Lähtökohtaisesti esimiestyö on vaikuttamista ja vastuuta. Esimiesosaaminen puolestaan on ihmisten ja asioiden johtamista. Esimiehenä olet vaikuttamassa moniin organisaation sisäisiin asioihin ja kannat vastuuta alaisten tekemisistä ja tavoitteisiin pääsemisestä. Työelämän muuttuessa jatkuvasti esimiehen tulee sopeutua muuttuviin tilanteisiin. Esimies tarvitsee paljon erilaista osaamista erilaisissa tilanteissa ja erilaisten ihmisten kanssa.
Esimiesosaaminen on erittäin laaja aihe ja erilaiset osaamisalueet korostuvat vasta erilaisissa tilanteissa.
Nykypäivänä esimiehen on tärkeää keskittyä valmentavaa johtajuuteen ja itseohjautuvuuteen. Nykyään onkin saatavilla paljon tietoa esimiesosasamisesta ja itsensä johtamisesta, ja omia taitoja onkin hyvä kehittää.
Esimiestyön muutostilanteet
Esimiestyön muutostilanteet voidaan jakaa sisäisesti ja ulkoisesti vaikuttaviin tekijöihin. Sisäisistä tekijöistä löytyy huomattavasti enemmän huomioitavia osa-alueita kuin ulkoisista tekijöistä. Henkilövaihdokset voivat muuttaa organisaation arkea merkittävästi, kun uudet ihmiset tuovat uusia käytänteitä ja persoonallisuuksia taloon. Kustannusleikkaukset yrityksessä tarkoittavat, että jollain osa-alueella laatu saattaa pudota hieman. Vanhentunut osaaminen on myös haaste, jolla voi olla merkittäviä vaikutuksia. Osaaminen ja etenkin johtamisen osaaminen muuttuu jatkuvasti muuttuvassa ympäristössä, joten vanhentuneesta osaamisesta on paljonkin haittaa. Muita sisäisiä tekijöitä on muun muassa uudelleenorganisoinnit, ulkoistukset tai uusi strategia, tuote, palvelu tai tehtävä.
Ulkoisiin tekijöihin liittyykin vähemmän tekijöitä. Globaalit pandemiat ovat tekijä, joka on noussut vahvasti esiin etenkin viimeisen parin vuoden aikana ja johon tarvitaan isoja tekoja. Yrityksen asiakaskunta voi muuttua, jolloin pitää alkaa miettiä uutta markkinointia ja lähestymistapaa uusia asiakkaita kohti. Asiakaskunnan lailla sekä markkinat että toimintaympäristö voi muuttua. Muita tekijöitä ovat yritysjärjestelyt ja omistajuuden muutoket sekä yritysostot ja fuusio, jossa yritykset sulautuvat yhteen ja toimintamallit yhdistyvät.
Itsensä johtaminen
Itsensä johtamista voidaan pitää yhtenä tärkeimmistä taidoista työelämässä, ja se voidaan jakaa kolmeen eri tunteeseen. Nämä tunteet ovat;
- Itseluottamus
- Itsetuntemus
- Minäpysyvyys
Itseluottamuksella henkilö tuntee omat arvonsa ja motiivinsa samanaikaisesti ymmärtällä niiden vaikutukset hänen elämäänsä. Itsetuntemuksessa puolestaan henkilön tulee tuntea omat vahvuutensa ja kyvynsä samalla kehittäen niitä. Minäpysyvyys antaa uskon siihen, että henkilö tulee selviämään erilaisista tilanteista, joita hän kohtaa johtamisessa.

Lähteet:
Vehviläinen Merja, 2021. Itsensä johtaminen. Opetusmateriaali. Savonia-ammattikorkeakoulu. Viitattu 12.12.2021.