Metsäalan opiskelijoiden startti Uraohjaus2020-hankkeessa

Savon ammattiopiston metsäalan opiskelijat kokoontuivat opettajiensa kanssa perjantaina 26.4.2018 kuuntelemaan metsuri Aaro Seppästä ja metsäkoneenkuljettaja Janne Järveliniä Savon ammattiopistolle Toivalaan. Tapahtuma on metsäalan startti Uraohjaus2020-hankkeessa.

Opiskelijat kuuntelivat erittäin tarkasti ja mielenkiinnolla, kun Aaro ja Janne kertoivat työstään ja omasta opiskelustaan metsäalalla. Opinto-ohjaaja Marjo Miettinen kyseli heiltä alan toiminnoista ja työtehtävistä.

Aaro kertoi, että metsurin työssä keskeistä on ammattitaidon lisäksi itsestä huolehtiminen, kun työtä tehdään vastuullisesti yksin asiakkaan metsässä. Turvallisuus, oikea pukeutuminen ja hyvät eväät ovat keskeisiä asioita työssä jaksamiseen. Aaro korosti opiskelijoille, että hoitakaa hommat hyvin koulussa ja pitää kiinni sovituista asioista.
Janne nosti esille, että metsäkoneenkuljettajan työssä vaaditaan oma-aloitteisuutta, aikataulujen noudattamista, koneiden huoltoa ja kunnossapitoa sekä erityisen tärkeänä hän piti siisteyttä metsäkoneessa. Asiakaspalvelu on myös tärkeä osa metsäalalla.
Janne kertoi, että opiskelun alussa ei tullut otettua kaikkea irti opinnoista, mutta työssäoppimisjaksolla hän huomasi vahvuutensa ja oppi nopeasti lisää koneista ja metsätyöskentelystä. Opiskeluaikana hän on ollut aina paikalla ja hänellä on ollut halu oppia ja hän on nauttinut onnistumisista.

Miten opiskelijoiden tulisi hakea työpaikkaa metsäalalla? Molemmat ammattilaiset vastasivat, että soittaminen suoraan työnantajille on parasta tapa saada työpaikka. Puhelimessa on hyvä kerto itsestään ja tuoda esille oma kiinnostuneisuus, sekä oma asenne työtä kohtaan. Pelkkä tekstiviesti ei riitä työpaikan saamiseen. Haastattelussa on hyvä kertoa lisää itsestään ja omista tavoitteistaan.

Molemmat ammattilaiset pitivät tärkeänä hyviä verkostoja ja sitä, että verkostoja kannatta luoda jo opiskeluaikana. He kertoivat, että pitävät yhteyttä edelleen kavereihin päivittäin.  He ovat kiinnostuneita kehittämään jatkuvasti omaa työtään ja metsäalaa.
Työelämän ja opiskelijoiden yhteensaattaminen ja sen avulla opiskelijoiden sujuvat siirtymät työelämään ovat osana tämän hankkeen toimenpiteitä. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin.

Marjo Miettinen, opinto-ohjaaja, Savon ammattiopisto

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *