Kuulumisia vuodesta ennen kesälomaa

Korona on muuttanut monenlaista toimintaa, myös meillä Savonialla. Koulutustoimintaa kuvaa hyvin sana hybridimalli eli lähi- ja etäopetuksen kombinaatio. Pääsääntö on ollut, että se opetus, joka on pedagogisesti voitu hoitaa etänä, on toteutettu etänä. Tekniikan koulutuksen luonteeseen kuitenkin kuuluu, ettei kaikkea koulutusta voida viedä verkkoon. Fyysisiä laitteita ja ympäristöjä tarvitaan yhä edelleen. Sama pätee myös niin tutkimus- ja kehitystoimintaan kuin muuhunkin hanketoimintaan. Korona-aika on pakottanut omaksumaan nopeassa tahdissa uusia tapoja mm. yrityskoulutuksia etänä. Webinaarit ovat tulleet tutuiksi siinä kuin Teams, Zoom ym. etäkokoukset.

Savonian laboratorioympäristöt ovat olleet vähintäänkin rajoitetusti auki koko epidemian ajan. Tosin merkittävä osa viime vuodesta meni kampusmuuton merkeissä. Keväällä 2020 Opistotien kampus tyhjennettiin ja syksyllä toiminta jatkui Microkadulla. Joidenkin toimintojen, kuten robottihitsauksen osalta muuton jälkeinen täysi valmiustila saavutettiin vuodenvaihteessa, sillä laitteiston päivitys ajoittui samaan yhteyteen. Robotisoidun kaari-, laser- ja kaari-laser hybridihitsauksen sekä laserleikkauksen lisäksi laitteistolla on nyt myös suorakerrostuksena tehtävä 3D-tulostus mahdollista.

Lisäävä valmistus tai tuttavallisemmin sanottuna 3D-tulostus on tekniikka, johon on viime aikoina Savonialla ja etenkin konetekniikassa panostettu. Voidaan sanoa, että Microkadun kampukselta löytyy vähintäänkin yksi Suomen monipuolisimmista, mutta todennäköisesti Suomen monipuolisin 3D-tulostuksen ympäristö 3D-Printing Center. Ympäristö on saanut valtakunnallista näkyvyyttä mm. Tekniikka ja talous lehdessä. Lisäksi Savonian 3D-tulostuksen mahdollisuuksia esiteltiin Helsingissä touko-kesäkuussa Aleksanterinkadun avatun Glasshouse Helsinki konseptimyymälään avajaisiin tulostettujen täysikokoisten mallinukkien muodossa.

Pohjois-Savon älykkään erikoistumisen toiminta on ottanut Kone- ja materiaaliteknologian saralla seuraavan askeleen, kun Ylä-Savon kone- ja laitevalmistuksen klusteri KESTECH (https://kestech.fi/) lanseerattiin touko-kesäkuun vaihteessa. Pohjois-Savon kone- ja materiaalitekniikan ekosysteemi muodostuu näin kahdesta toisiaan täydentävästä kokonaisuudesta, joista toinen on siis jo muutama vuosi sitten lanseerattu materiaalitutkimuskeskus MATERIA (https://www.materiakeskus.fi/). Toiminnan keskiössä on yhdistää ammatillisen toisen asteen, ammattikorkeakoulun ja Itä-Suomen yliopiston moderni laitekanta ja huipputason osaaminen teknologialan tarpeisiin.

Tuotekehityksen saralla tutkimustoiminnan painotus on ollut systemaattisen tuotekehityskonseptin kehittäminen, jossa asiakassegmentin tarpeet on otettu tarkastelun keskiöön. Näistä asiakastarpeista johdetaan tuotespesifikaatiot, joille voidaan asettaa tavoitearvot. Tavoitearvojen kautta johdetaan konseptivaihtoehtoja, joita voidaan edelleen simuloida ja optimoida mm. valmistuskustannusten ja myyntikatteen suhteessa. Tutkimus vielä jatkuu ja menetelmän käytöstä pidetään yrityksille suunnattu työpaja syksyllä 2021. Koko prosessista on enemmän luettavissa alkuvuoden Blogiteksteistä.

Kiitokset kaikille kumppaneille hyvästä yhteistyöstä ja oikein rauhaisaa loma-aikaa. Kesälomien jälkeen palataan taas uusin voimin ns. sorvin ääreen.

Esa Jääskeläinen
Tutkimus- ja kehityspäällikkö
TKI-tulosyksikkö, Kone- ja energiateollisuus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *