By Iisalmi -seminaarissa 22.11.2018 Ylä-Savon toimijat ja kutsuvieraat esittelivät reseptinsä menestykseen teemalla ”tahdonvoimaa”. Myös Savonia-amk esitteli omat ratkaisunsa ständillä, ja osa toimijoista pääsi kertomaan niistä myös lavalle ja YTYÄ-Areenan paneelikeskusteluun.

Tv-tuottaja ja moniosaaja Arman Alizad kertoi seminaarissa oman elämänsä tarinan. Hän kuvaili, miten upealta vaatturimestarin antama lupa ommella nappi ja ratkoa saumoja tuntui nuorelle vaatetusalan opiskelijalle.

Tämä mestari–oppipoika-asetelma sopi täydellisesti Alizadille; hän jaksoi odottaa sinnikkäästi, vuosia, kunnes sai ryhtyä tositoimiin eli ompelemaan vaatteita. – En vaihtais yhtäkään hetkeä pois (vaatturimestari-)Jounin luona olosta, kuvailee Alizad. Siellä Alizad kertoo oppineensa kärsivällisyyden taidon ja merkityksen.

Moniosaaja Arman Alizad kertoi seminaarissa oman menestyksensä salaisuuden.

Räätälin työn ja muotinäytösten kuvaamisen jälkeen Alizad on päätynyt käsittelemään tv-ohjelmissa varsin vakavia aiheita, vaikka palaute oli tuottajauran alussa hurjaa. Yrittäessään myydä Kill Arman -ideaa mahdolliset yhteistyökumppanit teilasivat idean täysin ja totesivat, ettei tätä tulla koskaan näkemään telkkarissa.

Sittemmin Alizadista on tullut koko kansan tuntema julkkis, ja mm. Kill Arman -ohjelma on nyt esitetty 135 maassa, mm. BBC:n jakelemana. – Se pieni 7-vuotias, joka mussa asuu, on se maailmalle avoin ja utelias tyyppi, joka haluaa mennä, avata ovi ja tutkia asioita, kuvailee Alizad elämänfilosofiaansa. Kärsivällisyys ja uteliaisuus voitaneen siis lukea menestyksen avaimiin yleisestikin.

Sisu auttaa maahanmuuttajaa menestymään

Oddy Incin luova johtaja Ricardo Patinon elämäntarinaan kuuluu selviytyminen aina uudessa kulttuurissa ja sopeutuminen siihen – viimeisimmäksi 36-vuotiaana maahanmuuttajana suomalaiseen yhteiskuntaan. – Minun matkalaukussani on kolme tärkeää asiaa: empatia, sopeutuminen ja sisu (grit), kuvaili Patino.

Oddy Incin Creative Director Ricardo Patino hemmotteli kuulijoita lämminhenkisellä esityksellään.

Nämä kolme kykyä, empatia, sopeutuminen ja sisu, ovat auttaneet Patinoa menestymään kaikilla elämänsä osa-alueilla. Hän on menestynyt rooleissaan isänä ja perheenjäsenenä, yhteiskunnan jäsenenä, harjoittelijana, työntekijänä ja viimeisimmäksi johtajana.

Tunnustus menestyksestä

Yleisö äänestää vuosittain, mikä menestynyt brändi tai henkilö saa By Iisalmi -tunnustuspalkinnon. Tämän vuoden ehdokkaat näkyvät kuvassa.

By Iisalmi -brändi perustuu tällaisten menestystarinoiden tunnistamiseen ja esiintuomiseen varsinkin Ylä-Savon alueelta. Siihen perustuu myös tunnustuspalkinto, joka luovutetaan vuosittain By Iisalmi -seminaarissa. Tänä vuonna palkinto siirtyi viime vuoden palkitulta, lumilautailija Rene Rinnekankaalta Pesolan pihvilihan Antille.

Antti Niskanen otti palkinnon vastaan nöyränä ja kiitollisena, ja totesi kilpailun olleen kovaa palkinnon saamiseksi. Omasta savolaisuudesta ja savon murteesta Niskanen ei ole kuitenkaan joutunut tinkimään menestyksen eteen. – Oon oma ihtenj tästäkii etteenpäen ja vien iisalamelaesuutta ja runnilaesuutta etteenpäen, totesi Niskanen. Eli yksi menestyksen avaimista on selkeästi luottaminen omaan itseensä.

Savonian tarjoamat avaimet menestykseen

Kirjailija ja By Iisalmi -seminaarin juontaja, kirjailija Jyri Paretskoi kuvaili seminaarissa: – Lukeminen kannattaa aina. Näin uskotaan myös Savoniassa-ammattikorkeakoulussa. Lukeminen ja kouluttautuminen ovat avaimia menestykseen.

Sosionomiopiskelija Asta Partanen edustaa Savoniaa mielellään, niin tänäänkin By Iisalmi –seminaarissa yhdessä opinto-ohjaaja Katja Valtasen kanssa. Kuva: Katja Valtanen.

Savonian Iisalmen, Varkauden ja Kuopion kampuksilla opiskelevat pääsevät osallistumaan laadukkaaseen koulutukseen, eikä pelkästään mainioihin tutkintoon johtaviin koulutuksiin. – Nykyään voi täydentää osaamistaan joustavasti monimuotototeutuksissa tai kokonaan verkko-opintoina, vinkkaa Savonian ständillä koulutusta esitellyt opinto-ohjaaja Katja Valtanen.

Upouusi Savilahden kampus Kuopiossa tuo opetukseen lisää laadukkuutta, kun esimerkiksi simulaatiokeskuksen tilat kaksinkertaistuvat. Täydennys- ja erikoistumiskoulutusten lisäksi myös avoimen ammattikorkeakoulun tarjonta kannattaa tsekata, jos haluaa menestyä ja pysyä ajan hermolla omalla alallaan.

 

Teksti ja kuvat (viimeistä lukuun ottamatta):
Kukka-Maaria Raatikainen
Suomen kielen ja viestinnän lehtori
Savonia-ammattikorkeakoulu

Menestyksen avaimet esiin By Iisalmi -seminaarissa
Tagged on:                 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *