Intro:
Tervetuloa kuuntelemaan Osaava Farmari podcastia. Podcastit on tuotettu osana Osaava Farmari- hanketta, jossa pyritään kehittämään jatkuvan oppimisen mallia, minkä avulla maatilayrittäjät pystyisivät kehittämään toimintaansa ja toiminnan taloudellista kannattavuutta. Hanke tarjoaa ilmaiseksi erilaisia talous, – yrittäjyys- ja johtamiskoulutuksia ja hyödyntää nykyaikaisia oppimisvälineitä. Eri jaksoissa keskustelemme näihin liittyvistä teemoista. Hanketta rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö. Hankkeen toimijoina ovat Hämeen, Jyväskylän, Lapin, Oulun ja Seinäjoen ammattikorkeakoulut sekä Savonia ammattikorkeakoulu.
Marjo:
Tervetuloa kuuntelemaan podcastia. Tänään keskustelemme monialaisista maatiloista. Keskustelemassa meistä on mukana Marjo, Jaana ja Leena. Jaana; mitä monialaisilla maatiloilla tarkoitetaan?
Jaana: Monialainen maatila tarkoittaa yritystä, jolla on perusmaatalouden ja metsätalouden lisäksi muuta yritystoimintaa. Tää muu yritystoiminta on yleensä esimerkiksi yritystoiminnan laajentamista panosten valmistukseen tai jatkojalostamista taikka se voi olla sitä, että yritystoimintaa laajennetaan hyödyntäen olemassa olevia resursseja. Tai voidaan tietysti laajentaa kokonaan toiselle toimialalle. Mutta Leena kuinka paljon monialaisia maatiloja suomessa on?
Leena: Suomessa oli vuonna 2020 noin 14 500 monialaista maatilaa. Eli tarkoittaa 32 prosenttia kaikista maatiloista. Näiden yritysten liikevaihto on yleisemmin alle kymmenen prosenttia kokonaisliikevaihdosta sillä tilalla. Marjo, mitä yritystoimintaa monialaisilla maatiloilla on yleisimmillään perusmaatalouden lisäksi?
Marjo: No selkeästi yleisin on urakointi. Mutta muita yleisiä on sitte maataloustuotteiden jatkojalostus, näitten tuotteitten suoramyynti, sitten tehdään metsätaloustöitä tilan ulkopuolelle ja yleistä on myös matkailu ja majoitus. Mutta Jaana kerropa meille, miksi on lähetty laajentamaan sen perusmaatalouden ulkopuolelle, että miksi meillä on monialaisia maatiloja?
Jaana: Monialaisuudessa on kysymys viljelijäperheen toimeentulon turvaamisesta. Voidaan hakea myöskin resurssien käytön tehostamista, taikka että haetaan lisäarvoa maataloustuotteelle, käytännössä niin kun parempaa hintaa. Ja tietysti sitten tavoitteena on sen yrityksen kannattavuuden parantaminen. Jos maatilan monialaistaminen kiinnostaa, niin mistä siitä saisi lisää tietoa? Leena?
Leena: Osaava Farmari- hanke järjestää Monialaiset maatilat- koulutuksen, joka sisältää neljä webinaaria ja niiden välillä on erilaisia tehtäviä liikeideasta, hinnoittelusta, markkinoinnista, rahoituksesta ja verkostoista. Webinaarit järjestetään illalla, että maatalousyrittäjien olisi niihin parempi osallistua. Ja nää koulutukset on ilmaisia. Ja lisää tietoa ja ilmoittautumislinkki löytyy Osaava Farmarin nettisivuilta: osaavafarmari.fi. Tervetuloa!
Jaana: Tervetuloa minunkin puolesta!
Marjo: Tervetuloa!

Osaava Farmari: Monialaiset maatilat

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *