Vääjäämätöntä. Peruuttamatonta. Äsken olin lapsi ja äidin helmoissa. Nyt minulla on perhe, ja äidin helmat ovat pidentyneet minimitasta polven alapuolelle. Aika juoksee turhankin nopeasti. Vanhempani ovat jo hyvää vauhtia matkalla kohti 70-vuotissyntymäpäiväkahvitteluaan. Niinköhän niille kekkereille osallistuu jo osa vieraista virtuaalisesti?

On hyvä aika ottaa selville, riittävätkö meidän lasten, lastenlasten ja lastenlastenlasten viikoittaiset vierailut, vai pitääkö meidänkin ottaa kohta järeät aseet käyttöön: siis tarjota digimaailmaa avuksi ja tueksi elämään.

Iisalmen kulttuurikeskuksella selvitettiin kuluvalla vanhustenviikolla, miten ikäihmiset voivat saada hyvinvointia teknologiasta. Tietoa tuli myös muiden käyttäjäryhmien digipalveluista. Pääsimme kohderyhmään kuuluvan Esko Laukkasen kanssa etähoitajan vastaanotolle, pilkkimään, jousiampumaan ja silittelemään Sir Pena -robottia.

Kotihoidossa olevat asiakkaat pääsevät etähoitajan vastaanotolle, kun vointia halutaan seurata, mutta varsinaista tarvetta kotikäynnille ei ole. Etähoitaja vinkkaa esimerkiksi lääkkeenottoajat. Tekniikka on tehty helpoksi: Ylä-Savon SOTE antaa asiakkaan käyttöön tabletin, ja yhteys otetaan yhdessä niin monta kertaa, että se lopulta onnistuu myös itsenäisesti. Myös Rikosuhripäivystys oli tilaisuudessa esittelemässä vastaavan tyyppisiä etäkeskustelutuokioitaan.

Kehittäjäsairaanhoitaja Eija Tyyskä esittelee etähoitajan vastaanottohuonetta eli tablettia

Kova pilkkimies ja jousiammuntaa harrastava kaverini kokeili rakkaita lajejaan ensi kertaa virtuaalisesti. Kokemus oli positiivinen: erityisesti kuopiolaisen Taimi Activity Systemin helppo käyttöliittymä miellytti. Pelaamaan pääsi nopeasti, eikä monimutkaisia laitteiden kalibrointeja tarvittu. Liikkeentunnistaja analysoi liikkeet, ja ruudulla kala toisensa jälkeen nousi ylös avannosta.

 

Esko pilkkii, ja samalla Caffeine Overdose -yrityksen peli parantaa hänen hartioidensa liikkuvuutta

Pilkkimisen lisäksi metsäretki, hiihtotuokio ja unelmapotku olivat vaihtoehtoina. Caffeine Overdose -yrityksen ja Savonia-ammattikorkeakoulun fysioterapeuttiopiskelijoiden yhdessä pohtimat liikkeet ovat hyviä liikkeitä liikkuvuuden parantamiseen. Laitteisto on suunniteltu esimerkiksi tuetun asumisen yksiköihin, ja vastikään se on toimitettu myös Savonian Viretorille. Kun pelistä saadaan erilaisia käyttäjäkokemuksia esimerkiksi halvaantuneilta ja MS-tautia sairastavilta, sitä kehitetään eteenpäin.

PlayStationin jousiammuntapelissä tarvittiin ohjaaja, joka opasti meille pelaamaan tottumattomille, millä tavalla kapulat saadaan toimimaan. Muutaman nuolen harha-ammunnan jälkeen nuolet alkoivat osua tauluihin ja pisteitä tuli ropisemalla. Hauskaa, ja melko koukuttavaa. Peli myös vinkkasi, miten helpottaa tehtävää, jos kädet väsyvät, mutta vielä tekee mieli pelata. Itsenäisesti peliä oli kuitenkin vaikea saada käyntiin.

NAO-robotin kohtaaminen meni tällä kertaa silittelyksi, koska robotti ei vilkkaan taustakeskustelun vuoksi saanut selvää kaikista komennoista, joita sille annettiin.

 

Pohjois-Savon DigiSote -hankkeen projektipäällikkö Susanne Hämäläinen hellii Sir Penaa. Pena hämmentyi äänekkäästä yleisöstä, mutta niinhän meille kaikille joskus käy.

Asia on eri esimerkiksi Lapinlahden neuvolan vastaanotolla, jonne 3- ja 5-vuotiaat lapset tulevat neuvolakäynnille. Rauhallisessa tilanteessa robotti näyttää mallia lapsille, mitä heidän pitää vuorostaan tehdä. Kokemukset osoittavat, että lapset, joihin terveydenhoitajan on hankala saada yhteyttä, toimivat hienosti Sir Penan ohjeistamina. Lapinlahdella robotti vetää myös tuolijumppaa ikäihmisten palvelukeskuksessa ja vuodeosastolla.

Tilaisuuden digivirta imaisi meidätkin mukaansa, mutta ilman ohjausta olisimme joutuneet kyllä ulapalle. Pohjois-Savon DigiSote -hanke keskittyykin tuomaan meille kansalaisille tietoa uusista digitaalisista ratkaisuista, mutta myös parantamaan sosiaali- ja terveysalan henkilöstön osaamista digiasioissa. Tuntuu hyvälle, että vaikka minä putoisin digiasioissa kärryiltä, ammattilaiset pitävät minut ja vanhempani digirattaiden kyydissä.

Teksti ja kuvat:
Kukka-Maaria Raatikainen
Lehtori
Savonia-ammattikorkeakoulu

 

eMaaseutu-hanke koordinoi tämän viikon maksuttomat ja kaikille avoimet tapahtumat, joissa DigiSote-hanke yhteistyökumppaneineen esittelee hyvinvointiteknologiaa ympäri Ylä-Savoa: Kiuruvedellä, Pielavedellä, Vieremällä ja Sonkajärvellä. Sekä tietenkin etänä verkossa!

Lue lisää:

Pohjois-Savon DigiSote-hankkeen toteuttajat ovat Savonia-ammattikorkeakoulu, Savon koulutuskuntayhtymä ja Lapinlahden kunta.
https://pohjoissavondigisote.wordpress.com/

eMaaseutu-hanke
https://www.facebook.com/emaaseutu/

Ylä-Savon SOTE: Asiakasneuvonta Ohjuri
http://www.ylasavonsote.fi/asiakasneuvonta-ohjuri

Caffeine Overdose Oy
http://caffeineoverdose.fi/

Viretori
http://www.viretori.fi/

Rikosuhripäivystys
https://www.riku.fi/fi/etusivu/

DigiSote: virtuaalisia harrastuksia ja vissisti hyötyä

Leave a Reply

Your email address will not be published.