Aikaisemmat harjoittelut
-Tutustuminen röntgenhoitajan ammattin 1. viikko Äänekosken sairaala röntgen kevät 2017
-Natiiviröntgen harjoittelu 1.Saarijärven sairaala 3 viikkoa, huhtikuu 2021
-Natiiviröntgen harjoittelu 1. Äänekosken röntgen 1 viikko, toukokuu 2021
Ultraääniharjoittelu
Oppimistavoiteet
Osaan hakea uusinta tutkittua ja luotettavaa tietoa ultraäänitutkimuksesta. Tiedän, mitkä ovat yleisimmät ultraäänitutkimukset ja niihin valmistautumisohjeet. Osaan ohjata potilasta toimenpiteeseen valmistautumisessa. Opin parhaiten tekemällä, toki teoria tieto täytyy hallita ja lukea ensin. Teoriatiedon oppimisessa minua auttaa muistiinpanojen kirjoittaminen.
Olen perehtynyt yleisimpiin UÄ-tutkimuksiin sekä niiden valmistautumisohjeisiin. Osaan etsiä luotettavaa tietoa sähköisesti. Osaan hyödyntää anatomian kirjoja oppimisessani. Ymmärrän radiografian prosessin osana oppimistani.
-Osaan hakea tietoa sähköisistä lähteistä
-Kehitän oppimistaitojani käytännön työn ja teoriatiedon yhdistämisessä
-Otan vastaan palautetta ohjaajaltani ja osaan toimia saamani palautteen mukaan.
Ohjaamis-ja hoito-osaaminen
Osaan seurata potilaan peruselintoimintoja ns.vitaalielintoiminnot. Osaan seurata/mitata potilaalta verenpaineen,verensokerin sekä tarkkailla hapetusta ihon värin sekä happisaturaatiomittarin perusteella j a laskemalla hengitysfrekvenssin ( hengitystaajuus). Hapetuksen mittaamisen käytetään happisaturaatiomittaria. Potilaan ihon väriä ja lämpötilaa tarkkaillaan myös, onko hikinen, kalpea, sinertääkö esim.huulet.
Olen ollut natiiviharjoittelun aikana katsomassa myös ylävatsan uä-tutkimusta. Osaan ohjata potilasta ennen tutkimusta. Esim. vatsan uä-tutkimusta varten potilaan täytyy olla 4-6h ravinnotta, lääkkeet voi ottaa pienen nestemäärän kanssa. Kaasua muodostavia ravintovalmisteita pitää välttää edellisenä päivänä, hiilihapollisia juomia sekä purkkaa.
Potilaalle kerrotaan tutkimuksen kulku. Potilas makaa selällään tutkimuspöydällä, vatsalle laitetaan lämmintä geeliä, vaatteet suojataan sellulla, kuvattava alue paljaaksi. Tutkimus on kivuton. Radiologi kertoo potilaalle tulokset tutkimuksen jälkeen.
Osaan avustaa lääkäriä/ radiologia yleisimmissä uä-tutkimuksissa. Osaan tehdä steriilin pöydän biopsioiden ottoa varten. Tiedän aseptisen työskentelyn tavoitteet ja osaan toimia sen mukaan. Olen aikaisemmalta koulutukseltani sairaanhoitaja, joten aseptiikan hallinta on tuttua käytännön työstä. Tutustun potilaan lähetteeseen, miksi potilas on tulossa tutkimukseen, lähetteestä saan selville potilaan yleisvoinnnin, perussairaudet jne.
Varmistan potilaalta ennen tutkimusta, että hän on noudattanut tutkimukseen valmistautumisohjeita. Tämä on tärkeää,koska jos ohjeita ei ole noudatetty, ei tutkimusta voi tehdä. Ylävatsan ja alavatsan tutkimuksiin liittyy tarkat ohjeet. Jos otetaan syväelinbiopsia täytyy Marevan lääke olla tauotettuna ja tietyt laboratoriokokeet täytyy olla otettuna ennen tutkimusta ( Hkr,Hb,Crp, trombosyytit ja INR, jos Marevan käytössä). Kun nämä asiat ovat kunnossa ja potilaalle on annettu esilääke voidaan potilas tuoda toimenpiteeseen.
Tiedän yleisimmät indikaatiot kaulan alueen uä-tutkimuksiin: kilpirauhasen sairaudet, kiputila,lymfooma, tuumori, kaulavaltimon ahtauma. Tiedän mitä kuuluu kaulan alueen uä-tutkimuksiin: kilpirauhasen,imusolmukkeiden, kaulan pattien, verisuonten, sylkirauhasten, absessien sekä leukanivelten tutkimukset. Kaulan alueen tutkimus ei vaadi esivalmisteluja.
Rintarauhasen ja kainalon tutkimus tehdään selällään, tutkittavan puolen käsi nostetaan ylös. Käytetään lineaarianturia. Tutkimuksen kesto 15-30min.
Tavoitteet:
-Osaan laittaa potilaan tiedot UÄ-laitteeseen, valitsen oikean ohjelman/ tutkimuksen yhdessä ohjaajani kanssa.
-Tiedän, missä asennossa tutkimus tehdään esim. Ylävatsan UÄ-selälleen,suojaan potilaan vaatteet sellulla, geeli pullo esille.
-Osaan valita sopivan anturin tutkimusta varten.
-Jos otetaan biopsioita, niin steriili pöytä ja muut tarvittavat välineet valmiiksi ( näytepurkki, näytteenottoneula, puudutusaine.
-Tarkkailen potilaan vointia tutkimuksen ajan.
Menetelmäosaaminen:
Tiedän ,miten ultraääni syntyy, sitä synnytetään anturilla,joka asetetaan potilaan iholle tai viedään potilaan sisälle. Anturin pietsosähköinen kide värähtelee siihen johdetun jännitten tahdissa, syntyy mekaaninen aalto, joka lähtee etenemään kudoksiin. Sähkökentän vaikutuksesta kide alkaa värähdellä eli se laajenee ja supistuu vuorotellen. Pietsosähköisyysdellä tarkoitetaan sitä että,kytkemällä sähkökenttä kiteeseen, sen erimerkkiset varaukset vaihtavat paikkaa keskenään. Sähkökentän vaikutuksesta kide alkaa alkaa värähdellä eli se laajenee ja supistuu vuorotellen.
Tavoitteet:
-Osaan valita oikeanlaisen anturin tutkimusta varten
-Ymmärrän laitteen toimintamekanismin
-Osaan työskennellä röntgenhoitajan ja lääkärin työparina.
-Osaan ohjata potilasta tavallisimmissa ultraäänitutkimuksissa-toimenpiteissä radiografiatyöprosessin eri vaiheissa.
Eettinen osaaminen
Kohtaan potilaan yksilöllisesti, kunnioittavasti ja ammatillisesti. Osaan ottaa potilaan yksilölliset tarpeet huomioon. Tiedän mitä vaitiolo-ja salassapitovelvollisuus tarkoittavat ja osaan toimia sen mukaan. Minulla on aikaisempaa kokemusta terveydenhuollon ammattilaisena, joten nämä asiat ovat minulle tuttuja.
Osaan toimia potilaslähtöisesti ja ammatillisesti potilaan parhaaksi, jotta hän kokisi olonsa turvalliseksi. Osaan kohdata erilaisista kulttuurista tulevia potilaita ja heidän omaisiaan.
Osaan huomioda potilaan fyysisenä, psyykkisenä ja sosiaalisena kokonaisuutena. Osaan kohdata potilaan luottamuksellisesti ja aidosti lyhyessäkin hoito-ja kuvantamistilanteessa. Pystyn kannustamaan ja tukemaan potilasta, hänen tarpeet ja toiveet huomioden.
-Osaan kohdata potilaan yksilöllisesti ja ammatillisesti
-Huomioin potilaan erityistarpeet
-Osaan toimia niin, että potilas kokee olonsa mahdollisimman mukavaksi ja turvalliseksi
Työyhteisöosaamnen
-Osaan toimia työyhteisön jäsenenä ja edistää ammatillista hyvinvointia omalla toiminnallani.
-Toimin ammatillisesti työpaikan sääntöjä ja ohjeita noudattaen.
-Kykenen toimimaan eri ammattilaisten kanssa esim. radiologin, lääkärin, sairaanhoitajien ja röntgenhoitajan kanssa.
Turvallisuusosaaminen
Osaan toimia työturvallisuusohjeita noudatten. Otan huomioon ergonomisen työtavan. Huomioin erityisen tarkasti lääkehoidon turvallisuuden. Turvallisen lääkehoidon tärkeä ”työväline” on lääkehoito-opas.Keskeisiä asioita lääkehoidossa ovat: yksikön/ osaston käytössä olevat lääkkeet, PKV-lääkkeet( pääasiassa keskushermostoon vaikuttavat lääkkeet),käytössä olevat riskilääkkeet,henkilöstön rakenne ja osaaminen, lääkehoidon tilat ja laitteet. Lääkeluvat pitää uusia viiden vuoden välein turvallisen lääkehoidon takaamiseksi.
–
Tutkimuksen toteuttamisen ja koko radiografiaprosessin eri vaiheissa otan huomioon potilas-ja työturvallisuuden. Potilasturvallisuus on keskeinen osa laadukasta ja hyvää hoitoa. Potilasturvallisuudesta ja laadunhallinnasta säädetään sosiaali-ja terveysministeriön asetuksessa. Asiakkaan näkökulmasta potilasturvallisuus tarkoittaa sitä, että potilas saa oikean hoidon oikeaan aikaan ja hoidosta ei aiheudu haittaa.
-Otan huomioon potilasturvallisuuden tutkimuksen eri vaiheissa
-Osaan toimia ergonomisen työtavan mukaan
–
Kiitos pääsääntöisesti antamani palautteen mukaan muokatuista lähtötasosta ja tavoitteista. Yhdistät niissä mainiosti teoriaa, kokemuksiasi ja pohdintaasi. Voit aloittaa harjoittelun. Täydennä vielä tekstiä kommenttieni mukaan. Sinun ei kuitenkaan tarvitse enää erikseen palauttaa sitä.
Huomioithan jatkossa, että lähtötaso ja tavoitteet tulee olla ohjaavalla opettajalla viimeistään 2 viikkoa ennen harjoittelun alkua. Tämä on edellytys harjoitteluun pääsemiselle.
Lisää lähtötason ja tavoitteiden alkuun aikaisemmat harjoittelut harjoittelu-Moodlesta löytyvän ohjeen mukaisesti.
Oppimisen taidot: Tunnistat hyvin oppimistasi edistäviä tekijöitä.
– Lisää tavoitteisiin oman osaamisen reflektio.
– Lisää tavoitteisiin palautteen hyödyntäminen oppimisessa.
– Tarkenna tiedon hakuun ja hyödyntämiseen liittyviä tavoitteita luotettavalla näyttötiedolla, se on laajempi kuin teoriatieto.
Eettinen osaaminen: Kirjoitat hienosti kokonaisvaltaisesta, luottamuksellisesta ja kannustavasta potilaiden kohtelusta.
– Röntgenhoitajan ammattieettiset ohjeet (2020) olisi hyvä mainita.
– Muista myös työyhteisö ja yhteistyö osana eettistä toimintaa.
Ohjaamis- ja hoitamisosaaminen (ei hoito- ja menetelmäosaaminen): Mainio kuvaus radiografiatyöprosessiin kuuluvista asioista ultraäänessä.
Ohjeen mukaan:
– Lisää lähtötasoon potilaan voinnin tarkkailuun liittyvä osaamisesi sairaanhoitajana ja aikaisempien harjoitteluiden perusteella.
– Lisää lähtötasoon ensiapuosaamisesi.
Lisää tavoitteisiin esim.
– potilaan ohjaaminen tavallisimmissa ultraäänitutkimuksissa ja -toimenpiteissä radiografiatyöprosessin eri vaiheissa.
– ensiapukäytännöt.
Menetelmäosaaminen: Teknisen kuvauksen alku on ansiokas, mutta siinä voisi olla vielä lyhyesti, miten esim. anturi myös vastaanottaa erilaisista kudoksista eri tavoin heijastuvia ääniaaltoja, ja millaista kuvaa ultraäänilaitteella pystyy muodostamaan. Lisää lähtötasoon ja tavoitteisiin ohjeen mukaan esim.
– ultraäänilaitteen käyttö röntgenhoitajan roolissa. Lääkäreillä voi olla eri mieltymyksiä antureiden suhteen, joten tärkeintä että tiedät mihin tutkimuksiin eri antureita yleensä voidaan käyttää ja miksi.
– anatominen osaaminen, perusanatomian tunnistaminen ultraäänikuvista
– tietojärjestelmäosaaminen
Turvallisuusosaaminen: Tämä osio puuttuu edelleen kokonaan! Lähtötasossa ja tavoitteissa tulee ohjeen mukaan käsitellä potilas- ja työturvallisuutta sekä säteilyturvallisuutta. Esim. aseptiikka, lääketurvallisuus, särmäjätteet, ergonomia, ionisoimattoman säteilyn turvallisuus.
Työyhteisö- ja kansainvälisyysosaaminen:
– Lisää kokonaan puuttuva lähtötaso.
– Lisää kokonaan puuttuva kansainvälisyysosaaminen, esim. monikulttuuriset potilaat ja kollegat.
Muutamia painovirheitä osui silmiini. Asiatestissä labrakokeet->laboratoriokokeet.
Säteilevää harjoittelua!