Energiatutkimuskeskuksen leijupetikattilan alimmille segmenteille (segmentit 4a ja 4b) on toteutettu kesän aikana muurausten uusinta. Segmenttien muuraukset uusittiin uudella isommalla 490 mm halkaisijalla, jotta tulipesän halkaisijaa saatiin kasvatettua ylempien segmenttien kanssa samaan mittaan, koska alkuperäinen kapeampi 350 mm tulipesä osoittautui lämpötilojen suhteen hankalaksi hallita. Muurausten uusinnan yhteydessä lisättiin myös lisää yhteitä kattilasegmentteihin mm. yhde starttipolttimelle. Muurausten uusinnan toteutti Calderys Finland Oy.
Tulipesän alempien segmenttien halkaisijan suurentamisen johdosta 3-segmenttiin oli jäämässä n. 400 mm matkalle kapeampaa muurausta. Kavennus päätettiin poistaa poraamalla paikan päällä, koska 3-segmenttistä ei tarvinnut uusia muurauksia ja segmentin purkaminen olisi ollut työläämpää kuin porauksen toteuttaminen paikan päällä. Kavennuksen poiston toteutti Kuopion Teho-Louhinta Oy.
Kun kavennus oli poistettu ja kattilasegmentit oli saatu takaisin muurauksesta, alkoi kattilan uudelleen kasaaminen. Kattilaa kasaamassa oli kolmen hengen työryhmä.
Kattilan kasaus aloitettiin siirtämällä kattilasegmentti pumppukärryjen ja taljojen avulla kattilan alle (kuva ylhäällä: Kattilasegmentin siirto kattilan alle ja kattilapulttien kiristys), jossa segmentti vielä pyöräytettiin oikeaan asentoon, että polttoaineen syöttö yms. yhteen osuivat oikeille paikoille . Seuraavaksi asennettiin tiivisteet segmentin yläpinnalle. Tämän jälkeen seurasi nostovaihe, joka toteutettiin taljojen avulla ja varmistettiin kierretangoilla. Kun segmentti oli saatu riittävän lähelle edellistä segmenttiä niin että pultit pystyttiin pujottamaan paikoilleen ja mutterit kiertämään pultteihin, aloitettiin segmenttien liittäminen käyttämällä pulttien kiristämiseen hydraulista momenttiväännintä. Segmenttien tasainen kiinnitys varmistettiin mittaamalla työntömitalla laippojen välistä rakoa. Segmentin kiinnittämisen jälkeen voitiin kytkeä muut yhteet paikalleen, jonka jälkeen voitiin aloittaa seuraavan segmentin nosto ja kiinnittäminen. Viimeisenä nostettiin paikoilleen arina ja ilmalaatikko. Aikaa kattilan kasaamiseen meni noin kaksi viikkoa.
Kattilan kasauksen jälkeen suoritettiin muurausten kuivausajo. Kuivausajo kesti kaksi vuorokautta, joista ensimmäinen vuorokausi kattilaa lämmitettiin ajamalla ramppeja 200 °C ja 500 °C käyttämällä lämpötilanousua 25 °C/h. Seuraavana vuorokautena aloitettiin lämmittämällä kattilaa 50 °C/h nousulla aina 800 °C. Loppu osa kuivausajosta lämpötila pidettiin saavutetulla tasolla.
Purkutöiden, korjaustoimenpiteiden ja uudelleen kasauksen jälkeen laitoksella ei havaittu kuivausajon aikana ongelmia, joten korjaustoimenpiteiden voidaan katsoa onnistuneen suunnitelmien mukaisesti.
Starttipoltinhankinta on myös edennyt syksyn aikana ja CleanFlame Oy on toimittanut Energiatutkimuskeskukselle starttipolttimen . Starttipoltinta varten toimittaja rakensi pallonivelellä varustetun laipan, millä voidaan säätää tarvittaessa starttipolttimen asentoa ja lukita se. Laipan avulla saadaan myös lukittua starttipolttimen syvyysasento.
Starttipolttimen asennus jatkuu joulukuun aikana asentamalla sytytysyksikkö sekä ilma- ja kaasuventtiilit. Ennen starttipolttimen käyttöönottoa tehdään vielä sytytysyksikköön liittyvät sähkötyöt ja vedetään ilma- ja kaasuventtiileille sekä starttipolttimelle paineilma- ja kaasulinjat.
Atro Luukkonen
Testausinsinööri
Savonia-ammattikorkeakoulu
Artikkelin kuvat: Atro Luukkonen.
Artikkeli on julkaistu myös 20.12.2022 Savonian artikkeleissa www.savonia.fi
Hieno homma! Nämä muutokset parantanevat valmiuksia mm. erilaisten leijupetimateriaalien testaamiseen.
Kiitoksia Kyösti kommentistasi!
Muutokset tosiaan parantavat valmiuksia testata esim. erilaisia petimateriaaleja. Lisäksi meillä on tulossa samaan leijupetikattilaan uudenlainen arina ratkaisu, joka myös mahdollistaa erilaisia testaus mahdollisuuksia, tästä juttua sitten myöhemmin, kun on saatu arina valmiiksi.
Yhteistyö terveisin
Atro Luukkonen