Liiketoimintaosaamista Pohjois-Savon ruokamatkailuun – Gastro Business –hankkeen tavoitteena on muun muassa lisätä pohjoismaisen ruokavalion ja pohjoissavolaisten raaka-aineiden tunnettuutta. Välimeren ruokavalio on ollut pinnalla jo pitkään, mutta pohjoismainen ruokavalio ei kalpene yhtään sen rinnalla terveyttä edistävien ominaisuuksien tai raaka-aineiden herkullisuudenkaan osalta. Silti se ei ole noussut ”kaikkien huulille” ja yhtä tunnetuksi, kuten Välimeren ruokavalio. Kenties terveyttä edistävästä pohjoismaisesta ruokavaliosta tulisi viestiä houkuttelevammin ja samalla korostaa ruokavalion makua sekä ympäristövaikutuksia?

Pohjoismainen ruokavalio koostetaan kotimaisista raaka-aineista lähiruokaa suosien: muun muassa kasviksista, marjoista, hedelmistä (mm. omenat, päärynät ja luumut), täysjyväviljasta (ruis ja kaura), kalasta, kohtuullisesta määrästä lihaa ja maitovalmisteita ja kasviöljyistä. Pohjoismaisena yhteistyönä toteutetussa SYSDIET-ruokavaliotutkimuksessa on saatu viitteitä siitä, että samat Välimeren ruokavalion terveyshyödyt saadaan myös kokoamalla paikallisista pohjoismaisista elintarvikkeista terveyttä edistävä ruokavalio. Pohjoismainen ruokavalio auttaa muun muassa pienentämään sydäntautien ja metabolisen oireyhtymän riskiä. Nyt jos koskaan on aika koostaa ruokavalio, joka yhdessä paketissa auttaa edistämään terveyttä ja tukemaan paikallisia lähiruoan tuottajia! Pohjoismainen ruokavalio huomioi myös ympäristön, sillä siinä suositaan kasvikunnan tuotteita ja eläinperäisiä ruoka-aineita käytetään kohtuudella.

Kuva 1. Pohjoismaisessa ruokavaliossa korostuvat herkulliset ja värikkäät lähiraaka-aineet.

Miten viestiä ruokavaliosta uudella tavalla?

Hankkeessa haluttiin lisätä pohjoismaisen ruokavalion tunnettuutta uudenlaisella tavalla perinteisten viestintäaineistojen sijasta. Ruokavalioista näkee usein kerrottavan ruokakolmioiden ja kuvien avulla, mutta miten tehdä asia jollakin raikkaalla tavalla niin, että lopputulos olisi samalla kertaa informatiivinen että viihdyttävä? Hankkeessa päädyttiin tuottamaan videoaineisto yhteistyössä paikallisen toimijan Matkailun, kulttuurin ja gastronomian sillanrakentajat ry:n (Makugassi ry) kanssa. Heidän ideanaan oli rakentaa ruokavalion ympärille matka Pohjois-Savoon: reitti raaka-aineiden synnynsijoilta, peltojen laidoista ja metsän siimeksestä, aina lautasella asti. Näin syntyi Makumittelö –Pohjoismainen ruokaseikkailu Savossa.

Kuva 2. Makumittelöä kuvattiin syksyllä 2020.

Makumittelö on seitsemän osainen minisarja, jossa kolme sosiaalisen median vaikuttajaa eli Joonas Pesonen, Janne Kaperi ja Lotta Saahko saavat tehtäväkseen löytää Pohjois-Savon puhtaimmat ja parhaat raaka-aineet. Matkallaan kilpailijat pysähtyvät pohjoissavolaisissa kohteissa keräten mukaan metsästä löytämiään ja paikallisilta yrittäjiltä saamiaan raaka-aineita. Reitin varrelta löytyy muun muassa sinistä perunaa ja maailman pohjoisinta sokerimaissia! Näitä raaka-aineita käyttämällä kilpailijat, yhdessä kuopiolaisten keittiömestareiden kanssa, valmistavat pohjoismaisen, kolmen ruokalajin ateriakokonaisuuden.

Kuva 3. Pohjois-Savossa kasvatetaan monipuolisesti mm. kasviksia. Joko olet tutustunut esimerkiksi mustakaaliin?

Viimeisessä jaksossa nähdään kuinka raaka-aineet muuttuvat herkullisiksi pohjoismaista ruokavaliota noudattaviksi annoskokonaisuuksiksi paikallisten keittiömestareiden avustuksella. Videoaineiston tekoon osallistui noin 50 pohjoissavolaisen yrityksen joukko, kiitokset kaikille mukana olleille! Videot on tekstitetty myös englanniksi kansainvälistä levitystä varten ja niitä voi hyödyntää mm. opetuksessa. Videot löytyvät Taste Savon Youtube-kanavalta.

Kannattaa tsekata ja tutustua alueemme upeisiin raaka-aineisiin ja niiden tuottajiin!

Kuva 4. Paikalliset keittiömestarit osallistuivat finaalijaksossa annoskokonaisuuksien valmistukseen.

Henna Lehikoinen, projektipäällikkö, TKI-asiantuntija Gastro Business –hanke

Lähteet:

Uusitupa M et al. Effects of an isocaloric healthy Nordic diet on insulin sensitivity, lipid profile and inflammation markers in metabolic syndrome — a randomized study (SYSDIET) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23398528/

Turha lähteä Kallavettä kauemmas kalaan – Pohjoismainen ruokavalio on kaikkien ulottuvilla!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *