periaatteet

-Osaa ohjata potilasta ennen, aikana ja kuvantamistutkimuksen jälkeen

-Tunnistaa yksilölliset ohjaustarpeet sekä osaa kohdata potilaat ja heidän läheisensä sen mukaisesti

-Pystyy luomaan luottamuksellisia hoito- ja vuorovaikutussuhteita

-Osaa perustella hoitamisen-ja ohjaamisen näyttöön perustuvalla tiedolla

-Osaa viestiä ja kommunikoida ymmärrettävästi

-Osaa toimia aseptisesti

Tavoitteet:

-Hallitsen kuvantamisen kannalta tärkeät anatomiset kohteet

-Osaan valita oikeat projektiot lähetteen perusteella

-Osaan ohjata potilasta yksilöllisesti

-Osaa ohjattuna avustaa radiologia näytteenotossa

-Osaan tehdä steriilin pöydän

-Tiedän hyvän kuvan kriteerit

-Osallistun kliinisen asiakkaan kuvantamiseen ja tiedän hoitopolun mammografiassa

2.Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen sekä turvallisuus-ja laatuosaaminen

Anatomiaa ja topografista anatomiaa olen opiskellut koulussa. Rinnan anatomiaa olen opiskellut mammografian teoriaopinnoissa.

Säteilyn käytöstä säädetään laissa. Oikeutusperiaate tarkoittaa, että säteilyn käytöstä on oltava enemmän hyötyä kuin haittaa. Yksilönsuojaperiaate: Säteilytoiminnasta työntekijöille tai väestölle aiheutuva säteilyaltistus ei saa ylittää asettuja enimmäisrajoja. Lääketieteelllisen säteilyn käytössä on huomioitava optimoinnin periaate. Säteilyaltistus on pidettävä niin pienenä kuin kohtuullisin toimin on mahdollista. ALARA-periaate ( as low as reasonably achievable)

Potilas tarvitsee lähetteen mammografia kuvantamistutkimukseen, että röntgenhoitaja voi suorittaa kuvantamisen. Lähetteessä kerrotaan potilaan tausta, miksi tutkimus/ kuvantaminen tehdään.

Rinnan tutkimisessa käytetään ns. kolmoisdignostiikkaa. Tähän kuuluvat: inspektio ja palpaatio, kuvantamistutkimukset sekä mahdollisesti biopsia. Mammografia on ensisijanen tutkimusmenetelmä yli 35- vuotiailla naispotilailla. Täydentävinä tutkimuksina käytetään: ultraäänitutkimusta, galaktografiaa tai magneettikuvausta

Yleiset tavoitteet:

-Tunnistaa anatomiset rakenteet ja patologiaa ja osaa hyödyntää tietoa työssään

–Tunnistaa yksilön säteilyaltistukseen vaikuttavia tekijöitä

-Osaa käyttää lääketieteellistä säteilyä turvallisesti ja optimoidusti

-Osaa huomioida harjoitteluun liittyvät turvallisuusnäkökohdat

-Tietää miten toimitaan ensiaputilanteissa

-Osaa noudattaa säteilyturvallista työskentelytapaa toiminnassaan

-Noudattaa salassapito- ja vaitiolovelvollisuutts

-Tietää laadunhallinnan periaatteet

Tavoitteet:

-Tiedän miten aamutesti tehdään

-Osaan toimia säteilysuojelun huomioiden

-Osaan arvioida kuvauksen onnistumista yhdessä ohjaajan kanssa

3. Kliinisen radiografian osaaminen : opiskelijan kyky suorittaa mammografiakuvauksia

Mammografialaite on lääketieteelistä ionisoivaa säteilyä tuottava laite. mammogfrafialaite on perinteinen rintojen kuvantamislaite, jolla kuvataan rintoja kahdesta eri suunnasta. Mammografiatutkimuksessa kuvattava rinta puristetaan kuvauspöytää vasten tiiviisti puristuskaukalon avulla, jotta rintakudos saadaan leviämään laajemmaksi ja ohuemmaksi, jolloin säteilyrasitus pienenee ja mahdolliset muutokset rintakudoksessa erottuvat paremmin. Tutkimuksessa voidaan ottaa useita kuvia eri projektioissa, joista yleisimmin CC eli etukuva ja MLO eli viistokuva.

Detektorien teknistä suorituskykyä voidaan kuvata erilaisilla parametreillä, joita ovat kontrastierotuskyky, terävyys ja kvanttiefektiiviys. Mammografialaite tuottaa matalaenergistä röntgensäteilyä, mikä on mahdollista rodium-, molybdeeni-tai volframi suodatuksen ansioita. Mammografialaitteen anodilautasmateriaalina käytetään molybdeenia, joka tuottaa energialtaan juuri mammografiaan soveltuvaa karkaterista säteilyä. Tutkimuksessa käytettävä röntgenjännite on 25-30 kilovolttia (kv), käytetty kuvausvirta on välillä 80-200 milliampeeria ( mA), kuvausaika noin 1 sekunti.

Yleiset tavoitteet:

-Tietää kuvauksen,toimenpiteen tai hoidon merkityksen potilaan kokonaishoidossa

-Tunnistaa lähetteestä kuvauksen, toimenpiteen tai hoidon kannalta keskeiset asiat ja osaa suunnitella toimintansa läheteeseen ja organisaation ohjeisiin perustuen

-Osaa potilastietojärjestelmän perusteet

-Ymmärtää kirjaamisen periaatteet ja osa kirjata ohjattuna

-Osaa toimia radiografiatyöprosessin mukaan tavallisimmissa prosesseissa

-Osaa arvioida toimintaansa ja kuvauksen, toimenpiteen ja hoidon onnistumista

-Osallistuu potilaan moniammatillisen hoitopolun toteuttamiseen

Omat tavoitteet:

-Osaan ohjattuna asetella ja kuvata CC- ja MLO-projektiot

-Osaan kuvata anatomialtaan erikokoisia asiakkaita

-Tiedän tutkimusindikaatiot sekä inspektion ja palpaation merkityksen

-Tiedän yleisimmät erityiskuvaukset, esim. suurennos, rintaproteesikuvaus, sivuprojektio

-Ymmärrän potilasturvallisuuden erityispiirteet: rinnan puristus

4. Terveydenhuollon toimintaympäristö ja työelämätaidot

Minulla on aikaisempaa työkokemusta jo hoitoalalta. Olen tehnyt moniammatillista työtä sairaanhoitajana. Tosin röntgenhoitajan työ vaatii teknistä osaamista, anatomian hallintaa ja turvallista säteilynkäytön osaamista. Minulla on hyvät sosiaaliset ja vuorovaikutustaidot. Osaan kohdata ammatillisesti ja kunnioittavasti potilaat sekä huomioin heidän erityispiirteet .

Opin parhaitan, kun ensin katson, kun röntgenhoitaja asettelee potilaan kuvantamista varten.

-Osaan toimia ammatillisesti potilastyössä ja työyhteisössä

– Osaan hakea ja arvioida kriittisesti tietoa ja tunnen lähdekritiikin perusperiaatteet

-Osaan osoittaa kiinnostusta omaa ammatillista kehittymistä kohtaan

-Osaan reflektoida realistisesti, osaan vastaanottaa palautetta