Me, Katriina Pylkkänen ja Marjatta Kumpulainen, saimme tehtäväksemme hankkia uusia luonnonvara-alan harjoittelupaikkoja maailmalta, jotta opiskelijoidemme olisi helpompaa päästä ulkomaille harjoitteluun. Tällä kertaa kohteemme oli Ranska, Albi ja Lycéé de Fonlabour. Matka oli varsin onnistunut, vaikka jouduimme yöpymään ensimmäisen yön Helsingissä sumun takia.  Ei se mitään, saimmehan yöpyä Hiltonissa luksushotellissa. Loppuviikko menikin sitten melkein tyhjässä opiskelija-asuntolassa erittäin vaatimattomissa olosuhteissa, mutta eipä majoituksesta veloitettukaan mitään.

Matkamme oli todella onnistunut ja meitä kohdeltiin kuin parempiakin vieraita. Löysimme harjoittelupaikan hevosopiskelijoille Ferme Equestre de la Gresignen hevostilalta. Tilalla on noin 70 kavioeläintä, joista noin 10 aasia, 8 ponia, 20 täyshoitohevosia ja loput erilaisia puoliverisiä ratsuhevosia. Tilalla tarjotaan bed and breakfast -palveluja, ratsastusta matkailijoille, equitation, koulu- ja esteratsastustunteja ja pikkukilpailuja. Hevoset laiduntavat ulkona ympäri vuoden, ainoastaan täysihoidossa olevat otetaan yöksi sisälle. Maisema ja ympäristö ovat kauniita ja toimintatapa on luonnonmukainen, hevos- ja asiakasystävällinen. Tilalla oli vanhahkot tallirakennukset, maneesi, ratsastuskenttä, equitation maastoesteitä ja maastotaito-pisteitä sekä rauhallisia ratsastusreittejä. Harjoittelupaikka on tarjolla ratsastuksenohjaajatutkinnon suorittaneelle touko-kesäkuun ja syys- lokakuun ajaksi. Opiskelija pääsee ohjaamaan ryhmiä eikä tilalla haluta teetättää huonoimpia töitä, vaan opiskelijalle hautaan tarjota mahdollisuus kehittymiseen ja matkailijoiden ohjaamiseen.

Hevosten lisäksi heillä oli aaseja, mikä meitä vähän kummastutti.

Saimme harjoittelupaikan myös lihanautatilalta, jossa kasvatettiin Blonde de Aquitaine ja Limousin vasikoita vaalean lihan tuotantoon. Tilalla oli 50 emoa, keväällä syntyvät vasikat saavat imeä emoa 6 kk ikään saakka, jonka jälkeen ne teurastetaan. Tällöin ne painavat 400 kg ja niiden ruhopaino on noin 200 kg. Tilalla oli lisäksi 20 000 lihantuotantoon kasvatettavaa helmikanaa, jotka oli sijoitettu halliin, josta oli pääsy myös ulkotarhaan. Erillisessä aitauksessa oli myös kukkoja ja kanoja omaan käyttöön. Viljelysalaa oli yhteensä 200 ha. Tilalle toivotaan maataloustöihin tottunutta ja traktorinajotaitoista opiskelijaa. Isäntäperhe oli erityisen miellyttävä!

Lämmintä riitti ihan mukavasti! 

Mielenkiintoisin paikka oli lammastila, jossa lampaita lypsettiin. Maidosta valmistetaan Roguefort-juustoa, jota mm. saimme maistella Marie-Linien luona yhtenä iltana. Ranskalaiset arvostavat hyviä raaka-aineita ja omia kotimaisia tuotteitaan.

Harjoittelupaikka saatiin myös koulun lypsykarjatilalta. Yhteistyöstä sovittiin ja keväällä saamme isännöidä kahta ranskalaista vaihto-opettajaa, jotka tulevat tutustumaan Savonian käytänteisiin ja mm. Flipped learning –metodiin, joka meillä on käytössä. Yhteinen opiskelijaprojekti on myös suunnitteilla ja mikäpä on pitää yhteyttä ja opettaa online, kun näitä välineitä pilvin pimein. Tuliaisiksi saatiin lisäksi videomateriaalia opetukseen ja vielä pullolliset ranskalaista viiniä!

Marjatta Kumpulainen, lehtori
Katriina Pylkkänen, lehtori, maatalousharjoittelun ohjaaja

Katriina, kv-koordinaattori Fadia Gast ja Marjatta
Ammattikorkeakoulun opettajan tehtäviin kuuluu monenmoista – esimerkiksi kansainvälisyyttä ja matkailua ja joskus vähän seikkailuakin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.