Elias Hakalehdon vierailuluento

Kirjoittaja Ari Jääskeläinen

Konetekniikan koulutusohjelman Tuotantoyrityksen ympäristönhallinta -opintojaksoon on perinteisesti liittynyt Biojalostamoita koskeva laaja-alainen ja syventävä vierailuluento, jonka on pitänyt dosentti Elias Hakalehto (Itä-Suomen yliopisto, Helsingin yliopisto sekä Finnoflag Oy). Elias piti 21.-22.4.2021 luennon Savonian Microkadun uusituissa tiloissa konetekniikan 1. vuosikurssin opiskelijoille. Tämä on viides vuosikymmen, kun Elias Hakalehto on luennoimassa Savonia-amk:lla / sitä edeltäneellä Kuopion teknillisellä oppilaitoksella.


Elias kertoi opiskelijoille mikrobien (bakteerit, homeet, sienet, hiivat, jne.) tehtävästä luonnon suuressa kiertokulussa, jossa aineet kiertävät ja energia virtaa. On tarpeen ymmärtää mikrobien toimintaa, jotta niitä voidaan käyttää esimerkiksi arvokkaiden tuotteiden tuottamiseen jätteistä ja sivuvirroista. Toisaalta Elias korosti konetekniikan tärkeyttä, esimerkiksi suunniteltaessa ja valmistettaessa bioreaktoreita, esikäsittelylaitteistoja, jatkokäsittelyprosesseja, jne. Myös aivan uusia laitteistoja tarvitaan tulevaisuudessa kiertotalouden ja biotalouden tarpeisiin ja eteenpäin vientiin. Elias painotti tuleville koneinsinööreille sitä, että kemiallinen/mikrobiologinen prosessi sekä sitä varten tarvittavat laitteistot (hardware) tulee suunnitella saumattomassa yhteistyössä. Näin voidaan suunnitella laitteistot optimaalisiksi, mahdollistamaan ja tukemaan kemiallista/mikrobiologista prosessia. Näin ollen vuorovaikutuksen merkitys tiedeihmisten ja insinöörien välillä korostuu.


Opiskelijat pitivät luentoa antoisana ja uusia ajatuksia avaavana. Se varmasti synnytti heissä mielenkiintoa oppia lisää luonnosta ja ottaa sieltä mallia ihmisten teknisiin järjestelmiin.


Elias kertoi myös aiemmasta Savonia-amk:n, Finnoflag Oy:n ja viidestä muusta Itämeren maasta tulleiden partnereiden kanssa läpiviedystä ABOWE-projektista ja siinä suunnitellusta, rakennetusta ja testatusta uudenlaisesta biojalostamo-pilottilaitoksesta. Lisätietoa ABOWE:sta:

www.abowe.eu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *