Joulukuussa 2018 Savoniasta sairaanhoitajiksi valmistuneet Vilma Tiilikainen, Katja Mustonen ja Katja Vehniäinen tekivät opinnäytetyönsä sydämen vajaatoimintaan liittyvien turvotusten seurannasta ja omahoidosta. Tuotoksena opiskelijat tekivät opasvideon, joka julkaistiin Terveyskylä.fi-sivustolla.

Omahoito parantaa potilaan kokonaisvaltaista hyvinvointia ja toimii siltana terveempään tulevaisuuteen.

”Opinnäytetyömme lähti käyntiin syksyllä 2017. Meillä oli jo alkusyksystä kolmen hengen tyttöporukka kasassa ja yhdessä lähdimme aihetta miettimään tulevalle työllemme. Meitä kaikkia kiinnostivat sydänpotilaan hoitotyö ja sydänsairaudet ylipäätänsä. Olimme opintojen aikana kukin jo olleetkin Kysin sydänosastoilla harjoitteluissa. Saimmekin melko pian kiinnostavan yhteydenoton sydäntoimenpideyksikön sairaanhoitajalta, joka oli aloittamassa Virtuaalisairaala 2.0 -hankkeessa projektikoordinaattorina. Kiinnostuksemme hankkeesta ja sen tarjoamista mahdollisuuksista heräsi.

Opinnäytetyönämme suunnittelimme ja tuotimme sydämen vajaatoimintapotilaille suunnatun omahoidollisen ohjausvideon. Videolla kerrottiin sydämen vajaatoimintapotilaiden alaraajojen turvotusten päivittäisestä seurannasta ja omahoidosta sekä annettiin potilaille tietoa siitä, miten turvotuksia tutkitaan ja millaisissa tilanteissa olisi syytä hakeutua hoitoon. Videolla turvotuksia ja niiden tutkimista havainnollistettiin kahden esimerkkipotilaan avulla. Toisella potilaalla

oli runsaasti turvotuksia alaraajoissa ja toisella, vertailun vuoksi, ei ollut turvotuksia. Liikkuvan kuvan sekä selkeän ja helposti ymmärrettävän kerronnan avulla esittelimme, kuinka turvotuksia tulisi päivittäin seurata kotioloissa. Valmis video julkaistiin toukokuussa Terveyskylä.fi-sivustolla Sydänsairauksien talossa.

Väestön ikääntymisestä johtuen sydämen vajaatoimintapotilaiden määrä tulee tulevaisuudessa

kasvamaan. Sydämen vajaatoimintaa sairastavan potilaan hoidossa omahoidon ohjaus on keskeinen tekijä, koska esimerkiksi sairaalahoidon tarvetta voidaan vähentää omahoidon tukemisella. Sydämen vajaatoiminnassa hyvä ja perusteellinen omahoidon ohjaus edistää potilaan hoitoon sitoutumista. Tämä taas vähentää sydämen vajaatoiminnan vaikeutumista sekä parantaa potilaan kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Opinnäytetyön tekeminen oli opettavainen ja antoisa kokemus. Tietomme ja taitomme sydämen vajaatoiminnan hoidosta sekä omahoidon merkityksestä vahvistuivat. Tulemme varmasti tulevassa työssämme kohtamaan paljon sydämen vajaatoimintaa sairastavia, ja siksi onkin tärkeää osata tunnistaa turvotuksia sekä ohjata potilaita turvotusten päivittäisessä seurannassa ja omahoidossa. Saimme mielestämme tuotettua havainnollistavan ja informatiivisen videon, josta toivomme potilaiden hyötyvän. Potilaiden lisäksi videota voivat hyödyntää sekä alan ammattilaiset että opiskelijat.”

Vilma Tiilikainen TN15SB
Anne Karuaho, suomen kielen ja viestinnän lehtori

 

Linkki opasvideoon: https://www.terveyskyla.fi/sydansairaudet/tietoa-sydänsairauksista/sydämen-vajaatoiminta/omahoito/oireiden-ja-elämänlaadun-seuranta

 

Opinnäytetyön esittely: Sydämen vajaatoimintaan liittyvien turvotusten tarkkailu ja omahoito

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *