Klaudia Käkelä-Nuutinen: No niin. Täällä sitä ollaan hektisessä mainostoimistomaailmassa.

Hanna Sorsa: Anteeks, se oliks jäänyt auki se ovi, mä voin laittaa sen.

Klaudia Käkelä-Nuutinen: Se jäi vielä auki. Mutta sinä olet Hanna Sorsa.

Hanna Sorsa: Kyllä.

Klaudia Käkelä-Nuutinen: Ja sinä olet täällä, sinun työnimike on graafikko, eikö vaan.

Hanna Sorsa: Kyllä.

Klaudia Käkelä-Nuutinen: Joo. Täällä, minä tulin heti, minuu itteekin hikoiluttaa, kun minä tulin niin hektiseen maailmaan tänne kauhealla täpinällä. Ensin minä juoksentelin tuolla ympäriinsä.

Intro: Varoitus! Tämä podcast saattaa aiheuttaa vakavaa tiedonjanoa. Tervetuloa kuuntelemaan Mikä minusta tulee isona -podcastia. Kuulet nyt tarinan rohkelikosta, joka hyppäsi työelämästä koulun penkille. Minun nimeni on Klaudia Käkelä-Nuutinen. Tässä jaksossa tarinansa kertoo graafikko Hanna. Hanna halusi perehtyä koodaamisen saloihin Savonian Code Academyssa. No joo. Tosiaan täällä ollaan, siis kuopiolaiset tietää, muut ehkä ei, mutta Isä Camillon rakennuksessa. Eli tämmösessä vanhassa, ihan vanhassa, tosi kauniissa kivirakennuksessa. Ja kolmannessa kerroksessa tosi kauniit toimistot teillä täällä kyllä. Kelpaa todellakin tehdä hommia.

Hanna Sorsa: Kyllä kelpaa, hyvät on maisemat tuolta, kun mennään kahtomaan vielä.

Klaudia Käkelä-Nuutinen: Moi!

Klaudia Käkelä-Nuutinen: Ok, eli Call to Action on siis firman nimi. Onko tää keltainen teiän väri?

Hanna Sorsa: Se on meiän brändin väri ja tossa myös on tota. punaistakin on mukana ja sininen, tumman sininen.

Klaudia Käkelä-Nuutinen: Action-värit. Täällä on tosiaan paljon keltaista, keltasta seinää ja mattoa ja.

Hanna Sorsa: Sellasta. Tämäkin seinä meillä tosiaan oli keltainen, mutta täällä oli pieni vesivahinko, niin sen myötä sitten tehtiin uudelleen vähän pinta, mis se sitte meni valakoseks.

Klaudia Käkelä-Nuutinen: Kyllä. Ja näkymät on Snellun puistoon.

Hanna Sorsa: Kyllä.

Klaudia Käkelä-Nuutinen: Toiselta puolelta. Jälleen, jos et tunne Kuopiota, niin tämä on siis kaunis puisto. Miten paljon teitä on täällä yhteensä suunnilleen?

Hanna Sorsa: Meitä on, herranen aika, yheksän.

Klaudia Käkelä-Nuutinen: Okei. Löysin kirjahyllyn. 101 tapaa tappaa pomosi. Siitä voi sitten hakea inspistä. Tämä on ainakin tuttu ääni. Siellä porisee kahvi. Elämän nektari. Minkä verran sä teet etänä töitä?

Hanna Sorsa: Tosi vähän, sanotaanko vaikka pari, kaksi päivää kuukauessa tai jottai. Että tykkään mieluummin tulla tänne ja täällä tehä ne työt ja sitten poistun paikalta ja.

Klaudia Käkelä-Nuutinen: Se on ihan totta.

Hanna Sorsa: Aloittaa se vappaa aika sitten siitä, että muuten se monesti aina tahtoo venyä.

Klaudia Käkelä-Nuutinen: Ei jää hommat päälle, niin sanotusti. Eli sä oot Hanna opiskellut Savonialla graafiseksi suunnittelijaksi.

Hanna Sorsa: Medianomi tai se, olla se virallinen titteli kyllä.

Klaudia Käkelä-Nuutinen: Aivan. Ja sä valmistuit siitä 2011, eikö vaan.

Hanna Sorsa: Kyllä. Sanotaan nuoruusvuodet on asunut Kitteellä suvun kaa, mutta sitten 2000-luvulla muutin Kuopijoon. Ja senpä myötä sitten oon tiellä ollu, tiellä ollu ja taapertanut. Töissä käynyt ja erinäisiä kouluja käynyt kokeilemassa. Ja joistakin sitä on tullut tosiaan se tutkintokin suoritettua. Esimerkiks tää medianomi.

Klaudia Käkelä-Nuutinen: Kyllä, kyllä.

Hanna Sorsa: Savonialta kun valmistuin, niin siitä olin jo suoraan, olin jo töissä PS:llä, PS:llä graafikkona. Ja siellä sen vajaa kymmenen vuotta olin. Ja sitten hain tänne töihin Call to Actionille. Ja tiälläpä mie sitten olen, kaksi vuotta on tullut nyt täyteen. Oon pyöriskellyt, ollu täällä. Kyllä.

Klaudia Käkelä-Nuutinen: Ja mä olen täällä tänään erityisesti siis, erityisesti siksi, paitsi siksi, että halusin tulla perjantain ratoksi nuuskimaan tällaista dynaamista ja energistä mainostoimistoilmaa, mutta myös siksi, että sä kävit sitten tän Savonia graafikkotutkinnon päälle tekemässä tämmöisen Code Academy -systeemin.

Hanna Sorsa: Koska joutavalla jottain tekemistä.

Klaudia Käkelä-Nuutinen: Nimenomaan. Elämä oli liian rauhallista.

Hanna Sorsa: Kyllä, niin pitää täytettä saaha elämään. Nii ja minä, kun minä oikein ees muista, että mitenkä mie siihen loppuunsa, kaveri sitä linkkas ja olin niinku, aina ollu kiinnostunut niin sanotusti koodaamisesta, mutta taitoja ei oo riittänyt ku siihen Html:ään ja CSS:sään. Nii sitte jotenkin oli, että hei tuo vaikuttaa tosi mielenkiintoisen ja haluun laajentaa osaamistani siihen, kun sitten verkkosivut muutenkin ja tämmöiset on kiinnostanut. Niin hain ja piäsin ja kävin loppuun. Aika rankka vuosi.

Klaudia Käkelä-Nuutinen: Eli se alkoi sitten 2019 joskus siinä syksyllä.

Hanna Sorsa: Kyllä. Ja sitten vuonna 20:hän silloin alkoi myös korona.

Klaudia Käkelä-Nuutinen: Niin. Et se sit siinä samassa yhteydessä.

Hanna Sorsa: Kyllä. Muuntauduttiin sitten etäkouluks, ja se oli aivan mahtavaa. Tälleen sarkastisesti sanottuna.

Klaudia Käkelä-Nuutinen: Niin.

Hanna Sorsa: Et siinä kyllä sitten, se oli harmillista, et tosiaan meni sitte siihen etäkouluun siinä se loppuvaihe, mutta eipä sille mitään. Selvittiin kuitenkin, saatiin tehtyy lopputyötä ja kaikki tämmöiset.

Klaudia Käkelä-Nuutinen: Niin. Mutta sanoit, että oli rankkaa. Sehän oli yhden lukuvuoden mittainen silloin. Nyt siitä on tehty pidempi. Osittain ainakin myös teidän palautteen ansiosta, niin millainen se sun vuosi sitten oli, kun te olitte semmosia vähän koekaniineja siinä kuitenkin.

Hanna Sorsa: No, niin kuin sanoit, et tosi rankka, tosi rankka. Ja kolmannen kerran rankka. Että, aatellen, että mie tosiaan päivätöissä kävn.i siinä ihan normaalisti. Enkä niissä päivätöissä en tehnyt yhtään mitään tähän kouluun liittyvää, että kaikki tapahtui sit sen työpäivän jälkeen. Ja että vaikka niitä koulupäiviä oli, mitenkä niitä oli, kolme vai kaksko niitä oli viikkoo aina. Ni siinä ei oikein hirveästi jäänyt sitä vappaata aikaa ollenkaan. Kun ajatellen vielä sitä aihealuetta, että ei sinällään ollut tuttua se koodaaminen. Niin siinä piti osata. Niin saattoi muutama kyynel, ja vähän mietin, että jaksanko minä tätä tehä. Mutta kun oli kummiskin semmonen halu, että nyt kun mä tähän lähtenyt, minä pääsin sen, kummiskin tein valintakokeet ja kaikki nää, että mie pääsin sen läpi, niin enhän minä nyt jukoliste rupee tätä lopettamankaan. Että haluan käyä tämän läpi, että mitä tästä sit jää, saapi käteen ja mitä, niin niin. Mutta sitten taas toisaalta, toisiaan me tsempattiin tosi hyvin, että mitä, minkälaisia siellä muita ihmisiä oli, ni varmaan myöskin senkin voimin, että kyllä myö tästä selvitään, että aina kun joku tuntui, että en minä pärjää. Niin että kyllä, ei oo enää, että nyt ollaan jo näin pitkällä yhesti ja.

Klaudia Käkelä-Nuutinen: Nuukahditte vähän vuoroissa aina, et ah, ei vitsi ja sit et muut pysty oleen, et.

Hanna Sorsa: Että opetus oli kyllä hyvää ja ammattitaitosta ja mukavia opettajia, että niistäkin totta kai kiitosta siihenkin suuntaan, että sielläkin myös tuli sitä ymmärrystä, että on rankkaa ja ei oo helppoo, että no ettekö te nyt tätä,ymmärrä ku silleen, että no kun ei ymmärretä, niin myöskin siellä löytyi sitä ymmärrystä. Että ei myös tajuta, miten tämä koodinpätkät mennöö.

Klaudia Käkelä-Nuutinen: Eli sai noista vaan tukea sitten siihen, et kun se voi olla aikamoinen loikka sitten hypätä työelämästä opiskelemaan, niin kumminkin tuettiin sitten myös sieltä opettajien suunnalta.

Hanna Sorsa: Kyllä, että ei pietty itsestäänselvyytenä, että mitte te nyt oikein ulisette, että eikös tämä oo ihan tää. Oli oli hyvä. Et sinällään harmittaa, että ois, että jos aattelis, että tekis sen uuestaan, niin jotenkin ottais varmaan kevennystä siihen omaan työnpäivään. Että ei tarvis kokoaikasesti tehä, koska on kummiskin aihe semmonen edelleenkin, että mikä kiinnostais, että joo, menisin uuestaankin. Et ei jäänyt semmosta, oisin kauhuissani aiheesta.

Klaudia Käkelä-Nuutinen: Et ole traumatisoitunut.

Hanna Sorsa: Niin, et on, aatellen, että nytkin on aikaa mennyt onneksi, että jos sitä olis tosta koulun piätteeks, niin olisi saattanut vähän, että anna minä nyt kymmenen vuotta tässä hengähdän ekana.

Klaudia Käkelä-Nuutinen: Niin, että nyt on jo taas semmonen tiedonnälkä, tiedonjano taas siellä.

Hanna Sorsa: Joku semmonen kyllä. Ja niinhän se tuntuu jotenkin aina jokaisen koulun jälkeen, että nyt riittää. Nyt en jaksa ennää. Eikä, mutta näin sitä vaan ihmismieli aina toimii, että.

Klaudia Käkelä-Nuutinen: Kun on utelias ja semmonen kiinnostunut asioista, niin se ajatus vaan sieltä aina kuplii.

Hanna Sorsa: Kyllä.

Klaudia Käkelä-Nuutinen: Kerro vielä tavallaan siitä, että mitä sä koet saaneesi näistä, tästä Code Academy, tavallaan siitä, et sä lähit opiskelemaan lisää.

Hanna Sorsa: Jotain lukuymmärrystä vaikka tietyst jonkunlaiseen koodinpätkään. Ja sitten myöskin se ymmärrys siihen, että, kun meilläkin on koodari, koodareita, että mitä hänen pitää tehdä. Mitä siellä taustalla tapahtuu. Eikä oo vaan silleen, että no et, mikset vaan tee. Kun sitten on vähän sitä muutakin ymmärrystä kuin siihen hötömölöön vaan. Että tietää, että ei se noin vain yksinkertaisesti synny. Jos ei oo suuri lahjakkuus, ja niinku koodarit sitten ossaa ketä ossaa koodata, niin joo, ei siinä. Mutta se jäi ja sitten kuiteskin jäi, se mielenkiinto edelleen on siihen. Ja tahtotilaa osata sitä koodausta jollain tasolla. Ja mitenkä sitä sitten hyödyntää ite tässä työssään. Jos verkkosivuja suunnitteloo tai kun suunnittelee ulkoasuja. Että jos sinne pääsee ite jotain pientä asiaa muuttamaan, niin on joku, jonkunlainen haju. Mutta sitten jäi kuitenkin sille itelle tuntuu, että en ooo tarpeeksi hyvä vielä. Niin sanotusti tuntuu, että tässä itellä omassa työssä on, että ei tämä tästä. Kyllä joku varmaan muuten tekis vähän paremmin. Mutta sanotaan, että nytten tässä hetkessä, niin tykkään omasta työstäni. Ja miten, että saan suunnitella niitä verkkosivuja, miltä ne näyttää, että sitä visupuolta. Mutta sitten toisaalta saan pienesti myös olla toteuttamassa siellä. Et varmaan se sitten, ni mielenkiintoo on. Mutta sitten juurikin se aika ehkä on se kyse, että miten, missä välissä ennättää opiskelemaan lisää. Tai sen verran, että tulis lisää varmuutta ehkä. Mutta toki tässä meiän työympäristössä kaikki on mahollista.

Klaudia Käkelä-Nuutinen: Kyllä. Nii et aika silleen go with the flow, että katsotaan mihin elämä kuljettaa sitten.

Hanna Sorsa: Kyllä. Mutta enemmän on koko ajan sitten taas, on suuntautunut tuohon verkkosivupuoleen.

Klaudia Käkelä-Nuutinen: No kerro vähän siitä, että, tai kuvaile sun perustyöpäivää nyt tällä hetkellä graafikkona. Miltä se näyttää?

Hanna Sorsa: Tällä viikolla mitenkä oon tehnyt, niin oon suunnitellut yritysten visuaalisia ilmeitä. Logoa ja siihen kaikkee muuta ympärille tulevaa. Ja sitten myös verkkosivujen ulkoasua. Ulkoasua, että miten ne on näyttänyt. Ja oon myös käynyt kouluttamassa, et se on hyvinkin laiasta laitaan tämä viikko ollut. Tai sitten tänään oli aloituspalaveri verkkosivujen ulkoasun suunnittelusta. Niin semmostapa se melkein on. Ja jo välillä yrittää vähän karaokkeekin tietysti laulaa. Kun meillä on semmoset laitteet.

Klaudia Käkelä-Nuutinen: Aah, teillä on täällä toimistolla karaoke.

Hanna Sorsa: Kyllä.

Klaudia Käkelä-Nuutinen: Toi olisi ihanaa. Voi vitsi. Onks sulla karaokebravuuria?

Hanna Sorsa: No kyllä. Se on Suvi Teräsniska ja Hento kuiskaus. Se ei sovi minun, lauluäänenä oo niinkään.

Klaudia Käkelä-Nuutinen: Mutta se ei oo olennaista.

Hanna Sorsa: Ei olekaan. Näinhän mie oon aatellutkin, että ihan sama.

Klaudia Käkelä-Nuutinen: Mitä sinä sanoisit ihmiselle, joka nyt harkitsee parhaillaan sitä, että lähtis kouluttautumaan, lisäkouluttautumaan?

Hanna Sorsa: Ehottomasti. Aina kannattaa. Jos vaan pienikin harkittee, niin kyllä. Ja sanotaanko näin, että ehkä ton Code Academyn, ni ehottomasti, sinne vaan, että vaikka saatoin sanoa, että oli rankka vuosi, niin niihän se, ei mikään helpolla tule. Tai siis, tule, että se vaan pitää panostaa siihen ja sitten kun on taas orientointunut siihen tossa Code Academyssäkin, aatellen, että mie tiesin, että se kestää sen yhdeksän kuukautta. Ja sitten se on done niin sanotusti. Niin kyllä asioista aina selviää. Ja apua löytyy. Mutta kyllä, todellakin kannattaa lisäkouluttautua ja lähteä. Ja Savoniasta oon tykännyt, niin minä oon siellä käynyt ni monina kertoina ja, ni siel on hyviä opettajia.

Klaudia Käkelä-Nuutinen: Ja sellaiset merkitykselliset asiat aika harvoin tulee helpolla. Ne usein vaatii vähän vaivannäköä.
Hanna Sorsa: Paljon paremmin, minä huono pukemaan asioita sanoiksi, mutta sinä osaat tulkata tässä asiat.
Klaudia Käkelä-Nuutinen: Hanna, yleiskieli, Hanna, tämmönen translater.
Hanna Sorsa: Kyllä.

Outro: Jos tiedonjano iski, lisää tietoa jatkuvan oppimisen mahdollisuuksista löydät Savonian ja UEF:n verkkosivuilta, joihin löydät linkit tämän podcastin kuvaustekstistä. Muista kuunnella myös muut sarjan jaksot.

Mikä minusta tulee isona? – Hannaa kiinnostaa koodaaminen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *