Mielenterveys ja päihdetyö VÄLIARVIOINTI
Osaa työskennellä ammattieettisten periaatteiden mukaisesti ja analysoida asenteiden ja tunteiden merkitystä mielenterveys- ja päihdehoitotyössä
Olen harjoittelussa suullisesti käynyt ohjaaja kanssa läpi yleisiä asenteita mielenterveys ja päihdetyöhön liittyen sekä tunteiden vaikutusta työhön. Ammattietiikkaa on myös käyty läpi suullisesti.
Omien asenteiden ja tunteiden kohtaaminen on korostunut kun harjoittelussa työskentelee oikeuspsykiatristen potilaiden kanssa, mutta omalla osastolla on hyvä käytäntö ettei potilaiden taustoihin perehdytä alkuviikkoina lainkaan.
Osaa ohjata potilaita, potilasryhmiä, omaisia, opiskelijatovereita tai henkilökuntaa
Olen saanut osallistua potilaiden ohjaukseen, joka on pääosin arkisissa asioissa kuten lakanoiden vaihdon muistuttelua, asioittomasta kielenkäytöstä huomauttelua ja ylipäätään päivittäisistä toimista muistuttelua.
Osaa kuvata harjoittelupaikan keskeiset yhteistyökumppanit ja toimia moniammatillisen työryhmän jäsenenä
Omalla osastolla olen saanut olla mukana potilaiden hoidensuunnittelussa jossa on ollu lääkäri, psykologi, toimintaterapeutti sekä sosiaalityöntelijä. Eniten olen ollut tekemisissä lääkärin ja toimintaterapeutin kanssa.
Osaa hyödyntää oppimisessaan mielenterveys- ja päihdehoitotyöhön liittyvää näyttöön perustuvaa tietoa
Olen koko harjoittelun ajan pyrkinyt kysymään aina jos jokin asia on epäselvä ja myös itse etsimään tietoa netistä ja kirjoista jotta saisin laajemman ymmärryksen miksi ja miten asioita tehdään. Etenkin oikeuspsykiatriasta osastolla on hyvä kirja jossa on kerrottu esimerkiksi tahdosta riippumattoman hoidon kriteereistä tarkemmin ja tätä kirjaa olen lukenut aina kun on ollut aikaa.
Osaa työskennellä erilaisista kulttuuritaustoista olevien ihmisten mielenterveyden ja päihteettömyyden edistämiseksi
Olen päässyt tapaamaan potilaita useista eri kulttuuritaustoista ja koen että työskentely on onnistunu hyvin.
Osaa käyttää turvallisesti keskeisiä mielenterveys- ja päihdehoitotyön auttamismenetelmiä
Olen päässyt osallistumaan esim. Psykoedukaatio ryhmään ja seuraamaan työntekijöiden teko tapoja. Ohjaajan kanssa on suullisesti myös käyty eri auttamismenetelmiä läpi
Osaa toteuttaa turvallisesti mielenterveys- ja päihdehoitotyön lääkehoitoa
Olen päässyt seuraamaan lääkkeiden antoa ja jakamaan lääkkeitä ja koen että nämä ovat onnistuneet hyvkn
Osaa arvioida ja kehittää mielenterveys- ja päihdehoitotyön osaamistaan
Olen kysynyt ohjaajilta ja muilta työntekijöiltä palautetta ja kehittämisehdotuksia, kirjoitan reflektioita oppimisesta ja kysyn aina minulle uusista asioista
Osaa AVEKKI-toimintatapamallin ja motivoituu toimimaan sen mukaisesti tulevassa ammatissaan
AVEKKI on minulle tuttu vain koulusta ja lähihoitaja työstä. Tiedän miten minun opiskelijana tulee toimia jos hälytys tulee ja tiedän periaatteet AVEKISTA.
Osaa vuorovaikutteisesti ennaltaehkäistä ja hallita uhkaavia ja väkivaltaisia tilanteita.
Olen päässyt perehtymään potilaiden uhka/vaaramerkkeihin joista voi tunnistaa etukäteen potilaan käytöksestä mahdollisen väkivallan uhan. Pyrin myös omalla käytökselläni pitämään tilanteet rauhallisina enkä opiskelijana toimi yksin. Lisäksi eristyspotilaiden kohdalla pysyttelen kauempana enkä tunkeudu tilanteeseen.
olen myös oppinut miten harhoihin kannattaa reagoida jos potilas tuo niitä ilmi eli esimerkiksi harhojen suora kieltäminen voi aiheuttaa vaaratilanteen, koska potilaalle ne ovat totta, voin kuitenkin hienovaraisesti kyseenalaistaa harhoja ja näin yrittää realisoida potilasta.
Vastaa