Leikkuujätteestä uudeksi tuotteeksi -tuotantoverkostojen kokeilu Itä-Suomessa

Kiertotalouden mukaista suunnittelua ja kestävää kantamista leikkuujätteestä. 3D-mallinnettu versio unikista SKO-kassista. Jenni Kemppainen (2021)

Kirjoittajat: Hanna Ahokas ja Marjo Sneck, Jenni Kemppainen, Savonia-ammattikorkeakoulu

Käytössäsi oleva kangaskassi on peräisin kevään 2022 Suomen korkeakoulujen ja toisen asteen opettajien (SKO) päiviltä. Kassi on valmistettu tekstiilituotannon ylijäämämateriaalista Varpaisjärvellä.

Kassi on suunniteltu yhteistyössä Savonia-ammattikorkeakoulun opiskelijoiden, SKO Savo ry:n ja Varpuke Oy:n kanssa. Leikkuujätteestä uudeksi tuotteeksi -tuotantoverkostojen projektikokeilu toteutettiin Tuotekehitys ja tuotantoverkostot -opintojaksolla. Projekti oli osa Digital & Circular Fashion House- hankkeen avoimen ekosysteemin ja tuotantoverkostojen kehittämistä.

Kangaskassin elinkaaren vaiheet SKO-päiviin saakka, sekä mitä sen jälkeen kassille voisi tapahtua

1. Kassi on valmistettu puuvillapolyesteristä, jossa on 35-40 % puuvillaa ja 60-65% polyesteria. Kankaat tulevat Varpukeelle Belgiasta ja Englannista. Polyesteri valmistetaan EU:n alueella ja puuvilla Intiassa.

2. Varpuke valmistaa työvaatteita asiakkailleensa tilausten mukaisesti. Varpukkeen tuotannosta jää noin 2-3% leikkuujätettä, mikä muodostuu kangaspakkojen lopuista ja sekä kaavojen väliin jäävistä pienemmistä paloista. Varpuke kerää sovituista kankaista leikkuujätteen talteen SKO-päivien kassin tuotantoa varten.

3. SKO Savo ry tilaa Varpukkeelta sovitun määrän leikkuujätteestä valmistettuja kasseja.

4. Kangaskassin valmistus alkaa. Kassille on suunniteltu kaavat digitaaliseen muotoon ja ne siirretään Varpukkeen automaattiveitsileikkurin ohjainohjelmistoon. Leikkurin tasolle asetetaan ylijäämäkangaspalat, jotka leikkuri leikkaa kaavojen mukaisesti.

5. Kaavojen mukaan leikatut kangaspalat siirtyvät Varpukkeen leikkaamosta ompelimoon, jossa Varpukkeen ompelijat valmistavat kassit.

6. Kassiin ommellaan pesulappu, joka sisältää tiedot valmistajasta, pesu- ja huolto-ohjeista, sekä QR-koodin kassin elinkaaritietoihin tälle sivulle. Varpukkeen pesulappunauhakoneelle syötetään digitaalisesti tiedot, jotka pesulappuun halutaan.

7. Kangaskassi viimeistellään, eli tehdään ompelun lopputarkastus ja langanpätkien leikkaus.

8. Kangaskassiin painatetaan SKO-päivien tunnus lämpösiirtokalvolla prässäten.

9. Kangaskassit pakataan pahvilaatikoihin ja kuljetetaan Savonia-AMK:lle SKO Savo ry:n yhteyshenkilölle, joka toimittaa kassit SKO-päivien kassienjakelupisteeseen.

10. SKO-päivien osallistujat kantavat kassissa saamansa materiaalit SKO-päivien aikana.

11. Kassin käyttö SKO-päivien jälkeen – siitä päätät Sinä, kassin käyttäjä!

Kassi on tehty kestämään, sen saa pestyä pesuohjeen mukaisesti. Rikkoutuessa sitä toivotaan korjattavan joko itse tai paikallisella ompelijalla. Kassia voit käyttää moneen: kauppakassina, kirjastokassina, kenkäkassina, pullokassina, vaatekassina ym. Jos joskus et kassia enää tarvitse, olethan hyvä ja annat sille jatkoaikaa antamalla sen seuraavalle käyttäjälle.

12. Jos kassista tulee käyttökelvoton, sen voi kierrättää viemällä poistotekstiilinkierrätyspisteeseen (vuodesta 2023 alkaen). Puuvillapolyesterikankaan kierrätys uudeksi raaka-aineeksi on mahdollista mekaanisesti. Tämän jälkeen kassista valmistettu uusiokuitumateriaali voi päätyä vaikka huonekalun täytteeksi.

Miksi valmistaa kangaskassi leikkuujätteestä?

Kangaskassi on tehty tuotannon ylijäämämateriaalista, jotta laadukas, kestävä ja täysin hyödynnettävissä oleva kangas ei joutuisi polttoon energiaksi, vaan materiaalille voitaisiin taata pidempi elinkaari uuden käyttötuotteen muodossa. SKO-päivien teemana vuonna 2022 on Kestävä tulevaisuus ja hyvinvointi, ja myös tapahtuman kangaskassi toteutetaan tästä näkökulmasta. Koska leikkuujätettä syntyy erilaisista ja eri värisistä kappaleista, on jokainen kassi uniikki. Kangaskassin materiaali on kestävää ja laadukasta, joten tästä kangaskassista saat ystävän vuosiksi eteenpäin! Jos kassi kuitenkin hajoaa ennen aikojaan, sen voi korjata ja tuunata.

SKO-kassin tarina kuvitusena. Emilia Lievonen (2021)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *