Ruokaa kylmän käden kautta

Mikä on tulevaisuus yhdellä nopeiten jatkuvasti kehittyvistyvistä aloista, eli matkailu ja ravintola alasta. Taas on uusi läpimurto tullut, elikkä jo melko korkealaatuista ruokaa valmistavat keittiörobotit. Enään siis kyseiset kylmät kaverit ei toimi pelkästään ruoan pöytään rullaajina tai ruuantuotantotehtaiden linjastoilla.

Kuva 1. Service robots (Mohamed_hassan julkaisuaika tuntematon)

Saksalaisravintolan robottikokki tekee 150 annosta tunnissa – Asiakkaat eivät huomanneet eroa (Tuula Laatikainen 2023) Linkki uutiseen: https://www.kauppalehti.fi/uutiset/kl/ce403937-756d-4946-af2d-93e2b49e2a7e?ref=ampparit:7629&_gl=1b174uvampparit_gaMTI5NzU4NjE1MS4xNjk3OTYwOTczampparit_ga_3L539PMN3X*MTY5ODM3MDc5MS4yLjAuMTY5ODM3MDc5MS4wLjAuMA..

Uutisessa siis kerrotaan Goodbytz-nimisestä Saksalaisesta yrityksestä ja sen uusista ravintolakokkiroboteista, jotka kykenevät valmistamaan 150 ruoka-annosta tunnissa. (Laatikainen, Tuula 2023)

Yritys oli tehnyt kokeilun jossa se oli nimettömäksi jäävässä ravintolassa käyttänyt robotteja ruoan valmistamiseen oikeille asiakkaille. Tämä testi oli ilmeisesti mennyt hyvin sillä yritys on nyt lähtenyt nousukiitoon ja se on saanut yli 12 miljoonan euron edestä rahoitusta riskisijoittajilta sekä se on laajenemassa ulkomaille saksankielisiin valtioihin. (Laatikainen, Tuula 2023)

Tästä uutisesta opin miten nopeaa kehitys alalla oikeasti on, kokoajan tulee uusia innovaatioita ja teknologiaa, mikä monipuolistaa alaamme ja vie sitä eteenpäin.

Vaikka näin aluksi superkokkirobotit kuulostavat pelottavilta ja alkaa puskemaan hikipisaroita esiin näin kokkina itsekin, niin koen, että suurta huolta ei vielä asian suhteen ole, kovin komplekseihin makunautintoihin nämä robotit siis eivät vielä pysty niin kuin Suutari tekstissään on kirjoittanut: ”Robottien on kaavailtu työskentelevän lähinnä suurkeittiöissä, kuten työpaikka- ja kouluruokailoissa, hotelleissa, sairaaloissa ja hoitokodeissa.”. Täten uskon, että olemme vielä kaukana siitä tulevaisuudesta, jossa robottikokit valmistavat oikeasti todella komplekseja aterioita ja, kun se päivä koittaa, vaikkapa miksi nyt ei tämän Eurooppalaisen firman puolesta, on sinä päivänä ihmiskokkien aika siirtyä syrjään käyttämään upeita cateringalalla opittuja taitoja muiden vielä luovempien töiden parissa, esimerkiksi ohjelmoimalla näitä kyseisiä robotteja tulevaisuudessa valmistamaan yhä vaikeampia ja vaikeampia makukokonaisuuksia.

27.10.2023

Lähteet: