Moni suomalainen on tehnyt keväällä suuria päätöksiä, jotka määrittelevät missä he viettävät tulevat vuotensa. Kyse on tietysti korkeakouluun hakeutumisesta, joka realisoituu näin alkusyksyn aikana. Asuntoja etsitään kovaa vahtia ja varmasti monessa perheessä jännitetään, että miten se elämä uudella paikkakunnalla löytää uomansa.

Vaikka kyse on suuresta päätöksestä, niin millä perusteella se päätös tehdään? Törmäsin mielenkiintoiseen artikkeliin, jossa brittiyliopiston edustaja kirjoitti korkeakoulujen ranking-listoista, joita maailmalla käytetään erittäin paljon hakupäätösten tukena. Teksti oli kirjoitettu hieman pilke silmäkulmassa, mutta kyllä siinä aidot ilmiöt ovat taustalla.

Aikuisena haluaisin ajatella, että niin nuoret kuin aikuisetkin tekevät korkeakouluun ja opiskelukaupunkiin liittyvät valinnat hyvin pitkälti järjellä, ei tunteella. Mutta mitä asioita se rationaalinen puoli aivoistamme käsittelee tehdessään päätöstä? Onko se kenties Kebab-annoksen hinta, kuten tuo brittiläinen kollega kirjoitti. Tottakai samalle listalle oli löytänyt tiensä myös oluttuopin ja leffalipun hinta. Lohduttavaa tuossa tilastossa oli se, että mukana oli sentään vuokrahintojen vertailu, se menee itselläkin sinne rationaaliseen aivolohkoon ja on varmasti monelle opiskelijalle merkittävä asia.

Oma tilastonsa oli tehty myös kaupunkien yöelämälle, missä pisteytettiin asioita aina yökerhojen määrästä yöpalan ja taksimatkan hintaan. Meillä Kuopion alueella onneksi suuri osa opiskelija-asunnoista on ihan keskustan tuntumassa, joten toivotaan ettei nämäkään asiat eivät ratkaise kovin monen hakijan valintoja.

Kaikkein villein ranking-menetelmä tuntui löytyvän Fortunate 500 –listalta. Heidän filosofiansa mukaan maailma on arvaamaton paikka, eikä koska voida tiedä minkä korkeakoulun kasvatista tulee seuraava Marie Curie. Niinpä he listaavat korkeakoulut puhtaasti satunnaiseen järjestykseen. Yhtenä metodina mainitaan mm. kilpailut, jossa kilpikonnan kilpeen kirjoitetaan korkeakoulun nimi, ja maaliviivalla nähdään miten kyseinen opinahjo suoriutui. Noh, ehkäpä kilpikonnat on oikeasti jätetty rauhaan ja annettu satunnaisgeneraattorin tehdä työ heidän puolestaan, mutta ideana tämä on melko kummallinen. Vai onko? Kyllä hekin toteavat sivustollaan että korkeakoulusta saa aika hyvän kuvan osallistumalla heidän avointen ovien päiville, lukemalla alumnien tarinoita ja tutustumalla koulun perusasioihin. Näitä asioita on vaikea laittaa paremmuusjärjestykseen, vaan jokaisella vaakakupissa painaa hieman eri asiat.

Savonian kampustapahtumissa eri alojen toimintaan pääsee tutustumaan paikan päällä

Blogi, jossa tämä teksti julkaistaan, on nimeltään ”yhteiskuntavastuuta kantamassa”, ja sen me Savoniassa haluamme aidostikin tehdä. Toivomme että mahdollisimman moni tutustuisi toimintaamme nettisivuilla ja somessa, kysyisi meiltä asioita chatissa ja tulisi käymään kampuksillamme. Haluamme olla ”se oikea” korkeakoulu mahdollisimman monelle. Emme siksi, että kilpikonnamme olisi ollut nopein tai että kampuskaupunkiemme oluttuoppi irtoaisi keskimääräistä edullisemmin, vaan siksi, että voimme tarjota yhdessä alueen elinkeinoelämän kanssa oikeanlaisen osaamisen ja tutkinnon opiskelijoillemme.

Petteri Alanko
viestintäpäällikkö
Savonia-ammattikorkeakoulu

Minne opiskelemaan – annetaan arvan päättää?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *