+358 44 785 7007 energiatutkimus@savonia.fi

Saksan ekskursion satoa

Lähdimme matkaan lauantaina 23.9.Ruotsin ja Tanskan kautta kohti Schweissen und Schneiden -messuja Düsseldorfissa. Matkalla mukana 37 kone- ja energiatekniikan opiskelijaa, Heikki Salkinoja, minä ja asiantunteva bussikuskimme Jari Leinonen. Ensimmäinen vierailukohteemme oli Flygvapenmuseum Linköpingissä, joka on Ruotsin ilmavoimien ilmailumuseo. Asiantunteva oppaamme johdatti meidät näytteillä olevian koneiden historiaan omakohtaisten kokemusten ja värikkäiden kertomusten kautta. Hänen isänsä oli lentänyt useita esillä olleita koneita. Suosittelen lämpimästi.

Seuraavaksi suuntana oli Malmö, josta seuraamme liittyi Vestaksen Catarina Andersson. Hän työskentelee Malmössä Vestaksen huollon asiakastuessa. Hänen johdollaan suuntasimme Tanskaan tutustumaan tuulivoimaloiden testauskeskukseen (Århus), lapojen korjauskeskukseen (Skjern) ja nasellien rakenteeseen ja kokoonpanoon (Ringköping). Aikataulu oli tiukka, mutta kussakin vierailukohteessa meidät otettiin ystävällisesti vastaan ja saimme paljon tärkeää tietoa ja pääsimme näkemään generaattoreita, lapoja ja naselleja.

Tanskan jälkeen suuntasimme Saksaan. Ensimmäinen vierailukohteemme Saksassa oli matkailuautoja ja -vaunuja valmistava Hobby. Asiantuntevan opastuksen myötä pääsimme tutustumaan mm. seinien valmistukseen ja kokoonpanolinjoihin. Yllättävintä oli se, että Hobby valmistaa melkein kaiken itse ja näin ollen on riippumaton alihankkijoista ja pystyy mahdollisissa vika- ja ongelmatapauksissa reagoimaan välittömästi. Lisäksi tutustuimme Hobbyn koulutuskeskukseen, jossa Hobby kouluttaa nuoria oppisopimuskoulutuksella lähinnä puusepiksi. Kysyntää matkailuautoilla ja -vaunuillu tuntuu olevan; seuraavan vuoden elokuuhun asti Hobbyn tilauskirjat ovat täynnä.

Matka jatkui Düsseldorfin kupeessa olevaan Mönchengladbachiin. Koko keskiviikkopäivä oli varattu messuille, mutta illalla oli mahdollista tutustua Düsseldorfin vanhaan kaupunkiin. Ihan hyvältä näytti.

Taidetta hitsausmessuilla

Torstaina puolenpäivän jälkeen suuntasimme Kölniin ja siellä näkemistä riitti mm. Der Kölner Dom ja Schokoladenmuseum. Rautatieaseman ympäristössä poliisit olivat näkyvästi esillä ja illan jalkapallo-ottelun faneja oli myös paljon paikalla.

Perjantaina vuorossa oli Harsewinkel ja Claas. Claasin jo eläkkeellä olevat, asiantuntevat herrasmiehet opastivat meidät tehtaan ja tuotantolinjojen läpi. Tehdaskierroksen jälkeen oli vuorossa lyhyt esittely Claasin historiasta nykypäivään. Claasilla vieraat otettiin erittäin ystävällisesti vastaan ja vierailijoille tehty konsepti oli toimiva. Matkamuistoksi saimme ryhmäkuvan ja Claas tarjosi meille maukkaan lounaan henkilökunnan ruokalassa.

Lopuksi suuntasimme Lyypekkiin ja asiantuntevan kuskimme ansiosta vältimme kaikkein pahimmat ruuhkat. Autoja oli liikkeellä paljon joka suuntaan. Ehdimme kuintenkin shoppailemaan Cittiparkiin ja teimme lyhyen kiertoajelun Lyypekin keskustassa. Nyt kotia kohti.

Mieleenpainuvinta ekskursiolla olivat ystävälliset, kohteliaat ihmiset ja se, kuinka mutkattomasti asiat loppupelissä hoituivat. Opiskelijat käyttäytyivät mallikkaasti, olivat ajoissa paikalla, hoitivat omat tehtävänsä erinomaisesti ja ovat toivottavasti monta kokemusta rikkaampia.

Tarkempi kuvaus ekskursion eri vaiheista löytyy opiskelijoiden kirjoittamasta matkablogista ja tiivistelmä Janne Ylösen videolta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.