3. Rekrytointi

Mitä rekrytointi on?

Rekrytointi, Sana, Sanakirja, Haku, Tiedot, Kirja, Sivu
Kuva: Pixabay.com

Rekrytointi on prosessi jossa lähtökohtana on, että tarvitaan työntekijä johonkin työtehtävään. Työntekijä palkataan jo olevista henkilöistä tai organisaation ulkopuolelta. Rekrytointi voi sisältää myös koulutuksen esim. esimieskoulutuksen (S-ryhmä). Rekrytoinnin voi hoitaa yritys itse tai yrityksen HR- vastaavat sekä rekrytoinnin voi myös ulkoistaa rekrytointi firmalle. Ulkoistaminen on usein edullisempaa ja tehokkaampaa.

Rekrytointia ei kannata tehdä hutiloiden sillä se ei ole halpa prosessi.

https://atalent.fi/blog/kuinka-paljon-rekrytointi-maksaa-podcast

Rekrytointiin kannattaa panostaa. Myös kieltävät vastaukset voi kääntää pienilläkin asioilla positiivisiksi kokemuksiksi. Rekrytoinnista olisi hyvä jäädä positiivinen vaikutus sillä se antaa myös hyvän kuvan yrityksestä.

Rekrytoinnin polku

Olemme Vuokraus, Vuokraus, Rekrytointi, Työntekijä

Rekrytointi alkaa kun tarve työntekijästä syntyy. Sen jälkeen tulee suunitteluvaihe jossa suunnitellaan miten rekrytonti tehdään. Sitten seuraa hakuvaihe jossa ilmoitetaan avoimesta työpaikasta. Sen jälkeeen potentiaaliset työnhakijat haastatellaan ja mitataan heidän soveltuvuuttaan kyseiseen työtehtävään. Haastattelujen jälkeeen tehdään valinnat ketkä palkataan. Sitä seuraa työsopimus ja perehdytys.

Rekrytointi prosessi voi kestää kauan ja on tärkeää pitää hakijat ajan tasalla miten prosessi etenee. On myös tärkeää ilmoittaa varsinkin haastattelu vaiheen jälkeen tuliko hakija valituksi vai ei.

Hyppänen 2013 Kuvio 7.1, s. 199

Rekrytointiprosessit voivat vaihdella hyvinkin paljon yrityskohtaisesti. Olen itse käynyt jonkin monessa työhaastattelussa ja jokainen on selkeästi ollut erilainen kokemus. Joissain paikoissa kysytään ja selvitetään taustat todella tarkasti ja toisissa on melkein vain riittänyt että on ilmaantunut paikalle ja lähes automaattisesti saanut työn. Toisaalta nämä työtehtävät ovat olleet kesätöitä tai vuokratöitä yms. lyhyitä työsuhteita joten niiden rekrytointiprosessia ei välttämättä ehkä oteta niin vakasti kuin vakituisen työntekijoiden rekryä. Isojen ja pienten yritysten välillä on kuitenkin selkeä ero rekrytoinnin suhteen. Todella usein myös käy niin, että olen lähettänyt työhakemuksen enkä ole saanut minkäänlaista vastausta takaisin. Tottakai ”kiitos hakemuksesta mutta et tullut nyt valituksi” viestien lähettäminen vaatii jonkun henkilön sen tekemään mutta tämän hetken teknologialla olisihan se mahdollista vaikka lähettää jonkin näköinen ketjusähköposti siitä viestimään.

Video Goforen rekrytointiprosessista.

Esimiesosaaminen työvoiman hankinnassa

Hyppänen 2013 Kuvio 7.5, s. 225

Jäävuorimalli henkilöstöarvioinnin apuna

Kuvan jäävuorimallissa ideana on, että helposti kerrottavat näkyvät asiat ovat mm. koulutus, työkokemus sekä henkilötausta, jotka muodostavat osaamisen. Nämä asiat ovat helppoja vaikka kirjoittaa itsestään paperille. Piilossa olevat asiat ovat esim. persoonallisuus, jota pystyy arvioimaan vasta kasvoikkain nähdessä haastattelussa tai erilaisilla osaamiskartoituksilla.

Henkilöstöarvioinnin jäävuorimalli
(Korosuo & Järvinen 1992)

Onnistuneen rekrytoinnin ohjeita:

https://www.monster.fi/rekrytointi/hr-parhaat-kaytannot/ohjeita-rekrytointiin/tyontekijoiden-etsiminen/rekrytoi-oikeat-tyypit/

Rekryn haasteet 2020

Osaajapula ja kohtaanto-ongelma ovat tämän hetken rekrytoinnin haasteita. Aiemmin riitti, että tarjolla oli avoin työpaikka, mutta nyt rekrytointi on laajempi prosessi joka sisältää markkinointiviestintää, myyntiä ja työnantajamielikuvan rakentamista. Teknologia ja järjestelmät, haku- ja arviointimenetelmät sekä haku- ja viestintäkanavat kehittyvät ja muuttuvat jatkuvasti. Työnhaku on kuitenkin helppoa itse työnhakijalle sillä kaikki löytyy netistä, mikä on tottakai hyvä asia.

Näppäimistö, Painike, Anna, Tulo, Internet, Tiedot
Kuva: Pixabay.com

Rekrytointitutkimus 2020

Lähteet: Vehviläinen 2020. Rekrytointi. https://moodle.savonia.fi/mod/resource/view.php?id=583982&redirect=1

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *