Opinnäytetyö on päätös!

Miksi lattiakaivojen pudistaminen hammasharjalla on parasta tekemistä mitä voi tietää, sähköpostin lukeminen tuntuu vastenmieliseltä ja kalenterissa vilisevät viikot nostavat hikikarpalot otsalle?

Vastaus löytyy hupenevasta opiskeluajasta, joka pakottaa tekemään opinnäytetyön tutkimussuunnitelmaa ja etenemään valmistumisprosessissa.

“Student who is struggling to graduate and instead of studying she is doing something else” by OpenART AI

Opinnäytetyö on opiskelijan itsenäinen, mutta ohjattu tuotos, jolla pyritään osoittamaan opintojen aikana hankitun kokonaisvaltaisen tietoperustan analyyttinen yhdistäminen rajattuun ongelmaan. Lisäksi opinnäytetyö valmentaa tekijäänsä tiedeviestintään ja tieteelliseen kirjoittamiseen, joka on paljon muutakin kuin kirjoittamista ja tekstin tuottamista. Tieteellinen kirjoittaminen on ajattelua, luetun uudelleen jäsentämistä ja akateemista toimintaa. Se yhdistää parhaimmillaan ajankohtaisen ammatillisen keskustelun tieteenalan tuottamaan tutkimustietoon.

Opinnäytetyöprosessiin kuuluu ideointia, suunnittelua ja vuoropuhelua ohjaajien kanssa. Prosessi vaatii päättäväisyyttä, sitkeyttä ja toisinaan myös puuduttavaa istuskelua tietokoneen ruutua tuijottaen ja inspiraatiota etsien. Digitaaliset työkalut voivat kuitenkin tuoda viihteellisyyttä ajoittain yksinäiseen puurtamiseen. Tekoälyn hyödyntämisestä opinnäytteessä on julkaistu oppilaitoskohtaisia ohjeita, joissa käsitellään muun muassa tekoälyyn liittyvää tietosuojaa sekä käytön avoimuutta. ChatGPT:n kanssa käytävä vuoropuhelu voi myös keventää tunnelmaa ja kenties auttamaan pääsemään eteenpäin jokaisen opinnäytetyötekijän kohtaamasta jumituksesta. Ohessa ChatGpt:n kanssa käyty keskustelu ideoista blogin otsikoiksi.

YOU

Hei! Keksitkö minulle nimiehdotuksia YAMK insinöörityötä käsittelevälle blogille?

ChatGPT

Tietysti! Tässä muutamia nimiehdotuksia YAMK insinöörityötä käsittelevälle blogille:

  1. “Insinöörin Insight”
  2. “Tekniikan Taival”
  3. “GraduGuru – Insinöörin Ääni”
  4. “Innovaatiot ja Insinöörityö”
  5. “Tekniikan Timantit: YAMK Insinöörityö”
  6. “Insinööritiede: Maisteriksi Askel Askeleelta”
  7. “Insinööri-Inspiraatio”
  8. “Innovaatioteknologia YAMK: Insinöörityön Maailma”
  9. “Teknologian Tähtihetket”
  10. “Insinöörin Älykkyys: YAMK Tutkimusmatka”

Toivottavasti näistä löytyy sopiva tai ainakin antavat inspiraatiota oman bloginimeesi!

Opinnäytetyö on ensisijaisesti harjoitustyö, joka on parhaimmillaan valmistuessaan. YAMK opinnoista haetaan uutta suuntaa ja etenemismahdollisuuksia urapolulle sekä syvennetään asiantuntijuutta. Kelpoisuus pätevöittää myös johtotehtäviin – ja johtajan pitää pystyä tekemään päätöksiä.

Myös opinnäytetyön tekeminen on lopulta päätös.

“Surrealistic painting of child protection” by OpenART AI

Blogissa on käytetty seuraavasti tekoälyä:

ChatGPT 2023. OpenAI. GPT-3.5. Käytetty ideoimaan blogien nimiä, joulukuu 2023. https://chat.openai.com 

OpenArtAI 2023. OpenAI. Käytetty blogin kuvitukseen, joulukuu 2023. https://openart.ai/home

Lähteet

Hakala, Juha T. 2017. Tulevan maisterin graduopas. Helsinki: Gaudeamus.

Vilkka, Hanna 2020. Akateemisen lukemisen ja kirjoittamisen opas. PS-kustannus.

Helsingin yliopisto, julkaisuaika tuntematon. Blogikirjoitus. Tiedeviestintä. Tutkijablogin pitäminen. https://blogs.helsinki.fi/tiedeviestinta/verkko/tutkijablogin-pitaminen/