Biomateriaalit kestävän muodin tulevaisuutena – Kombucha-nahan kehitysprojekti

Siniseen väriin kasvatettu kombucha-nahkakokeilu. Kuva: MInttu Stranius (2021)

“Projektin tavoitteena oli tutkia ja kokeilla kuinka voisimme luoda toimivan ja vegaanisen kombucha-sienestä valmistetun nahkajäljitelmän, jota olisi mahdollista hyödyntää erilaisissa tuotteissa eläinperäisen nahan sijaan.”

Tekijät ja kirjoittajat: Helmi Paananen, Iida Pitkänen ja Minttu Stranius 2021

Kombucha-nahan kehitysprojekti (materiaalin kasvatus, tutkiminen, testaaminen ja jalostus) toteutettiin muodin teknologia -projektistudio-opintojen puitteissa. Opintoprojektissa tutkimme kombucha-sientä biomateriaalina; sen kasvatusta, kuivatusta, värjäämistä, hajun neutralisoimista, erilaisia viimeistelytapoja sekä jatkotyöstöä, kuten sen ommeltavuutta ja laserleikattavuutta sekä kierrätettävyyttä. Halusimme myös tutkia materiaalin ominaisuuksia ja miten niihin pystyy vaikuttamaan mm. joustavuuden kannalta, testata kulutuskestävyyttä ja käyttäytymistä vedessä. Millaisia hoito-ominaisuuksia materiaalilla on? Voiko sitä esimerkiksi pestä tai silittää? Voiko sienen rakennetta manipuloida esimerkiksi muilla materiaaleilla? 

KOMBUCHA-SIENI eli volgansieni tai SCOBY (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast) on bakteeri- ja sieniviljelmistä muodostunut kasvusto, josta Kombucha-nahkaa valmistetaan. Sieni kasvaa kasvualustan pinnalle. (Kombucha Keisari 2020)

BIOMATERIAALI on luonnollisista aineksista kehitettyä ja luonnonkiertokulkua kunnioittava biopohjainen materiaali. Sitä voi uusiokäyttää ja maatuessaan se hajoaa kokonaan jättämättä jälkeensä erillistä jätettä. Se voisi olla vaihtoehtoinen materiaali esimerkiksi muovin tilalle. (VTT 2020)

Materiaalissa on potentiaalia, mutta sen soveltuvuus vaatteeseen vaatii lisätutkimusta

Projektin aikana pääsimme tutustumaan laaja-alaisesti kombucha-sieneen ja sen kasvattamiseen. Kasvatuksen lisäksi tutkimme ja löysimme erilaisia tapoja jatko työstää sientä. Biomateriaalina kombucha-nahka oli erilainen ja mielenkiintoinen. Uskomme, että materiaalin ja tietämyksen kehittyessä sieninahka voisi olla hyvinkin potentiaalinen materiaali vegaanisena keinonahkana, erityisesti nyt kun kestävä kehitys ja eettisyys ovat pinnalla. Toisaalta materiaali voi päästä täyteen potentiaaliinsa vasta kun sitä kyetään tuottamaan kaupallisesti. Materiaalin tutkimiseen ja kokeiluihin kuului sienen biomassan rakenteen manipulointia (värjäämistä, survomista, pakastamista, pehmentämistä, hajun hallintaa) ja vahvistamista muilla kuiduilla sekä valmiin kuivatetun nahan muokkaamista (kuten pintaviimeisteleminen, laserleikkaus ja ompeleminen).

Tämän kokeilevan materiaalitutkimuksen pohjalta emme näe kombucha-nahkaa potentiaalisena vaatetusmateriaalina arkikäyttöön, sillä se ei ominaisuuksiltaan vielä vastaa vaatimuksia. Vaatteiden materiaalina kombucha-nahka on moneen tuotteeseen turhan jäykkää ja joustamatonta. Kuitenkin kombucha-nahka voisi sopia esimerkiksi sisustuselementteihin ja koruihin, joissa se ei ole kosketuksissa kosteuden kanssa.

Kombucha-sieni on 100 % biohajoavaa ja ympäristöystävällistä

Käyttämämme reseptillä on mahdollista valmistaa 100 % biohajoavaa kombucha-nahkaa, joka voidaan kompostoida. Koska kombucha-nahan käyttöikä on lyhyt, vain muutamia kuukausia, pohdimme projektissa myös sen uudelleenkäyttöä ja kierrättämistä. Kokeilimme, voisimmeko kierrättää leikkuujätettä, jota syntyi laseroinnin jäljiltä. Pesukokeiden tuloksena opimme, että kombucha-nahka hajoaa veteen, joten päädyimme liottamaan kokeiluissa syntyneet Kombucha-nahan leikkuujätteet kiehuvassa vedessä ja kierrättämään ne uudelleen materiaalimassaan. Lopputuloksena syntyi hyvin samankaltainen, ehkä hieman pehmeämpi kombucha-nahka.

Opintoprojekti pohjautui kokeilujen ja oivallusten kautta oppimiseen ja materiaaliin tutustumiseen muotoilulähtöisesti

Työmme oli muotoilijan tutkimusmatka kombucha-nahkaan ja sen mahdollisuuksiin. Projekti toteutettiin muotoilun näkökulmasta ja käytetyt menetelmät eivät olleet tieteellisiä, vaikka niiden taustalla olikin teoriatietoa. Projektia voisi jatkaa yhteistyössä eri alojen asiantuntijoiden kanssa, jolloin tietämystä ja ymmärrystä materiaalista syntyisi lisää. Tämä myös mahdollistaisi uudenlaiset innovaatiot kombucha-nahan käsittelyyn.

Video: Helmi Paananen, Iida Pitkänen ja Minttu Stranius 2021

Lue opiskelijoiden oppimisen projektiraportti tästä: https://amksavonia-my.sharepoint.com/:b:/g/personal/laura_pakarinen_savonia_fi/EVrNGXN-1ctMgOAwG5TWtLcBlfkI9EPOf0TcvbyS2D0p0Q?e=8FD6F5

Lähdeviitteet:

Kombucha Keisari 2020. Kombucha sieni – Mikä on scoby ja miten hoidat sitä? Verkkojulkaisu. https://kombucha-keisari.fi/kombucha-sieni-scoby/. Viitattu 27.11.2020.

VTT 2020. Kestävät biopohjaiset materiaalit. Verkkojulkaisu. https://www.vttresearch.com/fi/palvelut/kestavat-biopohjaiset-materiaalit. Viitattu 27.11.2020.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *