Oikeudenmukaisuus, intohimo, yhteenkuuluvuus, kurinalaisuus ja kunnioitus. Tässä kuusi rugbyn ydinarvoa, jotka kuvaavat lajia ja lajin yhteisöä. Vastustaja taklataan maahan asti, tuomarille ei urputeta, vastustajaa kunnioitetaan ja pelin päätteeksi yhteinen kolmas puoliaika pääsee vauhtiin joukkueiden kesken.

Täällä kirjoittelevat Laura Kultala, 23 ja Asta Lehtola, 24, kaksi Savonian kätilöopiskelijaa ja intohimoista rugbyn harrastajaa. Asta lähti uteliaana kokeilemaan rugbya tammikuussa 2015, kun Kuopio Rugby Club ilmoitti järjestävänsä uusien kurssin siinä toivossa, että saisivat pelaajia juuri perustettuun naisten joukkueeseen. Asta oli jo pitkään haaveillut uudesta harrastuksesta ja kiinnostus lajiin heräsi, kun Savonian sähköpostiin tuli ilmoitus uusien kurssista. Asia tuli puheeksi toisen luokkakaverin kanssa ja he päättivät lähteä yhdessä kokeilemaan lajia. Aluksi jännitti, mutta heti ensimmäisten lajitreenien jälkeen oli selvää, että Asta oli oikean lajin parissa. Rugby tuli ja vei mennessään.

Myös Lauralla oli ollut ajatuksena etsiä uusi harrastus. Tieto lajin olemassaolosta ja sen harrastus mahdollisuudesta tuli jo lajin parissa olleilta luokkakavereilta, jotka olivat hehkuttaneet lajia viimeisen puoli vuotta. Laura aloitti rugbyn syyskuussa 2015 uusien kurssilla jonka päätteeksi nappulakengät ja rugbypallo ovat jääneet pysyvästä osaksi elämää.

Kuopiossa on joukkueet sekä miehille että naisille. Miehet pelaavat pääsääntöisesti kesällä 15-rugbya ja naiset 7-rugbya talvikaudella. Naisten joukkue on vielä pelaaja määrältään pienehkö, joten otimme osaa kesällä 15-rugbyn sijaan 1. divisiionassa 10 pelaajalla pelattavaa rugbya. Se on piirteeltään yhdistelmä molempia sekä seiskaa että viittätoista. Muiden kaupunkien joukkueet mahdollistivat meidän joukkueen pelaajille pari pelipaikkaa heidän peleissään 15-kauden aikana. Tämä antoi hyvää pelikokemusta ja auttoi tutustuttamaan muihin joukkueisiin samalla kasvattaen lajin yhteishenkeä.

Joukkuekuva kevään seiskaturnauksesta

Jokaisella pelipaikalla on omat fyysiset ja tekniset ominaisuutensa; kentälle tarvitaan vikkeliä jalkoja, voimakkaita linjan läpäisijöitä ja taklaajia, hyviä pallonkäsittelijöitä ja pelinlukioita. Tämän vuoksi pelipaikka löytyykin jokaiselle mikä osaltaan tekee lajista hienon. Lajitreenejä meillä on kahdesti viikkoon, jonka lisäksi on yhdet yhteiset oheisharjoittelut. Tämän lisäksi jokainen pelaaja organisoi omaan arkeensa omatoimista oheisharjoittelua. Nopeus, voima, kestävyys ja räjähtävyys ovat rugbylle ominaista, joten näitä asioita pyritään sisällyttämään oheisharjoitteluun.

Koemme, että olemme saaneet sumplittua arkemme hyvin opintojen ja harrastamisen osalta. Kätilöopintoihimme kuuluu paljon harjoitteluita, jonka vuoksi olemme joutuneet tekemään tarkempaa suunnittelua, jotta aika riittäisi kaikkeen.

Harkkapaikoissa ollaan oltu ymmärtäväisiä ja kannustavia ja työvuorojen suunnittelu on mahdollistanut hyvin peleihin osallistumisen. Rugby on antanut myös hyvää vastapainoa opiskelulle. Lisäksi Savonia on tukenut meidän joukkuetta ja mainostanut lajia jolloin olemme saaneet paljon näkyvyyttä ja uusia potentiaalisia harrastajia. Savonia ja Kuopio Rugby Club ovat tehneet myös yhteistyötä hankeopintojen merkeissä. Tämä on näkynyt Kuopiossa järjestettävissä naisten 7-turnauksien EA-pisteinä.

Tällä hetkellä olemme Erasmus-vaihdossa Irlannin Corkissa, jossa suoritamme kätilötyön harjoitteluita paikallisessa sairaalassa. Liityimme täällä myös paikalliseen rugbyjoukkueeseen (Highfield Rugby Club) päästäksemme pelaamaan vaihdon aikana, saadaksemme uusia oppeja kotiin vietäväksi ja tutustuaksemme paikallisiin ihmisiin. Tällä hetkellä viimeiset pelit ovatkin jo pelattu ja olemme yhtä kokemusta rikkaampia! Joulukuun puolessa välissä suuntaamme takaisin Kuopioon, jossa oma joukkueemme onkin jo siinä vaiheessa täysillä asennoitunut tulevaan talvikauteen.

Ensimmäistä kertaa Highfieldin pelipaidoissa (vas. Asta ja oik. Laura)

Jos kaipaat kontaktia, meidän rugbyperheellämme on ilo toivottaa sinut tervetulleeksi lajin pariin! 🙂

Terkuin

Asta ja Laura

Kätilöintiä ja rugbypalloja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *