Kätilöintiä ja rugbypalloja

Oikeudenmukaisuus, intohimo, yhteenkuuluvuus, kurinalaisuus ja kunnioitus. Tässä kuusi rugbyn ydinarvoa, jotka kuvaavat lajia ja lajin yhteisöä. Vastustaja taklataan maahan asti, tuomarille ei urputeta, vastustajaa kunnioitetaan ja pelin päätteeksi yhteinen kolmas puoliaika pääsee vauhtiin joukkueiden kesken.

Täällä kirjoittelevat Laura Kultala, 23 ja Asta Lehtola, 24, kaksi Savonian kätilöopiskelijaa ja intohimoista rugbyn harrastajaa. Asta lähti uteliaana kokeilemaan rugbya tammikuussa 2015, kun Kuopio Rugby Club ilmoitti järjestävänsä uusien kurssin siinä toivossa, että saisivat pelaajia juuri perustettuun naisten joukkueeseen. Asta oli jo pitkään haaveillut uudesta harrastuksesta ja kiinnostus lajiin heräsi, kun Savonian sähköpostiin tuli ilmoitus uusien kurssista. Asia tuli puheeksi toisen luokkakaverin kanssa ja he päättivät lähteä yhdessä kokeilemaan lajia. Aluksi jännitti, mutta heti ensimmäisten lajitreenien jälkeen oli selvää, että Asta oli oikean lajin parissa. Rugby tuli ja vei mennessään.

Myös Lauralla oli ollut ajatuksena etsiä uusi harrastus. Tieto lajin olemassaolosta ja sen harrastus mahdollisuudesta tuli jo lajin parissa olleilta luokkakavereilta, jotka olivat hehkuttaneet lajia viimeisen puoli vuotta. Laura aloitti rugbyn syyskuussa 2015 uusien kurssilla jonka päätteeksi nappulakengät ja rugbypallo ovat jääneet pysyvästä osaksi elämää.

Kuopiossa on joukkueet sekä miehille että naisille. Miehet pelaavat pääsääntöisesti kesällä 15-rugbya ja naiset 7-rugbya talvikaudella. Naisten joukkue on vielä pelaaja määrältään pienehkö, joten otimme osaa kesällä 15-rugbyn sijaan 1. divisiionassa 10 pelaajalla pelattavaa rugbya. Se on piirteeltään yhdistelmä molempia sekä seiskaa että viittätoista. Muiden kaupunkien joukkueet mahdollistivat meidän joukkueen pelaajille pari pelipaikkaa heidän peleissään 15-kauden aikana. Tämä antoi hyvää pelikokemusta ja auttoi tutustuttamaan muihin joukkueisiin samalla kasvattaen lajin yhteishenkeä.

Joukkuekuva kevään seiskaturnauksesta

Jokaisella pelipaikalla on omat fyysiset ja tekniset ominaisuutensa; kentälle tarvitaan vikkeliä jalkoja, voimakkaita linjan läpäisijöitä ja taklaajia, hyviä pallonkäsittelijöitä ja pelinlukioita. Tämän vuoksi pelipaikka löytyykin jokaiselle mikä osaltaan tekee lajista hienon. Lajitreenejä meillä on kahdesti viikkoon, jonka lisäksi on yhdet yhteiset oheisharjoittelut. Tämän lisäksi jokainen pelaaja organisoi omaan arkeensa omatoimista oheisharjoittelua. Nopeus, voima, kestävyys ja räjähtävyys ovat rugbylle ominaista, joten näitä asioita pyritään sisällyttämään oheisharjoitteluun.

Koemme, että olemme saaneet sumplittua arkemme hyvin opintojen ja harrastamisen osalta. Kätilöopintoihimme kuuluu paljon harjoitteluita, jonka vuoksi olemme joutuneet tekemään tarkempaa suunnittelua, jotta aika riittäisi kaikkeen.

Harkkapaikoissa ollaan oltu ymmärtäväisiä ja kannustavia ja työvuorojen suunnittelu on mahdollistanut hyvin peleihin osallistumisen. Rugby on antanut myös hyvää vastapainoa opiskelulle. Lisäksi Savonia on tukenut meidän joukkuetta ja mainostanut lajia jolloin olemme saaneet paljon näkyvyyttä ja uusia potentiaalisia harrastajia. Savonia ja Kuopio Rugby Club ovat tehneet myös yhteistyötä hankeopintojen merkeissä. Tämä on näkynyt Kuopiossa järjestettävissä naisten 7-turnauksien EA-pisteinä.

Tällä hetkellä olemme Erasmus-vaihdossa Irlannin Corkissa, jossa suoritamme kätilötyön harjoitteluita paikallisessa sairaalassa. Liityimme täällä myös paikalliseen rugbyjoukkueeseen (Highfield Rugby Club) päästäksemme pelaamaan vaihdon aikana, saadaksemme uusia oppeja kotiin vietäväksi ja tutustuaksemme paikallisiin ihmisiin. Tällä hetkellä viimeiset pelit ovatkin jo pelattu ja olemme yhtä kokemusta rikkaampia! Joulukuun puolessa välissä suuntaamme takaisin Kuopioon, jossa oma joukkueemme onkin jo siinä vaiheessa täysillä asennoitunut tulevaan talvikauteen.

Ensimmäistä kertaa Highfieldin pelipaidoissa (vas. Asta ja oik. Laura)

Jos kaipaat kontaktia, meidän rugbyperheellämme on ilo toivottaa sinut tervetulleeksi lajin pariin! 🙂

Terkuin

Asta ja Laura

Lentopallo osana elämää

Moikka! Olen Juuli Help, toisen vuoden sairaanhoitajaopiskelija Iisalmesta. Lentopallo on ollut osa elämääni aina, tällä hetkellä valmennan Kiuruveden LuomuWolleyn C-tyttöjä opintojeni ohella.

Ensikosketukseni palloon sain varmasti jo melkein heti syntymäni jälkeen ja isäni mukana olen kulkenut liikuntahallilla pienestä pitäen. Itse aloitin lajin harrastamisen vasta 14-vuotiaana, sillä pienen kylän ongelmana oli ettei ikäisilleni ollut joukkuetta. Junnusarjojen jälkeen siirryin pelaamaan naisten kakkossarjaan, jossa olen pelannut keskitorjujana viime kaudelle saakka. Kaksi vuotta takaperin aloitin myös valmentamaan lajin junioreita.

Viimeisin vuosi olikin hyvin hektinen, sillä olin juuri aloittanut sairaanhoitajaopintoni ja lisäksi pelasin itse ja valmensin lentopallossa. Hengissä selvittiin, mutta ajankäyttö oli suunniteltava tarkasti ja ylimääräisistä asioista oli karsittava. Esimerkiksi pelimatkoilla minulla oli lähes poikkeuksetta tenttikirjat tai läppäri mukana ja pelikaveritkin saivat kuulla oman osansa tenttimateriaaleista. Koen kuitenkin ettei opiskeluni ole kärsineet millään lailla, harrastaessa koulujutut unohtuvat ja se on ollut minun tapani rentoutua. 😊

Viime kesänä tein päätöksen jatkaa junioreiden valmennusta, mutta pitää itse pelaamisesta välivuoden. Koen, että valmennuksen ja opintojen yhdistäminen onnistuu suhteellisen hyvin. Esimerkiksi harjoitteluissani olen voinut vaikuttaa työaikatauluihini, jolloin olen päässyt lähtemään turnausmatkoille ja iltaisin vetämään harjoituksia. Meidän valmennustiimiin kuuluu itseni lisäksi myös kolme muuta henkilöä, joten tarpeen vaatiessa esteiden tullessa aina joku meistä pääsee vetämään treenit.

Pystyn kokemuksella sanomaan, että harrastamisen ja opiskelun yhdistäminen on mahdollista! Eikä se välttämättä tarkoita minuuttiaikataulua arjessa, kunhan vain suunnittelee asiat etukäteen. Lisäksi on löydyttävä riittävästi omaa motivaatiota ja kiinnitettävä huomiota omaan hyvinvointiinsa jokaisella osa-alueella.

LuomuWolleyn C-tyttöjen joukkue toivottaa kaikille hyvää loppuvuotta!

Kirjoittanut:
Juuli Help

Keväinen tervehdys Savonian kummipelaajalta

Hei, Olen Janni Mönkkönen, 24-vuotias Savonian kolmannen vuoden suuhygienistiopiskelija ja Pallokissojen edustusjoukkueen toppari. Olen syntyperäinen savolainen ja asunut lapsuuteni sekä nuoruuteni Kurkimäessä, Kuopion eteläisessä kylässä. Jalkapallon pelaamisen aloitin 8-vuotiaana käydessäni Kurkimäen alakoulua. Tämän jälkeen siirryin yläkouluun liikuntaluokalle Hatsalaan, josta tieni vei urheilulinjalle Kuopion klassilliseen lukioon. Ylioppilaaksi valmistuin keväällä 2013 ja aloitin opintoni Savoniassa syksyllä 2014. Tälle pelikaudelle sain kunnian toimia Savonian kummipelaajana, mutta kuinka opintojen ja urheilun yhdistäminen onnistuukaan täällä Kuopiossa?

Mielestäni melko hyvin. Liikuntaluokalla yläkoulun käydessäni liikunta oli yksi valinnaisista aineista, jolloin liikuntatunteja oli tavallista enemmän. Lukiossa urheilulinjalla meille järjestettiin kolme kertaa viikossa aamuharjoitukset, jotka olivat lajiharjoittelua. Lisäksi mahdolliset urheilun takia tulevat poissaolot järjestyivät sovitusti etäopiskeluna. Korkeakouluun siirtyessäni aamuharjoitukset jäivät pois omasta tahdostani. Olisin voinut hakea Pohjois-Savon urheiluakatemiaan, jolloin myös aamuharjoittelu olisi ollut mahdollista ainakin silloin tällöin. Halusin kuitenkin panostaa opiskeluun. Savonian tukea opintojen ja urheilun yhdistämiseen olen saanut esimerkiksi opintoihini kuuluvien työharjoittelujen aikataulutuksessa ja harjoittelupaikan järjestymisessä täällä Kuopiossa, jotta voin pelata samalla täysipainoisesti.

Koen, että asioiden järjestyminen on hyvin pitkälti kiinni omasta aktiivisuudesta ja etukäteen tehtävästä suunnitelmasta. Joten eikun vaan rohkeasti tuumasta toimeen, opintojen ja urheilun yhdistäminen on mahdollista, kunhan muistaa itse olla oma-aloitteinen. Mutta nyt, kirmatkaamme yhdessä kesälomille koulujenpenkeiltä; muistetaan huilata ja nauttia kesästä!

Minä ja koko Pallokissat – joukkue toivotamme kaikki tervetulleiksi kannustamaan ja katsomaan pelejämme!

”Kissan kynnet jättää jäljen sydämeen”

Kirjoittanut:

Janni Mönkkönen

Kohti insinöörin tutkintoa

Hei, olen 22-vuotias rakennusinsinöörin alku. Opiskelen toista vuotta Savonia-ammattikorkeakoulussa, jossa tavoitteena on valmistua insinööriksi kahden vuoden kuluttua. Tässä kirjoituksessa kerron teille hieman opiskelujen ja kilpaurheilun yhdistämisestä, koska pelaan myös 1-sarjassa lentopalloa Maaningan Mahdin joukkueessa. Maaningan Mahdin asussa saan edustaa niin joukkuettani, kuin opinahjoani, kiitos Savonian ja Mahdin yhteistyön. Molemmista logoista tunnen ylpeyttä ja kannan niitä ympäri maata esitellen savolaisuuden ilosanomaa.

Opiskelun ja urheilun yhteensovittaminen on välillä raskasta, mutta tekulla onneksi on aika vähän läsnäolopakkoa, joten opiskelu joustaa ajallisesti. Tätä ei saa tajuta väärin, aika on kuitenkin laitettava opiskeluun, sen ajan löytäminen vain jää silloin enemmän omalle vastuulle. Urheilun ja opiskelun yhdistäminen vaatii asioiden järjestelyä ja priorisointia. Jos opiskelusta on taukoa yli tunti, on se usein käytetty Opistotien kuntosalilla rautaa kolistellen ja hikoillen. Myös opiskelun sosiaalinen puoli kärsii vääjäämättä, kun illat ja viikonloput ovat pääsääntöisesti kiinni lentopallon parissa, ei tee mieli lähteä enää opiskelijabileisiin, kun tulee kello 23 Maaningalta kotiin ja Wilmasta löytää 8.15 alkavan betonirakenteiden kurssin.

Opiskelu ja urheilu myös tasapainottavat toisiaan hyvin, insinöörin työ on hyvin pitkälti istumista ruudun ääressä, joten pään nollaus punttisalilla tai palloja väistellen tekee loppuillasta paljon virkeämmän ja miellyttävämmän.

Vaikka välillä on raskasta, en vaihtaisi näitä pois, koska viihdyn hyvin, Kuopiossa, Savonialla ja Mahdissa.

Kirjoittanut:

Tommi Silventoinen #13

Tasapainoa opintojen ja urheilun välillä

Kuinka yhdistää koulunkäynti ja liikuntaharrastus? Jääkö koulun ohella aikaa harrastaa, vai meneekö kaikki aika opiskeluun? Nämä ovat asioita joita miettii varmasti moni kouluun hakemista suunnitteleva urheilija. Koulutuksen jonka valitset ja lajin jota harrastat ovat oltava sellaisia jotka kiinnostavat sinua oikeasti. Tärkeintä on löytää tasapaino urheilun ja opiskelun välille.

Omat rakennustekniikan opintoni aloitin Savonian Opistotien kampuksella syyskuussa 2016. Samaan aikaan illat menivät treenaten Kuopio Steelersin riveissä. Heti ensimmäisillä viikoilla huomasin, että on tärkeää osata asettaa itselleen tavoitteita. Opiskelussa se tarkoitti arvosanatavoitteita ja treenaamisessa itsensä kehittämistä urheilijana.

Onnistumisen tunteet lisäävät motivaatiota joka on tärkeää niin opiskelussa kuin urheilussakin. Opintojeni alkuvaiheessa omalla kohdallani vaikeinta oli sovittaa päivät siten, että vapaa-ajalla treenaamisen ohella aikaa jäi myös kotona kotitehtävien tekemiselle sekä asioiden kertaamiselle.

Opistotien kampukselta löytyy erittäin edullinen kuntosali jonka vuoksi pystyn treenaamaan myös koulussa hyppytunneilla. Pitkälle suunnitellut koulun lukujärjestykset sekä joukkueen treeniaikataulut mahdollistavat oman aikatauluni suunnittelun. Olen huomannut, että urheilu vaikuttaa positiivisesti koulussa jaksamiseen ja keskittymiskykyyn. Treenaaminen on mielestäni myös hyvä tapa päästä nollaamaan ajatuksiaan opiskelusta etenkin silloin kun pitää harrastamastaan lajista. Opiskelu taas antaa vastapainoa urheilulle. Mielestäni insinööriopiskelut ja urheilun pystyy yhdistämään hyvin, kunhan löytää riittävästi motivaatiota sekä oma asenne on kohdallaan.

Tätä tekstiä kirjoittaessani ensimmäinen opiskeluvuoteni Tekulla on tullut päätökseen ja kaiken energian suuntaan nyt treenaamiseen sekä kolmen viikon päästä alkavaan jenkkifutiskauteen. Opintoni jatkuvat taas ensi syyskuussa ja joukkueemme tavoitteena on voittaa ykkösdivisioonan mestaruus tänä kesänä.

Kirjoittanut:

Herkko Nykänen

Savonian opiskelija ja Steelersin edustusjoukkueen pelaaja

Savonia on valinta juuri sinulle!

Mikä minusta tulee isona? Mihin hakisin opiskelemaan? Nämä ovat kysymyksiä jotka pyörivät yhteishaun alettua monella nuorella mielessä. Toisilla toki on jo kirkkaana ajatus siitä, mitä haluavat tulevaisuuden tuovan mukanaan, mutta sinä jolle tuleva opiskelupaikka on vielä arvoitus, suosittelen sinua lukemaan tämän tekstin, sillä nyt puhuu opiskelijan kokemuksen syvä rintaääni eikä mikään markkinointikoneiston kasvoton täti tai setä.

Valmistuin Kuopion klassillisesta lukiosta vuoden 2014 keväällä. Tuntui, että ympärilläni olevilla ihmisillä oli selvä suunta tulevasta jatko-opiskeluvalinnastaan, kun taas itsellä ajatukset asian suhteen olivat enemmän kuin sekaisin. Päätin kuitenkin hakea Savonian ammattikorkeakouluun lukemaan liiketalouden koulutusalaa, sillä monet ystävistäni olivat sieltä valmistuneet ja työllistyneet mieleisiinsä työtehtäviin. Pääsykokeista tuli kesällä hyväksyntäkirje ja opintoni aloitin syyskuussa. Tätä tekstiä kirjoittaa nyt kolmannen vuoden liiketaloudenopiskelija jolla valmistuminen häämöttää tämän vuoden joulukuussa.

Syksyllä 2014 Savonia Microkadun kampuksen aulassa seisoi vielä aikalailla alavalintaansa epäilevä nuori nainen. Opinnot kuitenkin imaisivat mukaansa, sillä opiskelu ei ollut pelkästään luennoilla istumista vaan asioita opeteltiin ensimmäisestä päivästä lähtien myös käytännössä. Uskonkin, että ammattikorkeakoulu oli minulle juuri tämän vuoksi yliopistoa parempi valinta. Tykkään testata opittuja asioita käytännössä ja samalla syventää oppimaani. Nyt kolmannen vuoden keväällä voinkin sanoa olevani omalla alallani. Voin suositella Savonia ammattikorkeakoulua aivan jokaiselle joka haluaa opiskella itselleen korkeakoulututkinnon teoriaa ja käytäntöä aktiivisesti soveltaen. Savonian koulutustarjonta on laaja ja sieltä löytyy varmasti monelle ala joka houkuttelee opiskelemaan.

Laajan koulutustarjonnan, laadukkaan opetuksen ja monipuolisen kurssivalikoiman lisäksi Savonia tekee yhteistyötä Kuopion alueen Urheiluakatemian kanssa ja sillä onkin menestyksekkäät perinteet huippu-urheilijoiden kouluttamisessa. Sinä joka olet kansallisella tasolla menestynyt ja kansainväliselle tasolle pyrkivä urheilija joka haluaa tehokkaan harjoittelun ohessa opiskella itselleen korkeakoulututkinnon, kannattaa sinun vakavasti harkita opintojesi aloittamista Savoniassa ja sen jälkeen hakeutumista Urheiluakatemia opiskelijaksi. Urheiluakatemia tukee, kannustaa ja edistää urheilijan kaksoisuran rakentamista. Vastuu opinnoista on opiskelijalla ja tutkintovaatimukset ovat samat kuin muillekin, mutta opintojen järjestelyissä huomioidaan urheilun opiskeluun aiheuttamat rajoitukset.

Savonian ja Urheiluakatemian tekemä yhteistyö on mahdollistanut minulle vaivattoman liiketalouden alan opiskelun ja amerikkalaisen jalkapallon pelaamisen Kuopio Steelersin naisten joukkueessa. Se on myös antanut aiheen opinnäytetyöhöni sekä kaksoisuran rakentamisen kautta olen saanut ajatuksen siitä mitä haluan tehdä tulevaisuudessani ammatikseni. Urheiluakatemian opiskelijana saat opiskelijastatukseesi urheilijamerkinnän, joka on suureksi eduksi opintojasi järjestellessäsi. Erityiskiitos omien opintojeni järjestelyistä menee Savonian opinto-ohjaaja Tarja Joonalle. Hänellä riittää aina aikaa meille jokaiselle opiskelijalle ja hänen avullaan opiskelijat löytävät ne tavat, jolla suorittavat opintonsa aikataulussa. Monesti kuulee sanottavan, että opiskelijat ovat korkeakoulussa opettajilleen kasvottomia, mutta Savonian kohdalla tämä ei pidä paikkaansa vaan opettajat tuntuvat muistavan jokaisen opiskelijansa.

Savoniassa opiskelee monen eri tasoisia urheilijoita. Jotkut päätyvät kansainväliselle huipulle ja toiset taas eivät. Urheilun ja opiskelun yhdistäminen Savoniassa Urheiluakatemian tuella mahdollistaa sen, että urheilu-urasi loppuessa sinulla on taskussasi korkeakoulututkinto ja mahdollisuus yhdistää urheilu-urasi opiskelemaasi ammattiin. Mitä ikinä opiskelija päättääkään tehdä opintojensa jälkeen, astuu hän sille tielle korkeakoulutusta ja elämänsä kokemusta rikkaampana.

Sinä jatko-opiskeluvalintaa pohtiva nuori, mitä ikinä sitten valitsetkaan, voin luvata sinulle, että et tule katumaan mikäli valitset tulevaksi opinahjoksesi Savonia ammattikorkeakoulun. Täällä sinulle annetaan käytännön avaimet tulevan urasi rakentamiseen.

Kirjoittanut:

Ella Tuovinen

Kuopio Steelersin naistenjoukkueen pelaaja ja Savonian opiskelija

 

Blogi on alunperin julkaistu Steelersin sivuilla.