Savonia Muotoilu ja Digital & Circular Fashion House -hanke luomassa digitaalista muodin tulevaisuutta

Kuva: Digital Fashion/ muotoilija Jenni Kemppainen 2020

Digital & Circular Fashion House on tekstiili- ja muotialan kiertotalouden, digitaalisen osaamisen ja jatkuvan oppimisen koulutushanke (esr).

Tämä hanke on meidän pitkäaikainen haave ja on mahtavaa päästä kehittämään ja oppimaan yhdessä yritysten kanssa lisää siitä millaisia digitaalisuuden ja kiertotalouden haasteita meillä muodin alala on – intoilee Sirpa Ryynänen, digitaalisen ja kestävän muodin lehtori

Kuluttaminen muuttuu ja kestävä kehitys vaatii ratkaisuja

Mitä meidän tarvitsisi tehdä? Ja millaista osaamista tarvitsemme? Hankkeessa luotava koulutusmalli vastaa alan jatkuvan oppimisen tarpeisiin. Erityisaika, jota nyt elämme, kiihdyttää muodin siirtymistä kohti uusia digitaalisia mahdollisuuksia. Tulevaisuuden muotiala tulee tarvitsemaan yhä enemmän digitaalisia työkaluja, joiden avulla yritykset voivat toimia kustannustehokkaammin ja eettisemmin kun kestävän kehityksen ja kiertotalouden merkitys kasvaa jatkuvasti. Digital & Circular Fashion House -hankkeen koulutustavoitteena on vastata näihin tulevaisuuden haasteisiin. Työelämässä tarvittava osaaminen ja kompetenssit ovat murroksessa ja muuttuvat nopeasti. Muutokset ovat hyvin monitasoisia. Niitä tulee tapahtumaan niin suunnittelussa kuin tuotteissa, teollisessa ja ihmisten systeemeissä, kuten siinä mitä muoti on tai mitä yrittäminen ja liiketoimintamallit ovat tulevaisuudessa, sekä siinä miten ihmiset toimivat: ostavat, omistavat, käyttävät ja sitoutuvat.

Muotiajattelumme tähtää merkityksellisyyden lisäämiseen tuotteiden ja palveluiden suunnittelussa, jotta ne olisivat kestäviä ja haluttavia. Laaja-alainen ja holistinen kestävä muotiajattelu on keskeinen kilpailutekijä millä tahansa bisneksen alalla – kertoo Laura Pakarinen, funktionaalisen ja kestävän muodin lehtori.

Hankkeessa luotava koulutusmalli vastaa alan jatkuvan oppimisen tarpeisiin.

Digitaalinen muodin tulevaisuus

Kiertotalous on tekstiili- ja muotialan talouden perusta ja se tulee muuttamaan meidän jokaisen työtä. Digital & Circular Fashion House -hankkeessa syvennytään siihen, miten digitaalisilla ratkaisuilla ja muotoilun menetelmillä voidaan luoda ja kehittää kiertotalousinnovaatioita asikaslähtöisesti. Edistämme tekstiili- ja muotialan digitaalisuuden ja kiertotalouden osaamista, mikä parantaa alueen yritysten kilpailukykyä. Uuden osaamisen kautta syntyy uusia tapoja toimia, yrittää ja ajatella. Tämä tarkoittaa mm. 3D-mallintamisen hyödyntämistä niin suunnittelussa, tuotekehityksessä kuin myynnissäkin. Käytännössä 3D-työkalut mahdollistavat esim. protojen virtuaalisovittamisen ilman konkreettisia vaatemalleja lyhentäen ja tehostaen tuotekehitysaikaa ja säästäen luontoa sekä rahaa. Kaupan puolelta esimerkkeinä voisi mainita kustomoinnin ja 3D-mallien käytön myynnissä. Digitaaliset virtuaalituotteet ja mallistot ovat osa alan tulevaisuuskuvaa.

Uskomme, että uudenlainen muotiajattelu johtaa uusiin innovaatioihin, sekä rohkaisee luovuuteen ja mielikuvitukseen. Muodin digitaaliset menetelmät ja työkalut ovat yhä tärkeämmässä roolissa tulevaisuuden muodin muutoksissa.

@savonia_fashion @savoniadesigners @savoniamuotoilu @savonia_amk  @digitalcircularfashion #sustainabledevelopment #kestäväkehitys #kestävämuoti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *