Aapeli Matilaisen, Aku Haataisen ja Joona Ollikaisen agrologiopinnot Savonialla ovat alkaneet ennakko-odotukset täyttäen. Korviin oli etukäteen kantautunut paljon hyvää niin opetuksesta, opettajista kuin opiskelijoiden hyvästä yhteishengestäkin.

”Täällä ei ole jaottelua nuoremmat ja vanhemmat opiskelijat, vaan ollaan kaikki yhtä porukkaa.”

Agrologiopintoihin kolmikko on suunnannut hieman eri koulupohjalla. Aapeli on suorittanut maatalouden perustutkinnon Muuruvedellä, Akulla on kaksoistutkinnon myötä lukion ja merkonomin paperit ja Joonalla lukio.

Kaikilla kolmella on maatilatausta, suonenjokelaisella Aapelilla ja lapinlahtelaisella Joonalla on jo kohtuullisen selkeät suunnitelmatkin kotitilan jatkamisesta. Aku pitää tulevaisuuttaan työn suhteen vielä avoimena, isän tila Leppävirralla on yksi vaihtoehto.

Aapelille opiskelu ammattikorkeakoulussa on ollut hieman suurempi muutos kuin Akulle ja Joonalle, jotka kurssimuotoisessa lukiossa ovat jo tottuneet tiiviiseen opiskeluun. Lukio oli heidän mielestään jopa enemmän aikaa ja työtä vaativaa, varsinkin kaksoistutkinnon suorittaneen Akun mielestä.

”Ammattikoulupohjalta huomasin olevani matematiikassa ja kemiassa vähän alemmalla tasolla, mutta opiskelemalla siitä on selvinnyt. Kavereiden kanssa on laskettu ja luettu, sillä on asiat selvinneet”, Aapeli kertoo.

Akulle merkonomin tutkinto on antanut etumatkaa kirjanpidon ja yritystalouden kursseilla, vaikka ammattikoulun kursseista ei hyväksilukuja saakaan.

Kirjojen sijaan opinnoissa availlaan läppärin kantta, kaikki materiaali on verkossa, vasemmalla Aku Haatainen, Aapeli Matilainen, Joona Ollikainen.

Päivittäin oppitunteja on keskimäärin kuusi, vaihdellen neljän ja kymmenen välillä. Pitkät päivät ovat tosin harvinaisia. Kotiin tehtävää jää yleensä tunniksi, pariksi päivässä. Kursseihin kuuluvia tehtäviä tehdään sekä yksin että ryhmissä.

”Koulua tuntimäärinä on ehkä vähemmän kuin aiemmin, työtä on saman verran, mutta tekeminen on vapaampaa.”

Opintojen loppuvaiheessa voi painottua joko asiantuntija- tai yrittäjäpuolen opintoihin ja tarjolla on myös paljon erilaisia valinnaiskursseja kielistä lähtien.

Ensi kesän maatalousharjoittelun kolmikko ottaa uusien kokemusten kesänä. Aku ja Joona suuntaavat osaksi aikaa ulkomaille, Aapelilta ulkomaan harjoittelu siirtyy tuonnemmaksi. Mahdollisuutta nähdä maataloutta Suomen rajojen ulkopuolella ei kolmikon mielestä kannata jättää käyttämättä.

”Nyt on ainutlaatuinen tilaisuus ja hyvä aika lähteä. Koulun puoleltakin ulkomaan harjoitteluja tuetaan vahvasti.”

Asiantuntijaharjoittelu tehdään opintojen loppupuolella.

Toinen opintojen mukanaan tuoma, mihin ehdottomasti osallistutaan, ovat erilaiset koulun ja opiskelijoiden itsensä järjestämät opintoretket.

”Ne ovat todella mukavia reissuja.  Monilla reissuilla tulee myös tutustuttua muihin alan opiskelijoihin, niin agrologi- kuin agronomiopiskelijoihinkin.”

Teksti ja kuva:

Eeva-Kaisa Pulkka
TKI-asiantuntija
Savonia-ammatikorkeakoulu

Tiivis porukka kannustaa agrologiopinnoissa
Merkitty:            

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *