TEKOÄLY SOSIAALIALALLA

Tekoälyteknologiat muokkaavat yhteiskuntaamme ja samalla sosiaalialan toimintaympäristöä. Sosiaalialalla digitalisaatio on nähty pitkään uusien sosiaalisten ongelmien, kuten digitaalisen eriarvoistumisen, nettiriippuvuuksien tai yleistyvän, anonyymin vihapuheen aiheuttajana (vrt. Kivistö 2017, 22). Tekoälyn suosion kasvun ja käytön arkipäiväistymisen myötä on kuitenkin herännyt kiinnostus myös siihen, miten teknologiaa voidaan hyödyntää sosiaalisten haasteiden ratkaisemiseen.

Tämä osa blogista toimii tieteellisen viestinnän kanavana YAMK opinnäytteelle, jonka tutkimustehtävänä on tarkastella tekoälyn hyödyntämisen nykytilaa sekä eettistä soveltamista sosiaalialalla. Blogin avulla on mahdollisuus parantaa tieteelliseen tutkimuksen saavutettavuutta, sekä tehdä tutkittua ja tärkeänä koettua asiaa näkyväksi myös visualisoinnin keinoin. Blogin lisäksi opinnäytetyöstä julkaistaan Savonia AMK ohjeistuksen mukaisesti tutkimusraportti, joka noudattaa hyvän tieteellisen käytännön periaatteita. Sekä blogipostaukset että raportti tarkastetaan plagioinnin varalta.

“Social exclusion” by OpenART AI

Lähteet

Sekä opinnäytteessä että blogissa hyödynnetään seuraavasti tekoälyä:

ChatGPT 2023. OpenAI. GPT-3.5, tekstien ideointiin. https://chat.openai.com 

OpenArtAI 2023. OpenAI, blogin kuvitukseen. https://openart.ai/home

Kivistö, Mari 2017. Sosiaalityö digitalisaatiossa ja eettisyyden vaade. Teoksessa: Kivistö, Mari & Päykkönen, Kirsi (toim.). Sosiaalityö digitalisaatiossa. Lapin yliopiston yhteiskuntatieteellisiä julkaisuja C. Työpapereita 58. Rovaniemi: Lapin yliopistopaino. 21–42