Mikä minusta tulee isona? Mihin hakisin opiskelemaan? Nämä ovat kysymyksiä jotka pyörivät yhteishaun alettua monella nuorella mielessä. Toisilla toki on jo kirkkaana ajatus siitä, mitä haluavat tulevaisuuden tuovan mukanaan, mutta sinä jolle tuleva opiskelupaikka on vielä arvoitus, suosittelen sinua lukemaan tämän tekstin, sillä nyt puhuu opiskelijan kokemuksen syvä rintaääni eikä mikään markkinointikoneiston kasvoton täti tai setä.

Valmistuin Kuopion klassillisesta lukiosta vuoden 2014 keväällä. Tuntui, että ympärilläni olevilla ihmisillä oli selvä suunta tulevasta jatko-opiskeluvalinnastaan, kun taas itsellä ajatukset asian suhteen olivat enemmän kuin sekaisin. Päätin kuitenkin hakea Savonian ammattikorkeakouluun lukemaan liiketalouden koulutusalaa, sillä monet ystävistäni olivat sieltä valmistuneet ja työllistyneet mieleisiinsä työtehtäviin. Pääsykokeista tuli kesällä hyväksyntäkirje ja opintoni aloitin syyskuussa. Tätä tekstiä kirjoittaa nyt kolmannen vuoden liiketaloudenopiskelija jolla valmistuminen häämöttää tämän vuoden joulukuussa.

Syksyllä 2014 Savonia Microkadun kampuksen aulassa seisoi vielä aikalailla alavalintaansa epäilevä nuori nainen. Opinnot kuitenkin imaisivat mukaansa, sillä opiskelu ei ollut pelkästään luennoilla istumista vaan asioita opeteltiin ensimmäisestä päivästä lähtien myös käytännössä. Uskonkin, että ammattikorkeakoulu oli minulle juuri tämän vuoksi yliopistoa parempi valinta. Tykkään testata opittuja asioita käytännössä ja samalla syventää oppimaani. Nyt kolmannen vuoden keväällä voinkin sanoa olevani omalla alallani. Voin suositella Savonia ammattikorkeakoulua aivan jokaiselle joka haluaa opiskella itselleen korkeakoulututkinnon teoriaa ja käytäntöä aktiivisesti soveltaen. Savonian koulutustarjonta on laaja ja sieltä löytyy varmasti monelle ala joka houkuttelee opiskelemaan.

Laajan koulutustarjonnan, laadukkaan opetuksen ja monipuolisen kurssivalikoiman lisäksi Savonia tekee yhteistyötä Kuopion alueen Urheiluakatemian kanssa ja sillä onkin menestyksekkäät perinteet huippu-urheilijoiden kouluttamisessa. Sinä joka olet kansallisella tasolla menestynyt ja kansainväliselle tasolle pyrkivä urheilija joka haluaa tehokkaan harjoittelun ohessa opiskella itselleen korkeakoulututkinnon, kannattaa sinun vakavasti harkita opintojesi aloittamista Savoniassa ja sen jälkeen hakeutumista Urheiluakatemia opiskelijaksi. Urheiluakatemia tukee, kannustaa ja edistää urheilijan kaksoisuran rakentamista. Vastuu opinnoista on opiskelijalla ja tutkintovaatimukset ovat samat kuin muillekin, mutta opintojen järjestelyissä huomioidaan urheilun opiskeluun aiheuttamat rajoitukset.

Savonian ja Urheiluakatemian tekemä yhteistyö on mahdollistanut minulle vaivattoman liiketalouden alan opiskelun ja amerikkalaisen jalkapallon pelaamisen Kuopio Steelersin naisten joukkueessa. Se on myös antanut aiheen opinnäytetyöhöni sekä kaksoisuran rakentamisen kautta olen saanut ajatuksen siitä mitä haluan tehdä tulevaisuudessani ammatikseni. Urheiluakatemian opiskelijana saat opiskelijastatukseesi urheilijamerkinnän, joka on suureksi eduksi opintojasi järjestellessäsi. Erityiskiitos omien opintojeni järjestelyistä menee Savonian opinto-ohjaaja Tarja Joonalle. Hänellä riittää aina aikaa meille jokaiselle opiskelijalle ja hänen avullaan opiskelijat löytävät ne tavat, jolla suorittavat opintonsa aikataulussa. Monesti kuulee sanottavan, että opiskelijat ovat korkeakoulussa opettajilleen kasvottomia, mutta Savonian kohdalla tämä ei pidä paikkaansa vaan opettajat tuntuvat muistavan jokaisen opiskelijansa.

Savoniassa opiskelee monen eri tasoisia urheilijoita. Jotkut päätyvät kansainväliselle huipulle ja toiset taas eivät. Urheilun ja opiskelun yhdistäminen Savoniassa Urheiluakatemian tuella mahdollistaa sen, että urheilu-urasi loppuessa sinulla on taskussasi korkeakoulututkinto ja mahdollisuus yhdistää urheilu-urasi opiskelemaasi ammattiin. Mitä ikinä opiskelija päättääkään tehdä opintojensa jälkeen, astuu hän sille tielle korkeakoulutusta ja elämänsä kokemusta rikkaampana.

Sinä jatko-opiskeluvalintaa pohtiva nuori, mitä ikinä sitten valitsetkaan, voin luvata sinulle, että et tule katumaan mikäli valitset tulevaksi opinahjoksesi Savonia ammattikorkeakoulun. Täällä sinulle annetaan käytännön avaimet tulevan urasi rakentamiseen.

Kirjoittanut:

Ella Tuovinen

Kuopio Steelersin naistenjoukkueen pelaaja ja Savonian opiskelija

 

Blogi on alunperin julkaistu Steelersin sivuilla.

Savonia on valinta juuri sinulle!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *