Päivittäistä elämää ja kulttuuria

Irlantilaiset ihmiset ovat erittäin ystävällisiä. He olivat aina mielellään auttamassa, jos jossain tarvitsimme apua. He olivat usein myös todella kiinnostuneita meidän vaihtokokemuksestamme Irlannissa ja antoivat meille suosituksia paikoista, joissa kannattaa käydä vaihtokuukausien aikana. Kirjoitimme aina suositukset muistiin ja näin meillä oli paljon mukavaa tekemistä vapaapäiville.

Oli mielenkiintoista päästä sisälle irlantilaiseen kulttuuriin. Uskon, että saimme siitä vielä enemmän irti, kun asuimme paikallisen pariskunnan luona. Näin tapasimme myös heidän tuttaviaan kuten heidän perhettään ja naapureitaan. Irlantilaisiin kohteliaisiin tapoihin liittyy myös se, että kyläillessä on aina otettava tarjottavia. Useimmiten vieraille tarjotaan teetä, kahvia sekä jotain pientä purtavaa.

Kun lähtee vaihtokohteeseen, on hyvä opetella elämään maassa maan tavalla. Muutamat asiat tuntuivat aluksi oudoilta, mutta kyllä niihin suhteellisen nopeasti tottui. Vasemman puoleiseen liikenteeseen täytyi totutella heti oman turvallisuutemme vuoksi. Autolla ei uskallettu ajaa ollenkaan, mutta pyöräilyä uskallettiin kokeilla, josta sitten myöhemmin myös innostuttiin. Irlantilaiset kävelevät kengillä myös sisätiloissa, joten meidänkin täytyi totutella siihen. Kenkien pitäminen varmasti vaikutti siihen, ettei lattiat olleet aina niin puhtaina.

Alkusyksyn säätilat olivat melko samanlaisia kuin Suomessa. Irlannissa ne olivat kuitenkin vielä epävakaammat. Sääennustuksiin ei voinut aina luottaa. Olimme onneksi pakanneet mukaan myös sateenpitävät takit, sillä sateelta ei vältytty.

Irlantilaisilla on melko erilainen käsitys säännöllisestä ruokarytmistä kuin meillä suomalaisilla. He syövät vain kolme kertaa päivässä sisältäen aamupalan, lounaan ja illallisen. Lounaskin eroaa pitkälti, sillä he syövät usein lounaaksi teetä ja leipää. Emme halunneet luopua omista ruokailutottumuksistamme, joten jatkoimme Irlannissakin syömistä viisi kertaa päivässä. Irlannissa juodaan paljon teetä ja tyypillinen ruoka on ”fish and chips” eli kalaa ja ranskalaisia.

Irlannissa Katolinen kirkko on osana kulttuuria ja monet käyvät viikoittain kirkossa. Uskontoa harjoitetaan suhteellisen avoimesti. Irlanti on kuitenkin viime vuosien aikana kansainvälistynyt jonkin verran, mikä on tuonut maahan myös muita kulttuureja ja uskontoja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *