Pelisäännöt

Työpajan kuvaus

Videossa on tekstitys. Kesto 1:36

Tuotekortti
Pelisääntöjen viritys  
Tavoite Tukea työyhteisöä ja sen jäseniä yhtenäisen vuorovaikutus- ja toimintakulttuurin rakentamisessa.
Työn tuloksena syntyy lista pelisääntöjä, jotka otetaan käyttöön koko työyhteisössä. Pelisäännöiksi nousevat asiat ovat työyhteisössä juuri nyt tärkeitä oppimisen ja kehittämisen kohteita. Työpajoissa saadaan kokemuksia kehittävästä keskustelusta ja palautteen antamisesta ja vastaanottamisesta.  
Sisältö Virittäytyminen pelisääntöjen tarkasteluun:
Esihenkilöt suunnittelevat henkilöstön kanssa osaston työkokouksessa pelisääntöjen kirkastamisen prosessin. Suunnittelukeskustelun teemat:  Mistä tässä on kyse?  Miksi meillä on tarpeen virittää pelisääntöjä?

Työskentelyn kulku
Valmentajat ja työyhteisön edustajat laativat listan mahdollisista pelisäännöistä organisaation oman ja muista lähteistä löytyvän materiaalin pohjalta.  
Työyhteisön jäsenet saavat henkilökohtaisen ennakkotehtävän ennen työpajaa. Tehtävän pohjana on edellisessä vaiheessa tuotettu lista mahdollisista pelisäännöistä.  

Työpajat
Työpaja á 1,5 h (2 samansisältöistä tapaamista/ tiimi tai yksikkö) 

Valmentaja johdattelee pelisääntöjen teemaan ja niiden merkitykseen. Hän kertaa työskentelyn perusteet ja tavoitteet.  Tehtävänanto, joka sisältää ohjausta kehittävän keskustelun käymiseen ja palautteen antamiseen ja vastaanottamiseen. 

Työskentely toteutetaan yhdessä ryhmässä, jos osallistujia max 6.  Jos osallistujia on enemmän kuin kuusi, ryhmä jaetaan kahteen pienryhmään. Pienryhmän maksimikoko on 6 henkilöä. Ryhmän työskentelyssä on kaksi kierrosta. Valmentaja ohjaa ryhmän keskustelua siihen, että kehittämiskohteiden kohdalla syntyy vaihtoehtoja nykyiselle toiminnalle ja käyttäytymiselle ja vahvuudet tulevat näkyviksi.  Valmentaja tai yksi ryhmän jäsen toimii kirjurina ja kirjaa vahvuudet ja kehityskohteet tukkimiehen kirjanpidolla lomakkeelle.  

Työpajanpäätteeksi kootaan yhteenveto pienryhmissä käsitellyistä vahvuuksista ja erityisesti kehityskohteista.  Yhteenveto näyttää, mitkä asiat ovat yleisimpiä kehityskohteita eli asioita, joihin tarvitaan pelisääntöjä.    

Työpajojen tuotosten kokoaminen työyhteisön yhteisiksi pelisäännöiksi viimeisen työpajan jälkeen
Valmentajat ja työyhteisön edustajat kokoavat ja muotoilevat kehitettävistä asioista 5-7 pelisääntöä. Sanoituksessa pyritään käyttämään työyhteisön omaa kieltä ja kielikuvia. 

Pelisääntöjen käsittely
Työyhteisön pelisäännöt julkistetaan ja käsitellään työkokouksissa esihenkilön ja työyhteisön edustajien johdolla. Työyhteisön jäsenet ovat saaneet työpajoista nousseet pelisäännöt tutustuttaviksi etukäteen.  

Työyhteisön jäsenet tutustuvat pelisääntöihin yksin lukien ja parin kanssa poristen. Kysymyksinä voi olla esim.: Ovatko pelisäännöt ymmärrettäviä? Mitkä niistä vaikuttavat erityisen ajankohtaisilta ja tärkeiltä? Mitä kysymyksiä pelisäännöt herättävät? Vastauksia käsitellään yhdessä keskustellen.  

Sovitaan, miten työyhteisö tukee kunkin omaa kehittymistä ja pelisääntöihin sitoutumista. On tärkeää sopia, mitä seuraa pelisäännön rikkomisesta ja miten pelisäännön rikkomisen voi ottaa puheeksi. Sovitaan, milloin pelisääntöjen toimivuutta tarkastellaan uudelleen.  
Lista pelisäännöistä muokattavaksi työyhteisön käyttöön Tässä on esimerkkejä pelisäännöistä.
Muokatkaa listaa teidän työyhteisönne tarpeita vastaavaksi valmisteluvaiheessa.  
– Kannan vastuun omasta asiakaslistastani ja työstäni. 
– Arvostan omaa ja toisten työtä.  
– Pyydän apua tarvittaessa.
– En oleta, että apu tulee itsestään.  
– Tarjoan apua työkaverille.
– Hyväksyn myös, jos joku ei tarvitse apua hoitaessaan asukasta. 
– Pidän kiinni sovituista asioista. 
– Arvostan erilaista työskentelytapaa. 
– En oleta. Jos olen epävarma jostakin, varmistan asian.  
– Hoidan omat hommat loppuun asti. 
– Olen ystävällinen muille, vaikka itsellä olisi huono päivä. 
– Pyrin olemaan joustava. 
– Annan palautetta suoraan ihmiselle, en puhu pahaa toisista selän takana.  
– Selvitän yhteistyössä ja asiakastyössä eteen tulevat ongelmatilanteet heti. 
– Tarvittaessa pyydän apua esihenkilöltä ongelmien ratkaisuun.  
– Olen rehellinen. 
– Työskentelen kuntouttava työote edellä. 
– Huomioin myös toisten asukkaat. 
– Rakennan työssä ollessani koko yhteisöä, en luo tai ylläpidä kuppikuntia.   
– Työskentelen rauhallisesti, ilman kiireen tuntua asukkaan tarpeita kuunnellen.  
– Keskustelen työasioista asiallisesti. 
– Kohtelen asukkaita kunnioittavasti ja arvostaen. 
– Tunnen peruskäyttäytymissäännöt ja käytän niitä. 
Ennakkotehtävä ENNAKKOTEHTÄVÄ TYÖPAJAA VARTEN: OMAN TOIMINNAN TARKASTELU   
Ole hyvä ja tutustu ennen työpajaa alla oleviin väittämiin, jotka käsittelevät työkäyttäytymistä eri näkökulmista. Työyhteisön jäsenet ja valmentajat ovat laatineet väittämät organisaation oman ja muista lähteistä löytyvän materiaalin pohjalta. Väittämät kuvaavat käyttäytymistä, joka rakentaa hyvää työilmapiiriä.    
– Kannan vastuun omasta asiakaslistastani ja työstäni. 
– Arvostan omaa ja toisten työtä.  
– Pyydän apua tarvittaessa.


Valitse listasta vähintään kaksi väittämää, joissa olet hyvä. Nämä asiat ovat sinun vahvuuksiasi. Mieti näille asioille perustelut keräämällä esimerkkejä  niiden  toteutumisesta arjessa.    

Valitse kaksi väittämää, joissa oma toimintasi ehdottomasti vaatisi kehittämistä. Mieti myös näille asioille perustelut keräämällä esimerkkejä niiden toteutumisesta arjessa. Tunnista, miten haluaisit toimia vastaavissa tilanteissa.
– Mitä siinä tapahtuu?
– Mitä sinä teet?
– Mitä toiset tekevät?
– Mitä vaikutuksia toiminnallasi on?
– Miltä sinusta tuntuu?  
Pelisääntöjen käsittely työpajassa Valitkaa ryhmästä yksi henkilö kellokalleksi, joka pitää huolta ajankäytöstä. Sopikaa ajankäytöstä ennen kuin aloitatte. Aikaa pitäisi olla kahdelle kierrokselle. Kaikille turvataan sama aika. Jos henkilö menee nopeammin, voidaan siirtyä seuraavaan henkilöön.  

Ensimmäinen kierros: Vahvuudet  
Kerro kahdesta omasta vahvuudestasi.
  
Ryhmän jäsenet kertovat omista havainnoistaan: Mitä vahvuuksia minä havaitsen sinun toiminnastasi? Miten toimintasi vahvuudet vaikuttavat minuun ja työhöni? (ilmapiiri, työn sujuvuus, yhteistyön sujuminen, avun pyytäminen, toiminnan suunnittelu,…) 

Toinen kierros: Kehityskohteet 
Kerro kahdesta omasta kehittämisen kohteestasi. 

Ryhmän jäsenet kertovat omista havainnoistaan: Miten kehittämisen kohteet näkyvät arjen työssä minulle? Mitä vaikutuksia toiminnallasi on minun toimintaani? (ilmapiiri, työn sujuvuus, yhteistyön sujuminen, avun pyytäminen, toiminnan suunnittelu,…) 
Käytettävä materiaali Lista mahdollisista pelisäännöistä  
Tehtävänanto ennakkotehtäväksi 
Yhteenveto pelisäännöistä tiimille/yksilölle 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *