Osallistuin elokuussa Belfastissa järjestettyyn EAAP (European Federation of Animal Science) kongressiin, joka on Euroopan suurin kotieläintieteen kongressi. Osallistujia oli jälleen kaikkialta maailmasta, vaikka kongressin pitopaikka kiertääkin vain Euroopan maissa. Tänä vuonna meitä oli noin 1500 osallistujaa 60 eri maasta. Ensi vuonna EAAP järjestetään Tallinnassa, jolloin teemana on kotieläintuotannon rooli osana biotaloutta (Patterns of livestock production in the development of bioeconomy). Lisää tietoa EAAP -organisaatiosta saat www.eaap.org

Belfastissa pidetyn kongressin teemana oli ”Kestävä ruoantuotanto: Kotieläintuotannon avainrooli”  (Sustainable Food Production: Livestock’s Key Role). Tarjolla oli huikea määrä tieteellisiä esityksiä sekä postereita yhteensä 74 sessiossa eli yhteensä noin 2000 näkökulmaa kotieläintieteeseen. Verrattuna aikaisempiin EAAP kokemuksiini mukana oli runsaasti myös elinkeinoelämän edustajien sekä viljelijöiden puheenvuoroja, joten tieteen syvyyksistä oli mahdollista siirtyä myös käytännöllisten asioiden pariin.

5-belfast-fKongressin aiheet käsittelivät kotieläintuotantoa hyvin laajalti mm. hyvinvointia, genetiikkaa, ruokintaa, managementia, terveyttä, fysiologiaa.Tuotantoeläimistä käsiteltiin pääasiassa nautoja, lampaita, vuohia, sikoja, siipikarjaa, hevosia ja kaloja. Lisäksi keskusteltiin mm. elinkeinoelämän toiveista kotieläintuotannolle ja toimintaympäristön muutoksista sekä ruoantuotannon tulevaisuudesta ja kiintiöiden jälkeisestä elämästä Euroopassa. Koska oltiin Isossa-Britanniassa, Brexitin vaikutuksia kotieläintuotantoon sivuttiin useassa puheenvuorossa. Tosin vastausta ei ollut tarjota kenelläkään, mutta varautumista pahimpaan suunniteltiin monesta näkökulmasta. Mielenkiintoisia olivat myös puheet, joissa keskusteltiin eläintuotteiden vaikutuksista ihmisiin. Tämä oli täysin uusi näkökulma kotieläintieteen kongressissa. Maidon erinomaisuutta elintarvikkeena ja terveyttä edistävää vaikutusta korostettiin useaan kertaan.

Kuuntelemieni esitysten perusteella kotieläintuotannon kuumia aiheita ovat: täsmä- (precision), tuotannon tehokkuus, ruokahuollon tulevaisuus 2050, sosiaalinen oikeutus tuotannolle, ruokaturvallisuus ja tiedonsiirto tieteeltä tilalle. Täsmä –sanaa liitettiin moneen asiaan, mm. täsmäruokinta ja täsmäjalostus. Tuotannon tehokkuutta sivuttiin monelta kannalta, ilman tehokkuuden lisäämistä resursseja tuhlaamatta tulevaisuuden ruokahuolto on mahdoton järjestää maailmanlaajuisesti. Kuluttajien toiveet ja asenne eläintuotteiden tuottamista kohtaan puhuttivat paljon. Kuluttajilta on saatava ”social licence to produce” muutoin tuotteilla ei ole kysyntää. Sosiaaliseen hyväksyntään liittyvät myös ruokaturvallisuus ja ruokahävikin vähentäminen sekä tuotantotapojen kehittäminen. Tieteellisen tiedon pureskelua tuottajille hyödylliseen muotoon käsiteltiin useassa sessiossa. Puheenvuoroissa kannustettiin tiedonsiirtoon sekä tilalta tutkimukseen että toisinpäin. Tutkimuksen viestinnän tilatasolle päin tulee olla selkeää, ajankohtaista ja käytännönläheistä. Puheissa käsiteltiin hyviä malleja onnistuneesta tiedonsiirrosta ja toimista, jotka helpottavat nuorten viljelijöiden menetystä.

Neljän päivän kongressin aikana kertyi tietoa valtavat määrät, vaikka puheista ehti kuunnella vain pienen osan. Myös käytäväkeskustelut olivat hyvin antoisia. Olen pyrkinyt jakamaan kertynyttä tietoa moneen suuntaan. Kongressin kuumat aiheet sekä muut opit kannattaa myös huomioida tulevissa hankesuunnitelmissa.p1040273

Luonnonvara-alan yliopettaja
Heli Wahlroos
Heli.Wahlroos@savonia.fi

 

Kotieläintutkimuksen kuumat aiheet

Hakutulokset “Kotieläintutkimuksen kuumat aiheet

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.