Savonia-amk toimii esimerkkinä monille nuorille, työelämän edustajille ja muille sidosryhmille. Niinpä olikin luontevaa, että Savonia osallistui syksyllä omalla joukkueellaan Ely-keskusten Kotona Suomessa -hankkeen Arvostavat aamukahvit -tilaisuuksiin. Aamukahveilla haluttiin tuoda esiin työyhteisöt monimuotoisuuden edistäjinä.

Ideana oli keittää pannullinen kahvia ja kokoontua kolmena perjantaina katsomaan Kotona Suomessa -hankkeen webinaareja, keskustella niiden herättämistä ajatuksista ja kirjoittaa keskeiset päätelmät oman joukkueen kanssa sekä lähettää ne Ely-keskukselle www-lomakkeella.

Kaikkina kolmena perjantaina osallistuneet joukkueet voittivat Ely-keskuksen palkinnon ja ”Savonian sempparit” oli mukana voittajissa.

Savonia-amk:ssa työskentelee ja opiskelee monia kansainvälisiä osaajia. Keskustelua monikulttuurisessa toimintaympäristössä toimimisesta siis tarvitaan.
Savonia-amk:ssa työskentelee ja opiskelee monia kansainvälisiä osaajia. Keskustelua monikulttuurisessa toimintaympäristössä toimimisesta siis tarvitaan. Kuva: Savonia-amk

Suurin etu ei ollut kuitenkaan saatu palkinto, vaan kohtaamiset kiireisen arjen lomassa ja pysähtyminen yhteisen asian äärelle. Pohdimme, miten kohtaamme esimerkiksi maahanmuuttajataustaisia työkavereitamme, opiskelijoitamme ja työelämän edustajia. Miten edistämme luontevaa ja toimivaa ilmapiiriä ja myös – miten omalla toiminnallamme olemme kenties estäneet sitä.

Välillä pitää pysähtyä ja miettiä omaa tekemistään

Keskustelut koettiin tärkeiksi ja johtopäätelmä oli, että puhumme näistä asioista aivan liian vähän. Kuten Noor Assad omassa webinaaripuheenvuorossaan totesi, jo pelkästään se, miten suhtaudumme ihmisten nimeen – miten lausumme sen tai miten kiinnitämme tai olemme kiinnittämättä siihen huomiota – voi saada aikaan hyvää tai pahaa.

Usein kyse onkin hienovaraisista asioista, joita ei tule edes ajatelleeksi. Jos toteamme toiselle “Voi vitsi, sinähän puhut täydellistä suomea” ja hän onkin asunut syntymästään lähtien Suomessa, voimme vain arvailla, miltä kommentti tuntuu. Noor Assad kuvaili myös kokemustaan työntekijänä, kun palvelua hakeva henkilö oli astunut tilaan, jossa Noor oli työskennellyt ja tiedustellut kovaan ääneen, “Onko täällä ketään” – no olihan Noor siinä, mutta henkilö ei mieltänyt, että häneltä, huivipäiseltä (ehkä harjoittelijalta? ehkä kielitaidottomalta?), voisi saada apua.

Näe ihminen, älä vain ulkokuorta

Aamukahviemme keskusteluissa tuli ilmi, että olemme itsekin törmänneet asenteellisuuteen naisina, nuorina, turisteina, juuri työt aloittaneina, uudelle uralle vaihtaneina – monissa tilanteissa, joissa olisimme tarvinneet tukea, mutta valitettavan usein kohdanneet vähättelyä.

Haluammekin nyt herättää keskustelua myös sinun työporukassasi. Ensi kerran kun kokoonnut työkavereidesi kanssa kahville, haastamme sinut kysymään ja keskustelemaan esimerkiksi seuraavista aiheista:
– Olemmeko työyhteisössämme mahdollistaneet osallisuuden?
– Olemmeko työyhteisössämme hyväksyneet vihapuheen ja vähättelyn?
– Onko työpaikkasi turvallinen paikka kaikille?
– Miten voisimme muuttaa toimintaamme, jos muutosta tarvitaan?

Jos nämä aiheet tuntuvat vaikeilta, voitte myös alustukseksi katsoa Youtubesta löytyvät Kotouttamisen osaamiskeskuksen webinaaritallenteet.

Voimme taata, että luvassa on mielenkiintoinen kahvihetki! Se voi olla myös koskettava ja asenteita muokkaava. Toivomme, että saatte siitä yhtä paljon ajateltavaa kuin me saimme omista arvostavista aamukahveistamme.

työntekijöitä Iisalmen kampuksella saamassa palkintoa.
Hannele, Katrina, Anne-Leena ja Kukka-Maaria olivat iloisen yllättyneitä ihanasta palkinnosta. Kuva: Katja Valtanen

 

arvostavien aamukahvien palkinnot: suklaata, peli ja diplomi.
Palkintona Arvostaville aamukahveille osallistujille oli suklaata, Erilaisia ja samanarvoisia -peli sekä tietenkin diplomi. Kuva: Katja Valtanen

 

Kirjoittajat ja asian äärelle pysähtyneet Savonian sempparit:
Jarkko Partanen
Anne-Leena Juntunen
Hannele Tams
Soilimaria Korhonen
Katriina Pylkkänen
Kukka-Maaria Raatikainen

Arvostavat aamukahvit – startti monimuotoisuuden edistämiselle Savoniassa

Leave a Reply

Your email address will not be published.