Miten paljon me nykyisin mittaammekaan itseämme! Aika monella on jo käytössä aktiivisuusrannekkeita, uni- ja askelmittareita, kehoanalysaattoreita, jopa koruihin on kätketty mittaavia sensoreita. Mittaustietoa kertyy jatkuvasti. Tiedon jatkuva automaattinen analysointi voidaan kytkeä palvelemaan hyvinvointia ja terveyden edistämistä. Etäseuranta mahdollistaa mm. iäkkäiden ihmisten turvallisen asumisen kotona pitempään.

Digital Health Savonia

Organisaatiot tarvitsevat asiantuntijoita, jotka pystyvät johtamaan, suunnittelemaan, toteuttamaan ja arvioimaan hyvinvointi- ja terveysteknologiauudistuksia ja valvomaan laatua erilaisissa toimintaympäristöissä. Savonian syksyllä 2017 alkava Master in Digital Health -koulutus vastaa juuri tuohon osaamistarpeeseen.

Digital Health -koulutus on kuin morsiamen mekko: vähän uutta, vähän vanhaa ja vähän lainattua. Jotenkin niinhän se menee. Paitsi että tällä kertaa on paljon uutta. Jo vuonna 2004 Savoniassa oli tarjolla sekä tekniikan alalla että terveysalalla hyvinvointiteknologian yamk-koulutus, joka johti maisteritasoiseen tutkintoon. Silloin oltiin edellä aikaa, ja muutaman vuoden tarjonnan jälkeen koulutus jäi tauolle. Nyt on uuden nousun aika.

Jos hyvinvointiteknologia oli reilut 10 vuotta sitten nouseva ala, nykyään se on hurjasti kehittyvä, uusia innovaatioita tuottava ja kasvava toimiala. Se on Suomen suurin huipputeknologian vientiala ja tarjoaa kotimaassa monia uusia yrittäjyysmahdollisuuksia. Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudelleen järjestämiseen linkittyy verkkopalvelujen lisääntyminen ja eettiset kysymykset. Palvelutuotannon suunnittelussa asiakaskeskeisyys vahvistuu, ja palvelumuotoilun osaaminen nousee keskiöön.

Master’s Degree Programme in Digital Health alkaa syksyllä 2017 englanninkielisenä, ja se suoritetaan kokonaan verkko-opintoina. Koulutus sopii tekniikan, liiketalouden ja terveysalan asiantuntijoille. Opiskeluympäristönä on koko maailma ja kampuksena verkko.

Verkkoympäristössä opiskelun lisäksi opinnot tarjoavat yhden mahdollisuuden fyysiseen kohtaamiseen. Kesällä 2018 toteutuu palvelumuotoilun Service Design -kurssi, johon sisältyy kahden viikon intensiivijakso Kuopiossa. Ne, jotka valitsevat sen, tulevat silloin verkkokampukselta kalakukkokaupungin kesään.

Savonia juhli syksyllä 2016 terveysalan 120-vuotista ja tekniikan alan 130-vuotista koulutustaivalta. Hyvinvointiteknologiassa nuo kaksi Savonian perinteistä alaa yhdistyvät muodostaen soveltavan hyvinvointiteknologian painoalan. Master in Digital Health -koulutus on painoalan kärkeä. Lisätietoja koulutuksesta suomeksi ja englanniksi.

Marja Kopeli
Koulutusvastuusuunnittelija
Savonia-ammattikorkeakoulu

Master in Digital Health – VIP-paikkoja verkkokampuksella

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *