Artikkeli liittyy Sosionomi YAMK-opinnäytetyöhöni, jonka aiheena oli työhyvinvoinnin kehittäminen kotihoidossa.

Haasteet

Kotihoitoon tullaan tarvitsemaan tulevaisuudessa hoitajia, koska asiakasmäärä tulee kasvamaan paljon. Väestö vanhenee ja muistisairaudet lisääntyvät samalla, kun asumispalvelupaikkoja vähennetään. Lisäksi lähihoitajia kouluttautuu entistä vähemmän ja hoitajista on pula. Hoitoala ei houkuttele ja kotihoitoon on ollut vaikea saada koulutettua hoitohenkilökuntaa.

Työyhteisötaidot

Työ kotihoidossa on vaativaa. Asiakkaat ovat monisairaita ja työ on itsenäistä, joten se vaatii vahvaa päätöksentekotaitoa. Vaativat asiakkaat tai omaiset tuovat omat haasteensa työhön. Myös työyhteisössä voi ilmetä ristiriitoja työtovereiden kesken. Nämä haasteet luokitellaan työyhteisötaitoihin liittyviin asioihin. Näitä taitoja voidaan harjoitella ja tärkeää on luoda yhteiset pelisäännöt, joita noudatetaan. Positiivinen ajattelu sekä huumori koettiin auttavan työhyvinvoinnin ylläpitämisessä.

Työnorganisointi

Merkittävä keino vaikuttaa työhyvinvontiin on työnorganisointi. Kotihoidon työt jaetaan hoitajille työnohjausjärjestelmään eli mobiilin joko keskitetyssä työnjaossa tai omassa yksikössä omien työntekijöiden toimesta. Tärkeintä on, että työnjako toimii hyvin. Työntekijällä on oltava realistinen mahdollisuus suorittaa asiakaskäynnit työajan puitteissa.  Lisäksi asiakkaan on saatava hoito- ja palvelusuunnitelman mukainen palvelu. Lisäksi on tärkeää, että hoitajan on mahdollista käydä työvuoron aikana tauoilla ja että työnjaossa on huomioitu siirtymiset asiakaskäynniltä toiselle. Muuten hoitajalle syntyy kiireen tunne tai eettistä kuormitusta. Ylityö on kotihoidossa merkittävä työhyvinvointia heikentävä tekijä.

Esihenkilötyö

Johtamisella on merkittävä osuus yhteisön työhyvinvointiin. Tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden kokemus ovat tärkeimmät asiat, jotka jokaisen tulee kokea. Osallisuus työvuoro- ja lomasuunnitteluun nähdään erittäin tärkeänä, vaikka esihenkilö lopuksi ne hyväksyvät. Esihenkilöllä on tärkeä rooli tiedottamisessa ja tärkeää on, että kaikki saavat tiedon yhtä aikaa ja samanlaisena. Palautteen antamista toivotaan enemmän ja avoimemmin.

Kirjoittaja
Tanja Lappalainen, Sosionomi YAMK, Savonia-ammattikorkeakoulu, tanja.lappalainen2@edu.savonia.fi.

Lähteet

Kehusmaa, Alastalo 2022. Vanhuspalvelujen työvoimapula kärjistyy kotihoidossa – neljännes yksiköistä tekee joka viikko töitä riittämättömällä henkilöstöllä ja ylityöt ovat yleisiä. Tutkimuksesta tiiviisti. THL. Saatavissa: Vanhuspalvelujen työvoimapula kärjistyy kotihoidossa – neljännes yksiköistä tekee joka viikko töitä riittämättömällä henkilöstöllä ja ylityöt ovat yleisiä (julkari.fi)

Selander, Kirsikka; Nikunlaakso, Risto & Laitinen, Jaana 2023. Työn kuormitus- ja voimavaratekijät: miten ylläpidetään vanhuspalveluissa työskentelevien työkykyä? Työelämän tutkimus 21 (2) 2023. Saatavissa: Työn kuormitus- ja voimavaratekijät: Miten ylläpidetään vanhuspalveluissa työskentelevien työkykyä? | Työelämän tutkimus (journal.fi).

Kotihoidon työhyvinvointi kuntoon

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *