Mitäs jos olisi saatavilla hyviä työkaluja vastuullisen muodin kehittämiseksi ja tiedon jakamiseksi?

Kuva: Kipinä-portaali olisi kuluttajille avoin tiedon jakamisen alusta, josta löytää helposti ja ketterästi vastuullisia vaihtoehtoja uuden tuotteen hankkimiseen tai vanhan korjaamiseen (Storyboard, Jenni Kemppainen 2021).

Tiedolla läpinäkyvyyttä muoti- ja tekstiilialalle – tulevaisuudessa menestyviä yrityksiä ovat ne, joilla on positiivinen vaikutus sekä ihmisiin että ympäristöön. Digital & Circular Fashion House -hankkeen Design Sprintin ensimmäisessä toteutuksessa (13.4.2021) syntyi ajatus tietoportaalista, jossa muotialan yritykset voisivat vapaasti vaihtaa ajatuksiaan ja kokemuksiaan vastuullisiin materiaaleihin ja yhteistyöverkostoihin liittyen.

Kirjoittaja: Jenni Kemppainen, vaatetusmuotoilun opiskelija Savonia AMK:sta

Muotialan yrityksen suunnittelijalla on usein mahdollisuus päättää suunnittelemansa tuotteen ominaisuuksista ja materiaaleista, mutta millaista tietoa suunnittelun taustatueksi on tarjolla? Tiedonhankinta esim. kankaiden, kuitujen, nappien tai vetoketjujen ympäristövaikutuksiin liittyvistä seikoista ei ole aina helppoa, vaikka materiaaleista olisi muuten hyvin tarjontaa. Myös yrityksen koosta ja hierarkiasta riippuen suunnittelijan rooli voi olla hyvin rajallinen materiaalien valinnassa.

Täällä hetkellä tarjolla olevia tietopankkeja suunnittelun tukena

Suuremmilla kansainvälisillä yrityksillä on materiaalitiedon etsintään vaihtoehtoina useita vastuullisten materiaalien ja yhteistyökumppaneiden tietopankkilähteitä. Esimerkiksi Higg Index (Sustainable Apparel Coalition 2021) ja Common Objective (2021) tarjoavat rekisteröityneille jäsenilleen tietoa alan brändien ja materiaalien ympäristövaikutuksista ja sosiaalivastuusta. Kyseisistä palveluista voi myös löytää alustoja käyttävät brändit ja löytää omalle yritykselleen potentiaalisia yhteistyökumppaneita.

Suomessa materiaalitietoutta jakavat kattavasti Suomen Tekstiili & Muoti (2021a) sekä Telaketju (Turku AMK 2021). Sivustoilta saa mm. tietoa alan ilmiöistä ja yrityksistä ja vastuullisuuteen liittyvistä teemoista. Suomen Tekstiili & Muoti (2021b) myös ylläpitää rakentamaansa Ympäristölaskuria, jota jäsenyritykset voivat hyödyntää tuotekohtaiseen materiaalivertailuun tai tuotevalikoiman ympäristövaikutusten arviointiin.

Tietopankit hyödyntävät usein tekoälyä ja yhdistävät olemassa olevaa dataa luodakseen yrityksille arvioita heidän vastuullisuuden suorituskyvystään. Tietopankit eivät ole aukottomia, eikä näillä voida taata 100% läpinäkyvyyttä yrityksen toimintaan, mutta ne ovat hyvä työkalu vastuullisen muodin kehittämiseksi ja tiedon jakamiseksi. Tulevaisuudessa menestyviä yrityksiä ovat ne, joilla on positiivinen vaikutus sekä ihmisiin että ympäristöön.

Design Sprintissä ideoitu Kipinä-tietoportaali tarjoaisi yrittäjille mahdollisuuden verkostoitumiseen ja vastuulliseen toimintaan yhdessä

Pienyrityksillä ei usein ole aikaa tehdä laaja-alaisia selvityksiä mallistojen materiaaleja varten, joten portaali auttaisi kokoamaan tarvittavaa tietoa ja myös verkostoitumaan esimerkiksi valmistajien tai alihankkijayritysten kanssa. Portaalin jäsenenä yritys osoittaisi myös sitoutumisensa läpinäkyvyyttä edistävään työhön. Portaalin tarkoituksena ei olisi syyllistää yrityksiä siitä, missä he eivät ole vielä onnistuneet vastuullisuustoimissaan, mutta pikemminkin luoda keskustelua ja ratkaisuja alan haasteisiin liittyen. Portaali olisi avoin myös kuluttajille, jolloin he näkisivät myös yritykset, jotka palvelua käyttävät ja voisivat osallistua keskusteluun. Avoin ja asiakaslähtöinen tiedonjakaminen, sekä yhteisöllinen toiminta vahvistaa alueellista ekosysteemiä ja mahdollistaa kestävän tulevaisuuden.

#designprint #digitalcircularfashion #läpinäkyvyys #materiaalitietous @savonia_fashion @savoniadesigners @savoniamuotoilu @savonia_amk  @digitalcircularfashion #sustainabledevelopment #kestäväkehitys

Kirjoittaja: Jenni Kemppainen, Savonia-ammattikorkeakoulu (Edit. Laura Pakarinen & Sirpa Ryynänen 2021)

Lähteet:

Common Objective. 2021. About Common Objective. Viitattu 18.5.2021. Saatavissa: https://www.commonobjective.co/co-about

Suomen Tekstiili & Muoti ry. 2021a. Viitattu 18.5.2021. Saatavissa: https://www.stjm.fi/

Turku AMK. 2021. Telaketju. Viitattu 18.5.2021. Saatavissa: https://telaketju.turkuamk.fi/

Suomen Tekstiili & Muoti. 2021b. Ympäristölaskuri. Viitattu 18.5.2021. Saatavissa: https://www.stjm.fi/toiminta-alueemme/vastuullisuus/ymparistolaskuri/

Sustainable Apparel Coalition. 2021. The Higg Index. Viitattu 18.5.2021. Saatavissa: https://apparelcoalition.org/the-higg-index/

Turku AMK. 2021. Telaketju. Viitattu 18.5.2021. Saatavissa: https://telaketju.turkuamk.fi/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *