Hevosten hyvinvointia ja sen seurantaa edistetään digitaalisilla, teknologiaan sekä älyteknologiaan pohjautuvilla ratkaisuilla. Niillä pyritään myös keventämään hevosympäristöjen työrutiineja. Monia aloja koskettava työvoimapula huolestuttaa Keski-Euroopassa hevostalleja, ja tähän huoleen vastatakseen on kehitetty uusia teknologiainnovaatioita. Nämä kaksi paljon puhututtavaa teemaa, hevosten hyvinvointi ja työvoimapulaan vastaaminen, näkyivät keväällä 2023 järjestetyssä Equitana-messuilla tuotekehittäjien messupisteillä. ÄlyAgri-hanke paneutui messuvierailullaan erityisesti uusiin digitaalisiin, teknologia- sekä älyteknologiaratkaisuihin. Hinnoittelultaan nämä ratkaisut ovat yksittäisistä sadoista euroista kymmeniin tuhansiin euroihin. Useat ratkaisut olivat uusia innovaatioita ja niiden tuotekehitys jatkuu aktiivisesti.

Equitana-messujen ensimmäisessä blogijulkaisussa paneuduimme hevosen ruokinnan automatisointiin. Toinen julkaisu käsittelee tallin ja hevosympäristöjen siivoamiseen käytettäviä välineitä ja kolmanteen julkaisuun on poimittu eri teemojen, kuten satulan sovituksen sekä hevosen lihaksiston hoitoon tarkoitettuja laitteita.

Lannan, kuivikkeen, rehujen ja paalien kuljettamista voidaan keventää akkukäyttöisillä kärryillä. Erilaisia sähköakulla toimivia kärryjä, kuten kotti-, paali- ja rehukärryjä, valmistavat useat eri yritykset. Equitanassa valmistajia olivat muun muassa Equitrend, Kneilmann, Platz-Max ja PowerPac. Selkeimpiä eroavaisuuksia eri kärryjen välillä olivat valmistajien materiaalivalinnat, kärryjen käyttöominaisuudet, renkaiden koko sekä kärryjen käyttöaika yhdellä latauksella. Messuilla oli nähtävillä myös suurikokoisia kottikärryjä, joiden kyydissä voi seistä. Tällaisen kottikärryn hinta oli messuilla noin 5 000 €. Ilman päältä ajettavaa ominaisuutta olevien kottikärryjen hinnat vaihtelivat noin 2000–5000 €:n välillä.

Monet hevosympäristöt puhdistuvat edelleen lihasvoimin. Sähköllä ladattavalla akkumoottorilla varustettu kottikärry keventää kuormien liikuttamista esimerkiksi karsinan tai pihaton ja lantalan välillä.
Kottikärryn kaltaisia välineitä oli myös renkaiden sijaan telaketjuilla varustettuina.
Moottoreita on lisätty myös muihin kuljetuskäytössä oleviin kärryihin, kuten rehu- ja paalikärryihin. Paalikärryt eivät sisältäneet laitetta, jolla nostaa paali kärryyn ja siitä pois.

Materiaalivalintojen eroavaisuudet näkyivät erityisesti kottikärryjen koppaosassa, jota saa muovisena, alumiinisena sekä muista metallivalmisteista valmistettuna. Koppaosia on saatavilla eri kokoisina. Esimerkiksi Kneilmannin kottikärryyn pystyy valitsemaan koppaosan 300–500 litran välillä. Kyseisen valmistajan kärryn kantavuus on 400 kilogrammaa.

Kottikärryjen käyttötoiminnot olivat eri valmistajien laitteissa erilaisia. Erimerkiksi joidenkin valmistajien kottikärryn liikkumista pystyi ohjaamaan eteen- ja taaksepäin yhdellä peukalon liikkeellä. Samalla peukalon liikkeellä pystyi säätämään myös nopeutta. Toisissa laitteissa oli erikseen eteen ja taakse kulkusuunnan valintanappi, jota painettiin ensin ennen kuin ryhdyttiin kaasulla liikuttamaan kottikärryä. Joissain laitteissa vauhtia pystyi napin painalluksella rajaamaan valitsemalla vauhdin joko kilpikonnan tai jäniksen kuvan mukaan. Näissä kaasun käyttö toimi joko peukalolla tai kääntämällä ikään kuin mopon kaasukahvaa. Muutamien kottikärryjen kippaamista on helpotettu lisäämällä niihin poljin, joka jalalla painamalla avustaa kallistamisessa. Toisissa laitteissa oli automaattinen jarru, joka pysäytti kärryn myös alamäessä, toisissa oli erillinen jarrukahva. Kärryt eivät siten pääse karkaamaan alamäessä.

“Hello! We are from Finland. How does this machine work in autumn or winter, when there is a lot of mud or snow on the ground, air temperature can be even minus 30 celcius degree and everthing is frozen?”

Renkaiden koko vaihteli eri valmistajien välillä. Tiedustelimme valmistajilta, miten laitteet toimivat suomalaisissa olosuhteissa, jossa syksyisin voi olla upottavaa mutaa, talvisin lunta ja jäätä sekä kovaa pakkasta. Valmistajat ovat huomioineet eri käyttöolosuhteita. Renkaiden irrotettavilla ketjuilla pyritään parantamaan pitoa jäällä ja lumessa. Ketjut eivät välttämättä ole jatkuvassa käytössä kovin hyväksi tallin lattialle. Useimpien kärryjen käyttöajan kerrottiin olevan yhdellä latauksella noin 5–7 tuntia.

Katso videohaastattelu Kneilmannin TeMax Akku Dumperista ÄlyAgri-hankkeen kanavalta Vimeosta tästä linkistä: ÄlyAgri – TeMax

Clever Equine Solutions sp. Z o.o:n inspiraationa uuden lantaimurin valmistamiseen on ollut halu auttaa hevosalaa sen työvoimapulassa. Uudella innovaatiolla pyritään keventämään tallin siivoamisen fyysistä työtä. Kyseisen lantaimurin käyttöönotto ei vaadi imurin putkistojen vetämistä tallin ulko- tai sisäseinälle, sillä Easy Manure Cleaner toimii sähköakulla ja liikkuu renkaiden päällä. Lantaimuria liikutetaan kaukosäätimellä ja sen koon sanotaan riittävän jopa 20 hevosen tallin siivoamiseen saakka. Imurin letkuun voi liittää erilaisia imupäitä käyttötarpeen mukaisesti. Koneen akun kerrotaan kestävän kerrallaan 2 tuntia.

Renkaiden päällä olevaa lantaimuria liikutetaan kaukosäätimellä. Imurin tyhjentämisessä tarvitaan traktoria.

HIT Aktivstallin uusi innovaatio, lannankeräysrobotti, kerää tarha-alueilta sonnat automaattisesti. Tarhaa kuvaava kamera tunnistaa sontakasat tarhassa ja lähettää robotin noutamaan ne. Robotti kulkee tarhaan aitojen alapuolelta ja saa kerrallaan kuljetettua enimmillään noin kolme sontakasaa. Robotti ajaa sontakasan päälle tallomatta sitä renkailla, poimii kasan talikkomaisilla piikeillään sekä lakaisuharjalla ja vie sen jälkeen sonnat lantalaan. Robotilla on oma latausasema, jonne se menee automaattisesti akun vähentyessä. Robotti toimii nykyisillä ominaisuuksillaan vain kuivilla ja tasaisilla alustoilla. Alustalla ei saa olla nurmea, koska robotin siivouspiikit jäävät jumiin heinään. Valmistaja kertoi, ettei toimivuutta ole vielä testattu lumisissa olosuhteissa. Lannankeräysrobotin tuotekehitystyö jatkuu aktiivisesti. Robotin hinta oli messuilla noin 25 000 € sisältäen tarhaa kuvaavan kameran. Yksi kamera kuvaa vain tietyn kokoisen alueen eli mikäli alue on isompi, tarvitaan silloin useampi kamera.

Talvipakkasilla ja lumisissa olosuhteissa tarhojen siivous on haasteellista, koska sontapallerot jäätyvät ja katoavat lumen sekaan. Siksi olisi kätevää, että sonnat saisi kerättyä aina tuoreeltaan pois tarhoista. Ihmisvoimin tätä ei ole käytännössä mahdollista toteuttaa. HIT Aktivstallin uutta lannankeräysrobottia ei ole vielä testattu lumisissa olosuhteissa.

Tarhojen ja laitumien siivousta pyritään helpottamaan bensa- tai akkumoottorilla toimivilla siivouskoneilla, joita voi vetää auton tai mönkijän perässä. Perässä vedettävien siivouskoneiden valmistajia ovat muun muassa C & C Complet ja Kneilmann. Esimerkiksi Kneilmannin lannankeruukoneen hintaluokka on noin 5000–7000 €. Valmistajan bensamoottorilla toimiva siivouskone on akkumoottorillista konetta edullisempi. Tarhojen ja muiden hevosympäristöjen, kuten kulkuväylien, siivoukseen Rampelmann & Spliethoff on valmistanut lantaimurin, jota voi vetää myös esimerkiksi mönkijän perässä.

Lantaimurin tarkoitus on helpottaa hevosympäristöjen siivoustyötä.

Equitana-messuilla haastateltiin tuotevalmistajia, joiden kehittämät digitaaliset ja teknologisetratkaisut helpottavat tallin arkea ja edistävät hevosen hyvinvointia. Haastattelut videoitiin. Videot löydät Vimeosta ÄlyAgri-kanavalta: https://vimeo.com/channels/alyagri

Matkan toteutti ÄlyAgri-verkostohanke, jota rahoittaa työ- ja elinkeinoministeriö Pohjois-Savon liiton kautta. ÄlyAgri toimii älymaatalouden ja sen edistämisen niin tutkimuksen, kehityksen, innovaatioiden kuin opetuksen parissa.

Kuuntele Spotifysta Laari-podcastkanavalta ÄlyAgri-hankkeen hevosnaisten mietteitä Equitana-messuilta: https://open.spotify.com/episode/7IWiRnY6peiWmT6zwaXw91?si=BO1aJ4q-TMCeq-kX_ytvGw

Matkan toteutti ÄlyAgri-verkostohanke, jota rahoittaa työ- ja elinkeinoministeriö Pohjois-Savon liiton kautta. ÄlyAgri toimii älymaatalouden ja sen edistämisen niin tutkimuksen, kehityksen, innovaatioiden kuin opetuksen parissa.

Teksti ja kuvat:
Kaisa Hyvönen, TKI-asiantuntija
Krista Jauhiainen, projektiasiantuntija
Savonia-ammattikorkeakoulu

Huomioithan, että välillä messuilla tuli vastaan kielimuuri. Tarkistathan siksi tarkat tiedot kunkin laitteen valmistajalta, mikäli kiinnostuit laitteesta enemmän.

Akkumoottoreista apua hauislihaksille tallin ja sen ympäristöjen siivouksessa – ÄlyAgrin hevosnaiset Equitanassa, osa 2
Merkitty:                    

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *