Viekö pimeys sinunkin voimasi? Katso parhaat vinkit kaamosväsymyksen selättämiseen

Kaamosaika alkaa yleensä jo Lokakuussa, kun päivät alkavat lyhentyä ja kestää noin 4 kuukautta. Tämä pimeä vuodenaika aiheuttaa tutkitusti suurelle osalle meistä väsymystä ja alakuloisuutta. Kuulostaako tutulta? Jotta säilyttäisit energisyytesi mahdollisimman hyvänä talven yli, keräsimme alle ammattilaisten parhaat vinkit, joilla selättää oireet.

  1. NUKU RIITTÄVÄSTI JA SÄÄNNÖLLISESTI
    Väsymystä on mahdoton lähteä selättämään, mikäli et ensin kiinnitä huomiota unen määrään ja laatuun. Jätä siis somen selaaminen illalla ja mene ajoissa nukkumaan. Pyri myös ajoittamaan nukkumaan meneminen ja herääminen samaan aikaan.
    Jos torkutat aamuisin, pyri pääsemään tästä huonosta tavasta eroon.

2. TANKKAA VALOA
Kun valoa on tarjolla taivaalta niukasti, olisi sitä suotavaa saada muualta.Kirkasvalolamppu on jo tutkitusti toimiva vaihtoehto vireyden ylläpitoon. Tästä kannattaa vinkata myös työnantajalle, sillä se on halpa ja helppo tapa lisätä työntekijöiden työtehoa. Mikäli mahdollista, vietä päivän valoisana aikana aikaa ulkona, käy esimerkiksi kahvitauon aikana pienellä happihyppelyllä.

3. LISÄÄ LIIKUNTAA
Liikunta auttaa ylläpitämään vireystilaa ja vähentää stressiä. Kaamos aikaan haastavinta onkin saada itsensä lähtemään liikkumaan. Tärkeintä on miettiä juuri itselle omat motivaattorit. Onko se aktiivisuusranneke, askelten seuraaminen tai ystävän kanssa harrastaminen.
Pienikin aktiivisuus on hyväksi, jo puolen tunnin kävelyllä on tutkitusti positiivisa vaikutuksia mieleen.
Raskaampi liikunta kuitenkin vaikuttaa välittömästi unen laatuun

4. OLE ARMOLLINEN ITSELLESI
Tarkastele omia tavotteitasi ja valintojasi, ethän vaadi itseltäsi liikaa?
Vuoden pimeimpänä aikana kannattaa antaa itselleen lupa hemmotella itseään. Pyri tietoisesti lisäämään arkiisi asioita jotka tuottavat sinulle mielihyvää.
Kuulostele tarpeitasi, kaipaako kehosi palautumista vai aktiivista toimintaa. Tuntemustesi perusteella voit hyvin valita lähteä kuntosalille tai jäädä sohvan nurkkaan nauttimaan glögiä.

5. SELÄTÄ HERKKUHIMO
Pimeään vuodenaikaan herkkuhimo saattaa lähteä lapasesta. No mitä silloin tulee tehdä, kun mielessä pyörivät vain suklaalevyt ja leivokset?
Tärkeintä on kuunnella kehoasi, kaipaatko todella energiaa ruoasta vai olisiko kenties kävelylenkki hyödyllisempi. Tärkeää on myös muistaa herkuissa kohtuus, entäpä jos söisit suklaalevyn sijasta vain patukan?
Jo kaikille tuttu säännöllinen ateriarytmi on kuitenkin kaiken a ja o. Kun verensokerit pysyy tasaisena, ei makeanhimo pääse yllättämään yhtä helposti.

6. LISÄÄ LIIKUNTAA TYÖYHTEISÖÖN
Kaamosaikaan on hyvä haastaa myös työkaverit liikkumaan ja selättää väsymys yhdessä!
Lähtekää lounastauolla pienelle kävelylenkille, tehkää taukojumppaa sisällä tai sopikaa yhteisiä teema päiviä.
Esihenkilölle voi vinkata myös hyvistä taukojumppa sovelluksista, esimerkiksi Welltate, joka kannustaa työyhteisöä liikkumaan yhdessä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *